Jonnas hand i vedklyven...

Fredag den 3 Juni 2011

Jonna skulle flytta ett vedträ från klyven som hon trodde inte skulle klyvas, hon såg inte att Göran redan hade startat klyven och därmed klämde hon sig!

Vi hade givetvis sagt till barnen att de absolut inte fick röra vid maskinen utan skulle ta veden som hamnade i skottkärran och slänga in i vedboden...
Jonna gumman skulle ju bara hjälpa till men hon har alltid för bråttom och ser sig sällan för ordenligt, precis som denna gång...

Göran hann bromsa klyven i rättan tid, klämskadan var redan gjord men fingrarna satt kvar! Jonna hade även envisats med att ha de långa ärmarna på collage tröjan över händerna och det var nog också ren tur, för tröjans ärm är nu helt söndersliten. Det var troligtvis tack vare tröjan som inga ben eller senor blev skadade då fingrarna kunde glida en aning i sidled, hon stoppade nämligen dit fingrarna uppifrån så själva kniven klämde åt längs med långfingret.

När det hela hände så var klockan någon gång mellan 11.00-11.30 och jag stod inne i vedboden och slängde upp veden längre in, dit inte barnen orkade slänga, jag skulle bara stå där i några minuter...
Jag hör Jonna skrika till, jag tittar dit och jag får se henne stå och hoppa samtidigt som hon skriker "Jag blöder!!!"

Jag blir först arg men efter att jag snabbt konstaterat att det behöver sys så samlar jag mig. Säger till Göran att vi måste åka, jag tar med Jonna till trappan ute på bron där hon får sätta sig medan jag hämtar en handduk som jag virar runt hennes hand. Jag försöker lugna henne samtidigt som jag håller handen högt upp, hon gråter men inte alls hysteriskt. Casper står och vyssjar Towe  vagnen och ser helt skräckslagen ut stackarn, ingen tänkte på honom även fastän det var han som blev räddast.

Göran försöker få kontakt med hälsocentralen i Svenstavik men ingen svarar så han ringer 112! Inte livshotande men vi behövde ju får kontakt med någon!
Eftersom det börjat blöda ordentligt så skickar de i alla fall en ambulans, Göran ringer även till sin mamma som kommer på en gång.

Jag bad Casper att sätta Towe i bilstolen innan det var klart att ambulansen skulle komma, allt går så fort, man vet knappt vad man tänker en sån här gång...

I alla fall så känns det som evigheter innan ambulansen kommer, Jonna gråter fortfarande för hon vill inte åka ambulans och hon vill inte sy... det var vad hon tänkte på.
Susanne satte sig med Jonna och höll hennes hand så att jag kunde ge Towe lite tutte medan vi väntade, vet faktiskt inte riktigt vad alla andra gjorde under tiden, eller vad de andra barnen tänkte på!? Vet nu i efterhand att Casper blivit jätte rädd.

Ambulansen kom och jag och Jonna gick in i köket tillsammans med de båda männen. De kikade på skadan och konstaterade att en ortoped behövde se över fingret och att det sen skulle behövas sys.
De gjorde rent och satte på ett fint förband, Jonna blev illamående och fick lägga sig ner, strax därpå kände jag mig svimfärdig och fick ov att lägga mig på kökssoffan. Jag och Jonna delade på en banan och drack lite vatten, Jonna fick även innan bananen lite druvsocker som vi hade i skåpet, kan vara bra mot illamåendet.

Ambulans killarna ringde akuten och talade om att vi skulle komma in, de skrev en remiss, tackade för sig och sen åkte de. De ville helst att vi åkte egen bil eftersom det inte var jätte akut så att de fanns tillgängliga ifall det skulle inträffa något på annat håll.

Jag och Göran bytte om, Susanne tog med sig Hilma och åkte till Hede där de hade ett ärende och Maria skulle ta med sig Casper, M&M och Morris till Hogdal medan jag, Göran och Towe skjutsade in Jonna till Östersund.
När Göran stannade på macken och tankade så passade jag på att ringa både till mamma och pappa och berätta vad som hänt. Mamma blev orolig och pappa sa att de mest troligt åkte till Rätan då han slutat jobba!



Här sitter vi i bilen på väg in till Östersunds sjukhus.

När vi kom in till stan så parkerade vi bilen och gick in. Det var inga i kö så vi fick komma in direkt! Den manliga sköterskan tog lite uppgifter, frågade vad som hänt osv. en annan sköterska kom in och även han ställde lite frågor till Jonna. De berättade att Jonna inte var den enda som kommit in på grund av en vedklyv den dagen, tydligen var det även en pojke som tidigare hjälpt sin pappa med veden.

I alla fall så tyckte ingen av sköterskorna att det var någon ide att öppna och kika på skadan förrän vi fick träffa en läkare utan Jonna fick lite embla kräm i höger armveck innan vi fick sätta oss i väntrummet. Klockan var nu 14.30.

De hade gjort om rejält sen jag var där sist, de hade bland annat gjort ett jätte fint barn rum där det fanns massor av leksaker samt visade film!


Här sitter Jonna och kikar på film samtidigt som hon pillar på en titt-ut låda...
handen skulle hon hålla i högläge.


Det dröjer en ganska bra stund innan vi blir kallade in på ett rum, någon gång mellan 15.00-15.30 var klockan om jag inte minns helt fel.
En sköterska vid namn Jerker ställer lite frågor och öppnar sen förbandet för att en läkare ska kunna ta en närmare titt på såret, strax efteråt kommer Ortoped läkaren in.


Undersidan av handen, men ser att det är rätt köttigt där nere mellan fingrarna...


Ovansidan av handen, och jag vet att det inte ser speciellt tervligt ut så den som inte vill se får blunda ;0)


Läkaren kikar lite och talar om att han ska skicka oss på röntgen så skulle vi träffas sen igen.
Röntgen gick fort, bara efter ca 15 minuter var vi tillbaka, jag var med Jonna in när de tog bilderna och Göran väntade kvar med Towe i väntrummet.

Läkaren återkommer och han killade hur det var med Jonnas känsel i fingrarna med hjälp av ett gem och allt verkade vara i sin ordning!
Han kallade in ytterligare en läkare och de diskuterade hur vida de skulle göra, av bilderna så kunde de konstatera att inget ben i handen var skadat men de skulle ändå behöva ta en närmare titt för att se om senor och nerver var intakta, men frågan var om de skulle göra det under lokalbedövning eller om Jonna skulle sövas.
De kom fram till att en operation där hon var sövd var det bästa och minst besvärliga för Jonna samt lättare för dem att kunna göra en korrekt bedömning och sen kunna laga det hela fint!
En kvinnlig sköterska stannade kvar och satte en kanyl i Jonnas högra arm där hon haft embla krämen, Jonna var väldigt rädd för att det skulle göra ont... men jag tror också att hon pep lite för fjask också för det gick jätte bra! Klockan var nu ca 17.30...


Towe som var jätte snäll hela tiden fick då och då komma upp ur bilstolen och här fick hon ligga och Mysa med Jonna en stund!


Strax efteråt kom Jerker inrullandes med en tv, Jonna fick välja en film medan vi väntade på att operations salen skulle bli ledig.
Vi hade även fått träffa kirurgen som skulle utföra operationen och han berättade också att vi eventuellt skulle få bli kvar över natten.
Jonna valde Pockemon filmen, belysningen dämpades och vi satte oss så bekvämt det gick för att kika på filmen allihop, inte för att jag var så vidare intresserad men tiden gick ju i alla fall fortare!

Efter en stund gick jag ut och frågade om de visste ungefär hur lång tid vi skulle få vänta men det var ingen som kunde säga någonting... det var ett kejsarsnitt oh ett annat barn som opererades före. Men det kan ju alltid komma in något väldigt akut och då skulle de ju så klart få gå före...

Men plötsligt var det äntligen vår tur, Jonnas tur, kirurg läkaren berättade att han ringt in ett till lag så att vi skulle få slippa vänta längre!

Efter att Jonna bytt om och kissat fick hon åka rally säng med Jerker till operation och vi fick halvspringa efter ;0)...

Jag följde med Jonna in och Göran tog med sig Towe tillbaka till akuten för att vänta, Jerker skulle placera honom i fikarummet med en termos kaffe!

Här befinner vi oss i slussen, Jonna och jag får varsin snygg mössa och jag får även en skyddsrock.


Lite blodtryck som ska kollas...


Nu rullas hon strax in i operations salen...


I operations salen sätter de lite elektroder på plats och sen får hon ladda kroppen med lite extra syre...

Hon var verkligen jätte duktig min lilla Jonna, inte något gnäll alls och rädd verkade hon inte alls vara, snarare tyckte hon att det skulle bli spännande att bli sövd!
Tjurig in i det sitta var hon också ;0), först fick hon lite "karusell medicin" innan själva sömnmedicinen, det kändes skoj tyckte hon! Och sen när de sprutade in sömnmedicinen så vägrade hon inse att hon blev trött, jag sa att snart sover du! Nepp sa Jonna och vid nästa blinkning så sov hon ;0)

Direkt när hon somnat in gick jag tillbaka till akuten där Göran väntade med Towe, han hade fått både kaffe och smörgås och medan jag tuttade Towe så gick han ock frågade ifall även jag kunde få mig en smörgås! Klockan var nu runt 20.00...

Ganska snart fick vi reda på att Jonna skulle bli kvar över natten så Göran sa god natt och hej då innan han åkte hem.

Under tiden vi varit på akuten så hade pappa, Milla och Jacob satt sig i bilen ganska direkt när pappa kom hem från jobbet och åkt till Rätan! De hämtade upp barnen hos Susanne innan de åkte hem hit och nattade Hilma och Jacob, M&M fick vara vakna tills Göran kom hem, de kikade på Madicken!
Så snällt att de ställde upp, tack snälla!

Jag och Towe satt och väntade i det lilla mysiga fikarummet, jag drack te och åt två smörgåsar och några skorpor, kikade på Talang och väntade, och väntade och väntade...
Klockan var närmare 21.30 innan de kom och talade om att operationen var klar och jag kunde gå till uppvaket som för övrigt häller till på IVA kvällar och helger.

Jag fick sitta i ett litet, litet och gulligt väntrum utanför operationen först och vänta på läkaren. Han kom ut och berättade att allt gått super bra och att inget annat än huden var skadad och det hade gått bra att sy ihop, de var lite oroliga att huden inte skulle täcka ordentligt...

Sen fick jag och Towe komma in på IVA, där var det alldeles tyst och lugnt, en liten liten späd Jonna låg där på den stora sängen och sov så sött! Kunde inte ta några bilder då man inte fick ha mobiltelefonen igång.

Medan vi väntade på att Jonna skulle vakna till så fick jag låna telefonen och ringa hem, Göran hade då inte kommit hem så jag pratade med pappa och allt gick jätte bra där hemma!
Därefter ringde jag för att kolla vart Göran höll hus och han kom precis in på gården då jag ringde, han hade varit till Susanne och hämtat igen alla bilstolar!
Jag försökte även att ringa mamma men det var inget svar hemma hos henne och jag hade inte hennes mobilnummer i huvudet...

De ordnade en vag till Towe att ligga i, lånade från prematur avdelningen, en jätte fin Brio! Towe charmade alla tanterna och jag fick mig lite fika i form av varm choklad och smörgåsar!

Jonna vaknade så småningom och hon var lugn, somnade om ganska snabbt gjorde hon också, kanske inte så konstigt då det faktiskt var mitt i natten!
Vi blev efter en stund flyttad till ett annat rum på IVA, där vaknade hon till lite mer och vi pratade en stund, hon prövade även att dricka lite festis men den kom upp, sen fick hon göra ett ultraljud på magen för att se hur mycket urin hon hade i in lilla blåsa... hela 42 ml!!!

Så småningom när allt var ok så fick vi komma upp på 108:an som är barnavdelningen. Towe sov redan gott i vagnen, jag fick bädda extrasängen till mig, vi bytte om och sen var det dags att sova.

Under nattens gång var det sen in en sköterska en gång/ timme för att kolla till Jonna och hennes hand, de kollade även urinen i blåsan vid något tillfälle.
Jag sov vissa av gångerna då de var in, de andra gångerna kikade jag mest upp och konstaterade att de var där inne, Jonna skötte sig jätte bra och somnade om fort efter att de varit där inne!

