Från lucia till jul...

publicerat i Vår vardag;
Eftersom jag har varit så dålig på att blogga e längre period nu så tar jag ett riktigt långt inlägg med mycket bilder nu för att komma ifatt lite i alla fall...
 
Vi börjar med firandet av lucia den 11/12 på dagis/förskolan.
Vi äger ingen luciakrona alls, våra flickor har alltid fått vara tomte eller tärna men eftersom Hilma och Towe är de enda flickorna på dagis nu så tänkte jag att då måste de ju få lova att vara lucior! Jag pratade med en av fröknarna (som själv har två döttrar) och chansade på att hon ev hade någon krona och hon hade till och med två!!! Hon lånade mer än gärna ut dem till två väldigt glada flickor som var två av de stoltaste lucior jag sett <3
 
 Fina och koncentrerade!
 
 Sjunger så fint <3
 
Hela fina luciatåget...

Efter  luciafirande och grötfukost så begav vi oss hemåt för att göra oss klar för kyrkis. Göran och Casper var hemma med Ninni och Theo. Casper ville inte följa med och de andra barnen skulle ju på skola och dagis efteråt så de följde med och kikade samt åt frukost.
 
Efter ett mysigt kyrkis så var det bara hem och laga middag och förbereda inför skolbarnens luciafirande i kyrkan kl 18.00, men de skulle samlas en timme innan. Lucialinnena hade jag redan strukit och gjort klara kvällen innan.
 
Även nu så var Göran och Casper hemma med Ninni och Theo, de ville inte följa med och var hellre hemma och tog det lugnt med de små som ändå mest troligt skulle tycka att det var "tråkigt" i kyrkan. Men jag föreslog att vi även kunde åka allihopa.
 
 Alla barnen i väntan på att besökarna ska anlända och sätta sig till rätta.
 
Alla duktiga och fina barn, de sjöng verkligen jätte fint och det har pratats väldigt mycket i hela byn om det fina uppträdandet!

Från andra hållet...

Efter uppträdandet i kyrkan så bjöds det på gröt och skinkstut i församlingshemmet och till det fick vi kika och lyssna på både barnkören och de elever som spelar instrument. Susanne, Patrik och Tony var också med och kikade både i kyrkan och fikade efteråt.
 
TVå dagar senare, lördag den 13/12 på självaste lucia så tog jag och barnen (inte Casper) en tur till stan, först levererade vi lite kattungar för att sen landa på Frösön hos Pelle och Helene som anordnat en liten glögg/jul träff för Olofsson släkten. Många har varit sjuka och tussiga den här tiden i åt så alla kunde inte komma men vi blev ändå 23 st tror jag vi räknade till.
Vi var i kvarterslokalen där de dukat och gjort fint med fika och pyssel.
 
Alla skötte sig fint <3

Ninni tyckte bäst om att spritsa kristyr på pepparkakorna!

Det spårade ur för de flesta barn och alla (efter att Melvin inspirerat) tömde hela sina spritspåsar med all krystyr på en pepparkaka...

Sen sprang de runt som tokar och skrek att de fått en sockerkick...
Tanken var ju att de skulle få ta hem sina kakor och hänga dem i granen men vissa åt upp sina och resterande blev kanske för tunga för att hänga upp...!?
 
Någon lyckades att få med alla barnen (utam Lilly) på bild, Ninni ligger under bordet ;P

Här är ett gammalt kort från när jag var liten, Gammelmomma med alla barnbarnsbarn.
Jag, Marit, Helena, Tina i knä på gammelmomma, Tommy, Mikael och Roger. 
Sittande på golvet är troligtvis Lousies lillebror Mikael och så Louise som kryper ur bild...
 
Dagarna gick och det närmade sig julen. Här kommer några bilder på dagarna däremellan...
 
Ninni med Lilly som växer så det knakar!

Alla älskar som sagt att få hålla henne och speciellt Meja myser gärna ner sig i soffan med lillasyster <3

Små gosiga fötter <3

Så var det torsdag igen, minns jag rätt så var det den 18/12 och det var julavslutning på kyrkis, det bjöds på jullunch och innan fick vi gå till kyrkan och höra julberättelsen som präst Gunilla berättade med hjälp av präst Maria (tror jag hon heter).
 
Theoi tyckte väl kanske inte att det var så jätte intressant...

Ganska mysigt tyckte jag. Speciellt att hon byggde upp den på golvet i takt med att hon berättade.

I vanliga fall står det hela uppställt på ett bord framför altaret.

Hilma och Towe fick vara lediga från dagis denna dag och vi kom hem samtidigt som skolbarnen kom med bussen 13.30. De skulle ha lucia/julavslutning med kören och skulle samlas klockan 14.00 på Östgärde för att lussa för gamlingarna så det var bara att gå in och plocka ihop och se till att de bytte om och sen skicka iväg dem.
Hilma och Towe hade följt med Rasmus hem så det blev bara jag och de tre yngsta hemma, Göran var inte hemma men minns inte vart han var heller...
 
Såg en bild på en tavla som en vän lagt ut på facebook, jag tyckte verkligen att den har många fina budskap!
 
En sån vill jag ha och sätta på väggen och be alla i familjen läsa den lite då och då <3

Några dagar innan självaste julafton så gjorde vi klart alla förberedelser för julmaten, köttbullar, janssons, lade in sillen, kokade knäck och annat julgodis.
 
Jonna och meja (inte med på bild tyvärr) rullade köttbullar av 3kg smet!

Jag hade även lovat barnen att de skulle få baka lussebullar, så jag satte en deg som jag delade i dubbelt så många delar som jag i vanliga fall skulle ha gjort, lite bättre storlek för barn att jobba med.
 
Pappan blev instängd på soffan och hjälpte till han också :)

Koncentrerade små bagare...

Visa mer noggranna än andra...

Theo han var också med och bakade på sitt sätt <3

Mamman tog undan 1/4 av degen till sig själv och skapade dessa.

Här nedan kommer resultat av barnens bullar;
 

Dan före dan startade vi med lyxfrukost, varm choklad, lussebullar och pepparkakor!
 
Det var ingen som klagade ;P

Granen kläddes...

Och sen kom dagen som alla väntat på, det var äntligen julafton! Vi startade med lång sovmorgon och grötfrukost.
 
Lyckades få en bild på alla barnen vid granen!

Sen kikade vi på film och mös med lite julgodis...

 Det var rätt lugnt och mysigt, Theo låg ute i vagnen och sov...
 
 Lilly sov i min fam <3
 
 Theo vaknade och kom in för att inspektera granen!
 
Vi åt julmiddag...

 Ingen av oss gillar älskar julmat men den gick i och det var ganska så mysig den med även om vi föräldrar inte fick äta i det man kan kalla lugn och ro...
 
Sen blev det äntligen dags att dela ut klapparna! Vi delar alltid ut alla först och sen får alla öppna i tur och ordning där vi börjar med yngst.
 
Theo

 Meja läste och delade ut...
 
 Sen var det dags att börja öppna...
 
Jonna...

Hilma och Towe väntar på sin tur...

 Casper...
 
 Ninni
 
Trött mamma efter en lång dag, skönt när alla lagt sig och lugnet och tystnaden lagt sig...

På juldagen fick vi besök av Tina, Magnus, Märta, Astrid och mamma/momma, tyvärr så tog jag inga bilder...
Vi fikade, öppnade paket, umgicks och åt lite rester från julmaten
 
Annandag jul gjorde jag ris ala malta som vi åt till fruktsallad, tog inga bilder här heller...
Göran önskade mer risalamalta så tredjedag jul åt vi det till kvällsfika, jag Göran och Casper, Göran tog hela skålen när jag och casper tagit det vi skulle ha ;P
 

Några dagar efter jul så bakade vi upp resten av pepparkaksdegen som legat i kylen...
 
Jag hade sparat degen åt Melvin som missade när vi bakade men Meja fick hjälpa honom.
 
Där borta på bänken, bland allt stök...

Där ligger en liten Lilly som sussar sött <3

Härom kvällen kikade vi på film i soffan jag och Lilly. Tyskungen var det vi såg...

Igår den 30/12 hade vi lilla julafton hos Susanne (barnens farmor), Patrik och Tony, glömde helt bort att ta något kort men vi fick god mat och fina julklappar som delades ut av ingen mindre än Tomten!!!
Stackars Theo blev helt skräckslagen, Ninni och Towe de var lite skärrade men inte direkt rädda. Hilma hon befann sig nog i en fanatsivärld, det går inte att beskriva hennes uttryck när hon sitter där i soffan och vinkar hej då till tomten när han ska gå... ungefär "wow, tomten, det var verkligen tomten!?"
 
Avslutar det hela med en jättefin bild på Tinas gofisar, Märta och Astrid <3 ett underbart julkort!
 
 
<3

Julen...

publicerat i Vår vardag;
Idag är det tredje dag jul och vi har inte gjort så mycket, barnen har fått roa sig med sina plattor/datorer (som de längtat efter senaste veckan) och jag har försökt pyssla lite med tvätten i lugnt tempo och däremellan slappat och tuttat Lilly och myst med Theo och Ninni (de andra har inte haft tid att mysa. 

Ninni har behövt bajsa hela dagen men har hållit emot så efter middagsmeny fick hon duscha och då kom det, jag hann dit med pottan och man kan säga att hon fyllde den och det var med skräckblandad förtjusning!

Vi har inte varit ute de senaste dagarna för vi har haft det ganska kallt! -27 grader på juldagsmorgonen och efter det har det växlat lite men mest varit nere under -20 grader. Theo har dock sovit ute i vagnen, väl nerbäddad och varm. 

Det har blivit sena kvällar och sovmorgnar nu efter jul och innan också för den delen men idag klev vi i alla fall upp vid 09.00 och gjorde frukost, i morgon funderar jag på att kliva upp vid 08.00 beroende på hur sent det blir ikväll/natt. Sitter just nu nere i barnens rum då Ninni vaknade precis när vi skulle lägga oss, Lilly är uppe med pappan och jag hör henne gny då och då. Jag vet att hon inte är hungrig så jag är inte speciellt stressad över just det. 
Casper sitter uppe och spelar dator, han har fått lov att spela sent några kvällar/nätter nu när det är lov. 

I vilket fall så existerar knappt rutiner just nu och det är väl så det får/ska vara när det är jul och ledigt men lite vill jag nog hitta tillbaka till dem så att det inte spårar ut helt!
När det gäller Theo så måste vi begränsa hans sovande mitt på dagen då han senaste tiden har börjat få svårt att komma till ro på kvällarna. 

Känner ett det jag skriver nu blir i en enda röra, många saker på samma gång och man vet knappt vilken ordning jag ska ta det 😜. 
Blir inga bilder nu heller utan jag tänkte försöka fixa ett till inlägg om självaste julen och dö med bilder och mer ordning!

Nu tror jag snart att Ninni kommit till ro och somnat igen så snart kan även jag smyga upp och försöka sova lite. 
Puss å god natt! God fortsättning, snart är det nytt år också!
Julstök!

publicerat i Vår vardag;
I lördags så började vi julstöka i köket, köttbullar på 2 kg färs, en form med Janssons frestelse och snickarskaka innan vi lagade tacos till middag. 

Jonna och Meja (som inte fastnade på bilden 😉) hjälptes åt att rulla 4 plåtar med köttbullar i olika storlekar

Janssonsen svämmade över en aning... Men det visste jag att dem mest troligt skulle göra, därav långpannan kunde formen 😊

Snickarskaka. 

Igår blev det julgodis och idag städning och rennäring av sängar.  Barnen lekte ute en stund innan de fick komma in och duscha och sen efter middagen bakades det lussebullar. 

Till och med pappan satt med! 
Han blev inträngd och Lilly ligger brevid honom på soffan i babynestet 😊

Delade degen i hälften så stora bitar som jag brukar, bättre storlek för barnen!

Varierande resultat 😊

Trots små degbitar jäste de och blev fina och fluffiga!

Theo bakade mest i ansiktet 😜

Mamman tog undan 1/4 av degen till sig själv och fick till 8 fina och rätt stora missar (lussekatter). 

Gjorde efter dessertmästar juryns recept där man gör en lös fördeg som görs på rumsvarmt mjölk, arbetas 15 min i maskin och sedan jäser 30 min. Sen arbetas resterande mjöl, salt och smör in i degen och arbetas ytterligare 15 min (i maskin) innan den bakas ut och jäser 1-2 timmar på plåt innan de gräddad på 225 grader mitt i ugnen. 

Fördeg:

50g jäst
500g (5 dl) mjölk (18-22 grader)
500g (8 dl) vetemjöl
200 g (drygt 2 dl) strösocker
1 ägg (stod inte i receptet)
1 g (2 kuvert) saffran

Efter första jäsningen:

1 tsk salt
500g vetemjöl
200g smör (rumstempererat, klickas i)

Kommer garanterat använda det receptet fler gånger, ska testa på vanlig vetedeg också! Saftiga och luftiga bullar blev det!

Nu sover krasslig Lilly och alla de andra barnen, klockan är mitt i natten och det är dags att sova!

Puss å god natt ❤️