Kyrkis idag...

publicerat i Lilly (nr 9), Louie (nr 10), Vår vardag;
Göran lämnade barnen på dagis idag, han skulle vidare till stan, skjutsa Tony så han kunde köra sina lektioner för AM-kortet.
 
Jag gjorde klar Lilly och Louie för att gå till kyrkis, när Louie ätit sin gröt så klädde jag på honom och lade honom i vagnen, det var dags att sova.
Lilly som var ganska arg för att hon inte fick följa med när de andra åkte blev på bättre humör när jag frågade om hon ville åka i selen.
 
När vi kom ut så började det precis att småregna, på med regnskyddet på vagnen och sen gick vi, kikade efter ett parapy men såg inget och chansade på att det inte skulle regna så mycket... 
Det regnade mer och mer och jag hade en extra filt med som jag satte om ryggen på lilly för att skydda selen och hennes ben från att bli så blöta.
 
Louie sov gott i vagnen när vi kom fram, precis enligt min plan och mina önskemål, vi var först dit men ganska snart kom det fler mammor och barn. & mammor och 7 barn blev vi allt som allt och det var trevligt med lite nya ansikten såväl som de redan bekanta (kändes inte bra att skriva gamla ;P)
 
Vi pratade och hade det trevligt, fick god lunch, tjälknöl och potatissallad och en glassbåt till efterrätt. Lilly lekte bra med Hildur som är jämngammal och tjej, det är inte så ofta man stöter på tjejer i samma ålder i denna by där det mest föds pojkar ;P
När vi skulle gå hem så  upptäckte jag att det regnat in i vagnen, måste ha blivit sen jag tog in Louie när han vaknade, lvek och lade ullfilten i botten och så fick Lilly sitta på den och ha den extra filten på sig, den hade hängt på tork när vi var där. Louie satte jag nu i selen då han inte skulle sova som Lilly. Det hade det slutat regna... i alla fall en stund men ganska snart började det igen och innan vi nådde hem var jag ganska så blöt, det till och med regnade så det rann massa vatten innanför glasögonen så jag knappt såg framför mig när vattnet forsade ner på mina ögonlock, en helt ny upplevelse.
 
Sen rullade det på med att skolbarnen kom hem, jag hämtade dagisbarnen och de fick kika på tv en stund, eller leka om de ville det.
Middagen väntade vi med tills Casper och Göran kommit hem och då kokade vi maxicanasoppa som komlement till kålgrytan som var kvar.
Skickade casper på affären medan soppan puttrade en stund, vi behövde lite mjöl, fil, hårdbröd och grönsaker tills i helgen, hårdbröd främs till att äta till soppan.
 
Efter middagen så dukade vi av och gjorde barnen klara för sängen, de mindre som är lediga i morgon fick kika på film, Theo och Lilly somnade ganska sabbt, Theo vaknade före 06.00 i morse så det kanske inte var konstigt att han var trött...
De andra barnen fick vara uppe till 20..00 respektive 20.30.
 
Vi har ju inte börjat eldanere ipannan ännu utan tänder upp lite i kaminen när det behövs, det blir ju lätt lite rått inne, annars så håller sig värmen ganska bra.
 
Efter att Louie suttit på pottan en stund, kissa gjorde han, så lade jag honom på en handduk framför kaminen (hade nyss tänt upp så det var inte så varmt ännu) och så smorde jag in honom med salva och masserade lite innan jag tog på blöja och pyjamas. Han har ju fått lite torrfläclar som jag smörjer varje dag och det börjar bli bättre.
När jag lade honom på mage för att smörja ruggen så hade han fortfarande benen lite uppdragna som en groda och så började han backa me dhänderna och rätt som det var så hade han satt sig upp helt själv!
När han var klar var det dags för tutte och sen sova, kvällsgröten fick han när vi ätit middag och dukat av bordet.
 
Har sedan mest slappat med telefonen, kikat på lite videor och läst om tygblöjor, mest vikblöjor och det ser så enkelt, smart och bra ut!
 
Nu slappa lite till, Göran har startat en film som han missade slutet på förut så vi ska se klart den, sen sova och i morgon är det fredag igen, planer för i helgen har vi nog inga speciella.
 
 
 
 

Hälsosamtal med Hilma och lite annat...

publicerat i Hilma (nr 5), Vår vardag;
Jaha ja, en ganska så vanlig dag, lämnade barnen på dagis, klippte lite, handlade potatis, vitkål och morötter, de två sistnämnda till middagen, kålgryta och potatisen till Louie, pure med potatis och morötter är ett säkert kort.
 
När jag kom hem fråm affären så tänkte jag fixa maten till Louie direkt och så blev det även att jag förberedde och skar kålen och morötterna till middagen också, fyllde på med vatten och kryddor i kastrullen, bara att steka och tillsätta köttfärsen senare innan den skulle koka.
Tänker att man egentligen alltid borde förbereda middagen på förmiddagen när och om det är lugnare, mindre stress senare då.
 
Efter lunch var jag fram på skolan för hälsosamtal med Hilma, skulle ha gjorts förra året men det hanns inte med. Allt såg superbra ut!!!
 
När alla barnen kommit hem så ställde jag mig spontant och ska alla små äpplen som var kvar, göra en äppelpaj innan de blir dåliga. Dock har barnen ätit ganska mycket av dem trots att de var lite syrliga och Lilly har nu senaste dagarna säkert ätit 7-8 st själv, suttit och mumsat på i soffan, så go lilla pluttan <3
 
Mitt i pajbaket så frågade Jonna ifall hon fick göra smuldegen, hon stoppade mig när jag lagt äpplena i formen och börjat pudra med kanel, "Stopp mamma, nu får du inte göra mer, jag vill göra resten" och så blev jag nästan utkörd ur köket ;P.
 
Alla barnen åt jättebra av grytan, Theo har alltid haft lite svårt för den så han åt en extra härdbrödsmörgås istället men nästan alla andra tog påfyllning och direkt efter maten åt vi den goda äppelpajen, lyx mitt i veckan och jag känner att de där sista kilona som jag helst vill tappa är lite svåra att övervinna... men det är egentligen ingen panik... även om jag helst vill tappa 10 kg!!! Drämma kan man ju, finns saker som är viktigare att hinna med just nu.
 
I morgon är det kyrkis igen, det startade förra veckan men då var ju vi på bvc med  Louie så i morgon blir det till att gå iväg, det har tillkommit ganska många bebisar under sommaren så det blir spännande att träffa alla.
Göran ska skjutsa Tony till stan i morgon så han kommer väl hem frampå efteriddagen, vid middagstid ca skulle jag tro.
 
Jag tänker många gånger (der kanske jag har tagit upp förut känner jag nu) att det jag skriver om kanske blir lite tråkigt??? Skulle vilja orka vara lika kreativ som andra bloggare och skriva om olika och mer spännande saker, är ju inte direkt någon "storbloggare" som det så fint kallas... har inte gjort någon direkt reklam för min blogg heller...
Jag skriver mest för min egen skull.
 
Men för att komma in på något lite annat så har ju de större barnen frågat många gånger om de inte kan få ha en youtube-kanal? jag har sagt att vi kanske skulle ha haft en kanal för hela familjen, där alla kan lägga ut videos och det skulle ju faktiskt vara ganska skoj... men jag kan ju inget om sånt där... det ska ju redigeras också... och det ska kontrolleras så att inget blir "fel" eller att fel saker läggs ut...
Jag har det i tanken men tanke till handling i detta fall känns som en ganska lång väg, jag måste nog läsa på lite först ;P
 
Sen har vi även pratat lite om julklappar, denna hysteri och dessutom vet ju knappt barnen vad de önskar sig då de egentligen har det som det behöver så jag funderade på om man kanske ska lägga de där pengarna på upplevelser istället... Har nämnt det för barnen och de lät väldigt positiva måste jag säga!
Den ekonomiska biten känns lite mörk just nu då Görans sommarvikariat, som ändå fick förlängning, är slut nu och därmed blir ju framtiden obehagligt oviss...
 
Apropå ekonomi så har jag börjat tänka på tygblöjor, den utvecklingen har ju gått ganska mycket framåt och det finna många praktiska och bra system att välja bland och man spar både på miljön och pengar, minst 75% av våra sopor just nu är blöjor! Jag har nämnt det för Göran, som inte var så jätteimpad, så vi får se vad det blir...
 
Apropå blöjor så fortsätter vi projekt potträning och försöka-bli-blöjfri här hemma, inte varje dag man har tid och ork till att köra fullt ut men Theo blir bättre och bättre.
Lilly tror jag tycker att både pottan och toaletten är lite obehagliga/skrämmande... vill intre pusha för hårt utan försöker vara positiv och lekfull. Härom dagen så hade hon inte kissat något i nattblöjan så jag satte henne på pottan, hon satt och stod om vart anat, trampade på stället och jag tror hon kände sig kissnödig men ville inte sätta sig ner till slut. Det kom några droppar på golvet och då tog jag henne till pottan där hon blev jättearg (för att jag tog henne och hon inte fick som hon ville) och då kissade hon massor med skräckblandad förtjusning.
Louie sätter jag på pottan flera gånger/dag och just idag missade vi honom så bajset kom i blöjan, han bajsade direkt efter han vaknat efter en tupplur och det när han fortfarande låg i sängen. 
Vi kämpar vidare.
 
Oj vad jag plötsligt blev trött, förskte kika på "Sofias änglar" på datorn efter Hilmas möte och satt och nickade efter första reklamen så göran undrade varför jag inte passade på att försöka sova istälet innan det var dags att hämta barnen på dagis, så jag lade mig ner och fick sällskap av Lily som skulle ligga på min arm och jag slumrade en liten stund när hon fick kika på sin platta.
 
Angående plattorna, en ganska stor fråga är ju hur mycket "skärmtid" barnen ska ha per dygn och det är nog ganska svårt att veta och sätta gränser som man tror och tycker är lagom...
Här används de oftare i vissa reoider medan vi ibland lägger bort dem helt andra perioder.
 
Nu går ögonen i kors och jag tror  fakriskt att jag ska lägga mig, bara borsta tänderna först... och hänga tvätt...
 
Puss och god natt <3
 
 

Smått hektisk dag med skrubbsår på knäna 😂

publicerat i Vår vardag;

Upp, koka gröt, skolbarn till bussen och så småningom barn till dagis, Meja kände sig tussig och följde med hem.

Hem och börja få undan den rena tvätten, möte i ca 1,5 timma och sen åt vi lunch.
Byta blöjor, klä på och sätta oss i bilen för att åka och hämta stora bilen som varit på service... dyrt!!! 🙈
In på banken en snabbis och fixa så Caspers lön kom in på hans konto.

Väl på verkstaden så hade de inte bråttom med kunderna, det hade vi... jag fick ta forden och åka i förväg och Göran efter med bussen sen, han stannade en sväng i Svensta för att skriva ut retursedel och så väntade han med att åka hem tills Casper slutade skolan så han slapp åka buss.

Jag blev 15 minuter sen till dagis, var ju tvungen att lämna av Meja, Lilly och Louie hemma innan jag åkte till dagis, annars hade jag inte fått med mig alla hem.

De fick springa ut i lekparken på skolan lite medan jag pratade med personalen. Inga konstigheter med dagen.
De fick leka 5 minuter extra innan vi åkte hen och jag testade gungan, Ninni gjorde fart och jag blev åksjuk 😂.

Hem och in, vika lite tvätt för att hänga ny.
Sätta Louie på pottan där han gjorde både 1 och 2 👏🏻👏🏻👏🏻.
Skickade Meja och Hilma på affären innan jag började med middagen.

Göran och Casper kom hem, jag hade fullt upp med maten, Casper åkte och postade paket, Göran gick på toan och Theo passade på att smita ut. Han klämde dessutom Lillys fingrar i dörren men det gick bra, inget allvarligt även om det så klart gjorde ont.

Jag fick syn på Theo redo på cykeln med hjälmen på, nästa sekund hade han stuckit från gården.
Jag slängde på mig skor och jacka och sprang ut, tack och lov så hade han stannat och pratat med Annika som jobbade.
När vi pratade så stack han igen och det går snabbt nerför, jag fick springa en bit förnyat komma ikapp och ändå reagerade jag så fort ha satte fart neråt.

Hemma på gården igen så fixkbjag springa och jaga honom runt bilarna i carporten vilket resulterade i att jag halkade på gruset och skrubbade ena knät och lite på handflatorna... aj aj aj, inte igår man hade skrubbade knän 😜.

In och laga klart middag och så pt vi äntligen, kyckling, ris och currysås!
Efter middag så blev det tandborstningen och pyjamas på, hjälpte några åt gången och resten lekte tillsammans i rummet, ett tag lekte 9 av barnen där inne tillsammans och kom bra överens, hade tänkt ta en bild men jag var upptagen med disken just då.

Sen göra välling och natta barn, innan 20.00 låg alla i sängarna (inte Casper) och de flesta sov. Jonna och Meja somnade innan 21.00 och det var ju jättebra då de tydligen var trötta.

Jag och Göran fixade undan alla 4 tvättkorgar, fyllda till bredden med nytvättade kläder och sen sjönk jag ner i soffan och virkade klart och monterade en ugglemobil som jag fick beställning på i föregår kväll.

I morgon blir det förhoppningsvis kanske en lite lugnare dag 😅.

Puss och god natt ❤️