På morgonen vaknade Towe som vanligt och ville ha lite tutte, strax därpå kom en läkare in och talade om att allt fortfarande såg bra ut och att vi skulle få åka hem efter 12.00 då Jonna fått sista dosen antibiotika i armen. Hon skulle fortsätta med antibiotikan hemma sen men i tablettform, dropp hade hon fått ha hela natten också med tanke på att hon knappt ätit något sen frukosten dagen innan.

När läkaren gått bäddade jag sängen och klädde på mig, därefter fick Jonna gå och kissa, jag hämtade min frukost och sen fick Jonna in sin på rummet.
jag bad henne äta lugnt ifall hon skulle bli illamående igen men hon var hungrig och åt därefter! Hon fick varm oboy och smörgås som hon beställt, hon ville absolut inte ha gröt!

Resten av förmiddagen spenderade vi på lekterapin, först spelade vi fia med knuff och sen lekte Jonna doktor resten av tiden innan det var dags att äta lunch.
Det var ost och skink paj men Jonna var inte så hungrig då det var ganska nära inpå den lite sena frukosten så jag fick  mig också en smakbit!
När Jonna ätit klart fick hon medicin och sen togs nålen bort från armen.

Under lunchen så sa hon till mig att hon tyckte att det var så roligt på sjukhuset så nästa år när vi skulle göra veden så kanske hon skulle stoppa handen i klyven med flit! Men hon skojade tydligen bara... får vi hoppas!

Jag hade lovat Jonna att få gå tillbaka och leka då hon klätt på sig men just då kom Meja och Göran in genom dörren för att hämta oss!
Towe låg då på ett täcke på golvet och mådde gott, jätte snäll och glad var hon!

Vi sa hej då till sköterskorna, lämnade tillbaka vagnen som vi lånat, Jonna visade Meja lekterapin och sen åkte vi hissen ner och gick till bilen.
Vi åkte förbi apoteket och hämtade ut medicin innan det blev en kort sväng på det gula M:et, Göran och meja hade inte ätit någon lunch och Jonna var mer sugen nu!

När vi kom hem fortsatte vi som sagt med veden, Jonna låg inne och kikade på film mest hela resten av den dagen.. hon hade i alla fall ro till att ta det lugnt en dag!

Elin fick komma och leka med henne en stund på Söndagen, hon var ju så rastlös och hade så tråkigt...



På måndagen kom Nikita förbi och lekte en bra stund, de byggde bland annat lite pärlplattor...


Med det stora bandaget...

På tisdagen (igår) var vi till Svenstavik för att lägga om såret, jag fick ringa på morgonen och få en tid, klockan 11.00 var den enda tiden de hade tom på hela dagen!


Fotade lite, här är ovansidan av handen... den är rätt svullen!


och här är undersidan, inte lika svullen...

De fick hålla handen under rinnande vatten rät länge innan förbandet ville släppa, det satt som berget men Jonna var jätte duktig!


Senare på dagen kom Nikita igen och då roade de sig med att måla med textilfärg som Jonna fått när hon fyllde år!
Det blev ett lite tunnare bandage på handen den här gången! Och det tycker Jonna är skönt, för då blir det inte lika varmt.


Kommentarer
Postat av: Linn - mamma till Ville, Milton och Liam

Oj, vilken dag! Skönt att se och höra att allt gått bra i alla fall.

Kram

2011-06-09 @ 08:39:17
URL: http://viktigalinn.blogg.se/
Postat av: Tina

Duktiga lilla Jonna <3

2011-06-09 @ 08:53:34
URL: http://familjennagolunda.blogg.se/
Postat av: Pappsen



Klart vi kommer en gång som denna, fattas bara annat... Ungarna var så duktiga och Melvin pratade oavbrutet om Jonna och klyven och att det kom BLOD :) Men vi pratade en hel del om det och även Casper pratade en del vilket jag tror han behövde, och vi pratade en hel del om att olyckor händer så himla lätt om man inte tänker på vad man gör! I alla fall så gick allt bra och mycket enklare än jag trodde... det var väl egentligen bara Meja som blev en aning övertrött så... men som sagt det blev ju ganska sent och det var lika gott att M&M fick se att pappa var hemma igen innan som somnade!



Älskar er alla där borta och tack själv för att ni finns, glad och stolt över er ska ni veta :o)



P&K

Pappsen med resten :)

2011-06-09 @ 12:01:45
URL: http://patetiskabloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus