Hand och fotavtryck med play-doo och gips

Jag gjorde ju hand och fotavtryck på Lilly igår, jag har gjort det på alla våra barn när de varit små och det är skoj att ha kvar, de hänger på väggen i vardagsrummet.
I alla fall så tänkte jag att jag kunde lägga ut steg för steg hur man själv kan gör detta relativt enkelt hemma utan att behöva köpa dyra kit i barnbutikerna.
 
Själva leran som jag använder mig av är vanlig Play-doo som man enkelt gör själv, våra barn älskar att baka/leka med den och jag har härliga minnen från när jag gick på dagis och fröknarna gjorde en jättestor play-doo deg som var alldeles varm och len när man fick den i sina händer.
Det som är skillnad mot originalreceptet är att man byter ut alun (konserveringsmedel) mot citronsyra vilket också är ofarligt för barnen om de stoppar leran i munnen.
 
Play-doo
 
5 dl vetemjöl
2 dl salt
2 msk citronsyra
 
1,5-2 msk rapsolja/matolja
5 dl kokande vatten ev karamellfärg
 
Blanda torra ingredienser i en skål, koka upp vattnet och tillsätt olja och ev karamellfärg i vattnet, häll sedan vattnet över mjölblandningen och rör om ordentligt med en slav så att degen blandas, häll ut på arbetsyta och börja knåda. Degen är rätt varm i början så man får vara försiktig, knåda till en jämn, fast och slät deg.
 
När sen degen svalnat lite så tar man en papptallrik eller annan form som man anser lämplig.
 

Tar en bit deg och rullar den till en slät boll och placerer i mitten av tallriken/formen.
 

Börja platta ut degen med små jämna tryck, jan använder delen av handflatan som är närmast handleden för att behålla degen så slät som möjligt.
 

Fortsätt platta ut degen tills den täcker botten.
 

Nu är det dags för själva trycket. Foten är lättare att få till än handen så om du ska göra båda så börja med handen, misslyckas men så är det bara knåda ihop degen och börja om. Ja tycker det är enklast om man får hjälp av någon att hålla bebis så att man kan hålla handen med två händer och räta ut den innan man trycker ner den i leran.
 
När trycket är klart och man är nöjd och ev vill skriva någonting i leran, ex namn, datum eller ålder så får man tänka på att skriva spegelvänt och baklänges. Min 3:a blev dock felvänd upptäckte jag när det var för sent men vad gör väl det 😊
 
 
Blev väldigt nöjd med trycket och hade turen att Lilly samarbetade väldigt bra. Ett knep är nog att vara relativt snabb och bestämd och inte hålla på och dutta.
 
Sen när hela trycket är klart så är det dags att blanda gips, det står ofta på förpackningen hur man ska blanda och det brukar vara 2 delar gips till en del vatten men jag brukar blanda lite på känn och gips-smeten ska ha ungefär samma konsistens som filmjölk. Stor fördel om man blandar med visp och glöm inte att använda kallt vatten.
Häll sedan på gips över tycket så att det täcker ordentligt och blir en lagom tjock botten så att trycket sen inte blir för skört.
 

Skaka sedan försiktigt formen fram och tillbaka åt sidorna i en snabb rörelse en stund så att eventuella luftbubblor kommer upp till ytan och ställ åt sidan för att torka. Efter 1-2 dygn brukar jag vända på formen och lossa på leran för att se resultatet. Är ytan smulig kan man ta en mjuk pensel och försiktigt borsta på ytan så man får bort alla rester.
 
Jag brukar sen limma fast hängen på baksidan av gipstavlan, och jag använder Karlssons klister så att det kommer att sitta ordentligt.
Man kan sen även välja att måla trycket med hobbyfärg, alternativt bara på den upphöjda texten om man skrivit något och kanske kanten runt om.
 
Lycka till!
 
Har inte öppnat trycket än så jag återkommer med bild på det slutliga resultatet samt bild på hänget som jag kommer att använda mig utav.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Men din trea blev åt fel håll.

Svar: Ja det blev ju tyvärr det, upptäckte det efteråt, glömde skrivs det i inlägget. Ska läggs till det så att ingen blir förvirrad 😊
Kimsan

2015-02-24 @ 23:00:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus