Snart är November slut...

Shit!!! Nu har det gått typ 2 veckor sen jag skrev!!! Jag hade tänkt skriva förra helgen och sen tänkte jag på det i början på veckan och vips så är veckan snart slut... men så kan det ju bli när det är fullt upp med allt möjligt.
 
Jag minns knappt vad vi har haft för oss mer än det vanliga, förra helgen vet jag att jag bakade med Towe och Ninni och att vi tog in ved. 
I veckan hade vi besök av tidningen.
 
Den här helgen har vi än så länge tagit in mer ved och idag förberett för en heldag i morgon. Vi ska klockan 09.30 befinna oss i Klövsjö, barnkören ska sjunga på gudstjänsten och ska såklart vara där och öva ca 1,5 timma innan. Göran jobbade idag och jobbar även i morgon så jag ska ta med mig hela barnaskaran varav en måste åka med farmor. Casper ska med på gudstjänsten, han ska konfirmeras i vår och måste gå på visst många gudstjänster.
När vi är klar i Klövsjö ska vi hem och laga middag innan vi ska iväg igen fast denna gång här i Rätans kyrka, barnkören ska uppträda även här men då kommer göran att vara hemma från jobbet så den av oss som går måste inte ha med sig alla små.
 
På tisdag ska Lilly till BVC på 1-års kontroll och jag ska göra en glykosbelastning (tror jag det heter) eftersom mitt blodsocker var högt sista jag ver till barnmorskan, det var tidigare i veckan. Hoppas bara att det berodde på att jag precis hade fikat. Vi åkte direkt när vi lämnat barnen på dagis och åkte till robert och Leia för att hälsa på lite och vi hann precis fika innan jag skulle iväg.
 
Jag hade tänkt att jag kanske skulle ha bakat lite lussebullar innan i morgon men jag skjuter på det, men tomtegröt blir det i alla fall till frukost i morgon, jag lagar den i ugnen över natten så är det bara att servera i morgon bitti.
Pepparkakor ska vi säkert baka närmare jul men just nu sås äljer både Jonna och Casper för sina klasser och vi har köpt några lådor så det är ingen kris.
Casper har även sålt salami från Delikatesskungen och de ska vi försöka dela ut i morgon eller på måndag.
 
Igår var vi till Svenstavik och handlade lite på Dollar, det var länge sen vi åt godis så vi tyckte det var passande. När vi kom hem så körde vi som sagt in ved, Jag, Hilma och Melvin hjälptes åt att lasta på vagnen, de skickade mig vedträn och jag lade dem på vagnen. När skolbarnen, Jonna, Meja och Casper kom hem så fick de byta av och vi körde en kedja, Casper gav Meja som gav till mig och jag räckte till Jonna som lade på vagnen och det flöt på jätte bra och det var inget gnäll! Snarare tvärt om, de tyckte det var så roligt när det flöt på så bra.
Det var förresten ganska tur att vi tog in den redan igår och inte idag som det först var tänkt. Igår töade nästan alla snö bort, den har ändå legat väldigt länge, flera veckor! Men idag var det helt vitt ute när vi vaknade och det fortsatte att snöa mest hela dagen så det kom säkert 2 dm, sååå fint när fluffigt snö ligger på marken, taken och träden.
 
Vi åt natchosgratäng idag till middag, alla barnen var sysselsatta förutom Melvin som surade för att han inte kunde åka till Hailey men när jag frågade om han ville hjälpa mig att skära grönsaker blev han på bättre humör. Jag strimlade/skivade två paprikor åt honom och sen fick han skära dessa i små bitar och han tyckte det var jätteroligt och kände sig säkert nöjd med sig själv. Skar sig gjorde han inte heller och det är ju ett stort pluss ;P

 
Lilly fick sin present av momma när vi var i Svenstavik tidigare i veckan, när hon öppnat den hemma så fick hon inte behålla den för sig själv speciellt länge... Det var olika bilar som man kan haka i varandra och Theo är inne i en period då han älskar både bilar och lego och speciellt om de går att sätta ihop till ett långr "tåg"... hsn tog över dem rätt snabbt så momma undrade ifall han kanske önskade sig likadana av tomten :).

 
Ett par till vantar har jag hunnit sticka också.
 

Tror det kanske var i måndags, Göran fick rycka in och jobba, jag passade på att städa huset och sen duscha, skönt att ha båda sakerna gjorda.
 
Tog kort på magen för några dagar sen också, den växer så att det knakar och kilona ökar de med. Med Lilly vägde jag som mest 89kg och min tanke var att inte gå över 90kg men jag vete tusan om jag kommer att kunna undvika det!? 2 månader kvar och 2kg till så är det 90kg...

När dessa bilder togs var jag i vecka 30+4 och idag är jag i vecka 31+3

Nu ska jag fixa lite innan det är dags att sova, Ninni är orolig iväll och har krupit ner med Göran i vår säng, de kikar på (minns inte vad det heter nu) när de spelar datorspel på tv:n...
 
 

Snön ligger vit på taken...

I onsdags så fick vi äntligen tummen ur och plockade fram alla vinterkläder och det var väl tur för på torsdag morgon var det flera -grader och barnen tog gladeligen på sig sina varma täckbyxor, jackor, vinterskor, mössor och vantar!
 
I helgen kom snön men först en skvätt regn på lördagen men igår var det vitt på backen när vi vaknade och så har det snöat mer idag så det är några cm som ligger på backen, säkert upp emot 5 cm i alla fall.
 
 Finns säkert några som klagar på snön och vintern men de flesta har nog i alla fall väntat och längtat efter att den ska komma och det har vi med. Det blir så mycket ljusare när snön ligger som ett täcke på marken och när träden är alldelses frostiga så blir det så vackert.
 
Så med det så säger jag VÄLKOMMEN till vintern, snön och kylan!
 

Tryggheten som en mormor kan ge <3

Vissa dagar saknar jag min älskade mormor lite extra, saknar att ha någon att prata med, någon som förstår och har varit med hela mitt liv, som vet min bakgrund och min historia. Någon som man kan berätta allt för, någon som kan trösta när man är ledsen.
Inser att jag inte har någon sån människa i mitt liv och har inte haft sen 1998 då momma fick lämna oss pga den elaka cancern... Finns bara en till människa som kan jämföras med min mormor och det är finaste Kerstin Halvarsson​ som alltid fanns där för mig, hon jobbade som skolsköterska på min skola och det var många många gånger som jag besökte henne av olika anledningar, ibland bara för att säga hej och prata lite.
Jag kan inte säga att jag är nöjd med min uppväxt trots att jag vet att jag mest troligt inte hade varit den jag är idag om det inte vore för den men å andra sidan så är jag inte helt nöjd med den jag är heller... Jag försöker alltid mitt bästa men ibland brister det och det finns ingen gång som jag mår så dåligt som då...
Så till alla er som har en sådan människa i era liv, någon som ni alltid kan gå till och som alltid finns där för att lyssna och trösta, ta hand om henne eller honom, visa hur mycket personen betyder för er för de kommer tyvärr inte finnas där för alltid...
Sist men inte minst, ännu en gång ett stort tack till dig Kerstin Halvarsson för att du fanns där, vet inte alls vart eller vem jag varit utan dig. Jag gläds verkligen med dina barn och barnbarn för att de har dig, de är så lyckligt lottade <3
Jag är ju såklart glada för dem som finns i min närhet men i just detta fall så räcker inte dessa fina människor riktigt till... närmast nu är nog mina mostrar Susanne Olofsson​ och Gittan, de är både äldre än mig och vet om min uppväxt och bakgrund, har känt mig sen jag var liten <3 och jag vet att de finns där både för att lyssna och trösta men tyvärr 50 mil bort...


Pixielue/rånarluva

Beskrivning på "Pixielue" med fuskpolo 


Ber om ursäkt då alla trådar innebär fästa ännu. 

Jag har använt mig av ett ullgarn, som består av 100% merionoull och är anpassat efter stickor 2,5mm
Till själva mössan använde mig av en rundsticka 40 cm stl 3mm men mönstret och storlekarna är nog mer anpassad efter stl 4mm men jag hade ingen hemma, Jag gjorde efter storleken för 1 år och den blev precis och ändå så tror jag att min tös har lite mindre huvud än andra barn.
 
Storlekarna är 1år (2år) 4år
Läs igenom beskrivningen nog annan ni börjar och fråga gärna om det är något ni undrar.
 
För att börja med framstycke/bakstycke (som du kan skippa om du vill göra en utan "lapparna") lägger du upp 40 (44) 48 maskor på vanliga stickor nr 3 eller 4 och stickar med enkelt garn om du vill ha en tunnare lapp eller dubbelt om du vill ha en mer kompakt och tjock och stickar därefter fram och tillbaka tills stycket mäter önskad längd, om du väljer rätstickning, slätstickning, ribbstickning, mosstockning eller annat är upp till var och en, jag blandade lite av varje. Jag stickade med stickor nr 3 och med enkelt garn.
 
Sätt sedan över maskorna för framstycket på en annan sticka och gör nu ett likadant bakstycke.
Byt nu till rundstickan och sticka ihop fram och bakstycke på denna, se till att båda lapparna har rätsidan utåt, sticka 2-3 varv, fortfarande med enkelt garn.
 
Sticka nu fram till nästa delning (mellan lapparna) och byt till dubbelt garn och börja sticka resår, Jag började med 2 räta och fortsatte med 2 aviga 2 räta 2 aviga osv. Markera mitten på en av lapparna när du stickat ett varv, mitten ska vara vid 2 aviga maskor. Du måste ev hoppa en maska åt sidan så precis mitten går kanske inte att få.
(Du kan alltså börja här med att lägga upp önskat antal maskor och bara sticka resår om du inte vill ha lapparna på mössan.)
 
Fortsätt sticka resor i ca 10 varv eller till önskad längd på själva halsen (längre om du stickar utan lapparna)
Nu är det dags att börja sticka fram och tillbaka på rundstickan istället för runt runt. Sticka till mitten och maska av 6 maskor, 2räta 2 aviga(de markerade i mitten) och 2 räta, sticka varvet ut och vänd sedan arbetet så att du har avigsidan mot dig när du nu ska fortsätta sticka.
Börja nu med 6 räta maskor och följ sedan mönstret 2aviga, 2 räta, 2 aviga osv tills det återstår 6 maskor på varvet, dessa ska också stickas räta. Vänd på arbetet och sticka de 6 första och 6 sista maskorna avigt, följ övriga mönstret som vanligt, vänd arbetet och sticka dessa 6 maskor på vardera sida räta och övrigt enligt mönstret. 
Dessa tre varv ska nu upprepas, börja alltid med räta maskor men för varje omgång med tre nya varv så ökar du ytterligare 2 maskor på vardera sida, alltså sticka de 8 första och sista maskorna räta, nästa omgång de 10 första och sista maskorna osv.
Fortsätt nu så tills endast två aniga maskor återstår längst bak på mössan.

Här har jag kommit en bit på vägen. 

Vill du nu som jag förlänga mössan lite i framkant så att den täcker mer av pannan så ska du efter 7-8 omgångar med "ribbor" börja med att öka 1 maska på vardera sida var 3:e varv, allatså första varvet på varje omgång som jag beskrivit ovanför. Jag har använt mig av ökningen då man stickar 2 maskor i samma maska, först i främre maskbågen, håll kvar och sen i bakre maskbågen innan du lyfter av maskan och tar näsat.
Så sticka 3 maskor, öka en, fortsätt som vanligt och gör änu en ökning i slutet på varvet när 3 maskor återstår.
 
När du sen kommer till den del då du nu har 2 aviga maskor kvar mitt bak på mössan så borde sista varven vara släta från rätsidan. 

De aviga maskorna i mitten möter inga ränder på sidorna. 

Översta kanten är stickad slät. 

Sättet som jag kommer att beskriva nu fick jag tips ifrån en fin männsika som ocksdå gjort en variant av denna mössa, vet ej om man ska göra så i originalet för det framgår inte riktigt men detta ger ett väldigt snyggt avslut.
Du ska nu ta en vanlig sticka och sticka ihop maskorna två och två, en från vardera siga av arbetet samtidigt som du allt eftersom maskar av. Jag satte stockorna intill varandra, drog ut lite av vajern bak i mitten på erbetet så att maskorna kan glida framåt och sen tog jag den vanliga stickan och stack igenom första maskan på vardera sticka på rundstickan, båda i främre maskbågen och stickade en vanlig rät maska, stickade en till och drog över den första maskan över den andra osv.
 
Nu är det bara att fästa trådarna så är mössan klar om man vill, jag valde dock att virka en kant runt ajälva lapparna och även en kant runt hålet för ansiktet, jag virkade med dubbel tråd och med samma storlek på virknålen som på stickorna. Hur tätt man vikar de fasta maskorna får man känna efter lite jag gjorde glesare på kanterna av lapparna än på nedre kanten och runt ansiktet måste man tänka på att inte virka för tätt och för fast för då förlorar mössans öppning elastisiteten.
 
Jag kommer att ändra lite i mönstret allt eftersom frågor om ev oklarhet kommer men här är i alla fall en grund.
 
Kommer även att länka här nedan (skriva adresserna) till sidorna där jag tagit större delen av mönstren ifrån.
 
Lycka till!
 
http://trikoter.blogspot.se/2009/05/trudes-pixielue-med-hals.html
 
http://strikke-mona.blogspot.se/2014/06/oppskrift-pa-pixielue-med-hals.html

Vinterkläderna på plats och Theo har hög feber...

Igår kväll vaknade Theo och var stekhet, 39,5 i temp hade han så han fick alvedon och sen ligga här på soffan brevid mig tills han somnade igen, men sen sov han hela natten i sin säng.
Idag har han haft hög feber hela dagen, inte ätit så jättebra men ändå petat i sig lite av varje men i alla fall druckit jätte bra och kissat en hel del, dock sov han bort hela förmiddagen, men det gör inget. Jag har inte gett honom alvedon under dagen så han inte klagat speciellt utan jag tycker det är bättre att febern får göra sitt.
 
Casper och Jonna hjälptes åt att bära in alla kartonger med vinterkläder, skor och mössor och vantar nu i eftermiddag och det var lika bra att sätta fart direkt och nu har alla fått sina uppsättningar av allt för att klara vintern, skönt att ha det gjort! Nu ska bara de tunnare ytterkläderna tvättas upp och läggas på rätt plats. Lådorna var Casper snäll och bar ut igen när vi var klara <3.
Den enda som vi behöver komplttera till i år är Casper som måste ha en jacka så det ska vi leta efter.
 
Funderingarna kring julklappar går för fullt och idag satte vi oss och kikade lite på nätet, det är ju så svårt med vad man ska köpa för de vet ju inte alltid själva vad de vill ha...
 
Ska lägga en liten beställning på adlibris sen, men jag ska bara fundera ut vad jag ska sortera bort ur varukorgen där det nu ligger ett 20-tal grejer ;P
 
I morgon blir det inget kyrkis eftersom Theo är sjuk och Lilly snorig men städa hade jag tänkt att vi ska göra...
 
puss å hej så länge <3

Trafikolycka strax utanför Rätan...

Idag så tänkte extra många på oss, strax efter 08.00 tiden i morse så berättades det på radion om en olycka mellan Rätan och Åsarna, en minibuss om hade voltat och 7 personer var skadade... mamma vågade inte ens ringa utan det var en av mina mostrar som ringde mig.
Jag hade precis innan fått ett medelande från mammas kusin som undrade om det var vi, min moster hade ringt mamma och mamma hade berättat att hon inte vågat ringa ifall hon inte hade fått svar, moster bad mig ringa mamma direkt och jag kan säga att hon blev väldigt lättad.
 
Fick senare fler meddelanden på facebook så jag käde att det var bättre att jag skrev ut det i min status att det inte var vi som varit med i olyckan, jag visste just då inte så mycket om olyckan själv men kände att shit, det kunde ha varit vi!!!
Det var en singelolycka pga halkan just där, det var vid in korsning strax utanför Rätan, ett barn allvarligt skadat och förd till Uppsala, en annan förd till Sundsvall och resterande personer försa till akuten i Östersund.
 
I efterhand har jag nu fått reda på att det var flyktingar som är bosatta här i byn och att barnet som skadats allvarligt var runt 1,5 år med svåra skallskador och att det mest troligt är mamman till barnet som fördes till Sundsvall, även hon med skallskador.
Det första jag tänker förutom att jag hoppas att det kommer att gå bra för samtliga är att vilken kunska hade de om säkerheten i en bil? satt barnet fast i en bilstol? Satt de övriga fastspända med bilbälte? De hade ju såklart skadat sig i vilket fall då bilen voltat flera gånger men man funderar ju i alla fall.
 
Annars så har jag fördrivit dagen med att tvätta och så lagat mat och annat som görs varje dag men förutom det så har det varit lugnt. I morgon är planen att vi ska ta fram vinterkläderna, skulle vara skönt att ha det gjort! På torsdag har jag tänkt att vi ska städa och sen är det ju helg igen!
 
Angående vinterkläder så gjorde jag ett fynd till Lilly i lördags! Hade fått nys om en overall i stl 80, en didriksson som jag skulle få köpa för 150kr, på plats och skulle göra affär som upptäcktes en sprucken söm samt att det var slitet på tyget som sitter över gummibandet som ska gå under skorna/fötterna så jag fick den för 75 kr i stället och idag lagade jag den med lite nål och tråd. Pillrigt och det tog en stund men nu är den klar att användas :).
 
Puss puss och tack så mycket för att vi har männsikor omkring oss som tänker på oss, och som mammas kusin sa, vi betyder kanske mycket mer för många än vad de visar och jag vet ju själv hur det är  med att ta sig tid och höra av sig till alla, man tar varandra för givet på tok för mycket egentligen <3
 

Stickat, storsjöbadet och farsdag!

Aj aj aj, nu har det gått en hel vecka igen!... ska skärpa mig, men det är ju så roligt att sitta och sticka på kvällarna när barnen äntligen somnat.
 
Ja vad har vi då hunnit med? Förutom vardagen så har vi varit till Svenstavik och hälsat på Angelica och Robert en dag, sista chansen (inte riktigt så men...) innan Angelica började jobba igen, nu är hon ju bara hemma på helgerna.
 
Hälsat på Mikaela och Mellie i torsdags, Matte jobbade... Göran passade på att hälsa på Robert och Leia, jag hade med mig Theo och Lilly.
Hälsat på Mikaela igen... Göran tog med sig Theo så han fick leka med Liam som var ledig från dagis, detta var på fredagen så jag hade med mig Melvin, Hilma, Towe, Ninni och Lilly.
Vi åt lunch, gick på byn och sen tillbaka igen, det blåste och vädret var inte alls skoj. Barnen blev kissnödiga och vi var in och lånade taoletten på fritids som sitter ihop med lågstadiet. Djurgården som det heter byggdes när jag var liten och jag gick där mitt 3:e skolår, vi tog en snabb titt i skolan när vi ändå var där.
 
Lördag, Göran jobbade och jag tog med mig alla barn (inte Casper) på Storsjöbadet! Det var Mikaela som kom med förslaget så hon , Mellie och Matte var också med, Jonna, Meja, Melvin och Hilma åkte buss både dit och hem. Det gick faktiskt riktigt bra men det gällde ju att hålla koll HELA TIDEN! Hade ju lite hjälp av Mikaela och Matte också såklart.
 
På väg in!!!
 
Melvin blev tyvärr spottad på av två äldre pojkar, men de blev rädda och gick sin väg när våra blickar möttes och jag skällde på Melvin som spottade tillbaka, man kan säga att de undvek att gå nära oss igen och ändå hade jag bara stirrat på dem. De var mest troligt där själva utan sina föäldrar vilket innebär att det var minst 9 år gamla.
 
Söndagen kom och det var fars dag, pappan i detta hus jobbade till 13.30 och jag som inte hade köpt någon present eller planerat något firande alls fick en ryck och fixade både present, smörgåstårta och vanlig tårta innan han kom hem! Mycket kärlek <3
 
 
Idag är det måndag och vi har slappat lite, eller barnen har lekt och jag har stickat lite i den mån det funnits tid. Har även bäddat rent i vår soffa/säng... Vi måste undersöka om det är våra nya täcken som är orsaken till att vi svettas otroligt mycket eller om det är bäddmadrassen som för det!?
Testade förresten det nya lakanet som vi köpte på Jysk, vi visste ju inte då att vi skulle på ikea innan soffan kom... I alla fall så var detta dra-på-lakan sytt på ett annat vis ocj WOW så bra det satt!!! Otroligt bra passform så trots att det var lite dyrare så kommer jag garanterat att köpa minst ett till!
 
Jo ock så det där med stickningen, jag har fått det om bakfoten nu, eller vad man nu kallar det, dille kan ju också vara ett bra ord. Jag har stickat ett par vantar till Casper, ett par lovikkavantar, repade upp ett par andra vantar som garnet inte räckt till, var från början en vanlig lovikka modell men nu blev det en vanlig modell. Sen har jag stickat en mössa, en "pixielue" en typ av rånarluva, denna gjorde jag på prov av något blandgarn...
Stickat ett par vantar till Jonna också och nu en ny "pixielue" till Lilly med fuskpolo. Allt detta började efter att jag bestämde mig för att sticka ett set med mössa, vantar och sockar till kommande lillebror. Men det är roligt att skapa.
 
Caspers
 
Lovikka
 
Pixielue
 
Theo testar
 
Jonnas vantar 
 
Till lillebror ❤️
Pågående pixie...
 
Vad händer framöver då? Lilly fyller snart 1 år!!! Tiden går jättefort, julklappar ska funderas på, vinterkläder ska plockas fram och fönster ska putsas... baka bullar att lägga i frysen skulle jag också ha gort framöver men det är ju inte jätte viktigt...
 
Nu ska jag sticka lite innan det blir fika och sen sängen.
 
Theo sover förresten inte alltid på dagen numera och somnar ofta snabbare, nattningen med Lilly fungerar också allt bättre, nu ska vi bara försöka korta ner tiden, idag tog det "bara" ca 30 minuter :)
 
 

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus