Snart ett nytt år...

Det nya året börjar närma sig, i morgon är det nyårsafton, jag tycker dagarna bara flyger iväg...
 
I förrgår var det lördag och jag kom på i sista sekund att jag och Jonna kunde ta med oss några av barnen och åka till Böle för att delta i Julfesten som anordnas varje år.
Jag hade precis tuttat en väldigt trött Noah som somnade som en stock och under tiden som jag gjorde det så gjorde Jonna klart Minnah för att sova ute i vagnen. jag ställde ut Minnah under carporten och gick en promanad med Tyra och det var då jag kom att tänka på att Julfesten snart började. Pratade Med Jonna och sen blev det en väldig fart på Ninni, Theo, Lilly och Louie med att få på sig kläder så vi kunde åka, Noah fick stanna hemma då han sov så gott och vi inte skulle åka så långt.
Det var ganska mycket folk ändå och så gott som alla var med och sjöng och dansade runt granen, stora som små.
Efter första omgången med dans så serverades fika och så delades vinster ut efter lottdragningen innan vi dansade igen och sist så kom det två tomtar som bjöd alla barn på en godispåse och efter det åkte vi hem, vi var där mellan 13.00-14.20 ca.
Till middag senare blev det spenatsoppa med kokt ägg.
 
Igår, söndag, så var det plusgrader och regn vilket betyder ishalka och alla blev ombedda att hålla sig från att åka bil på vägarna i Jämtland, även här ute på gården blev det glashalt vilket gjorde det ganska naturligt att vi höll oss inne... lite synd då det var fint väder i övrigt, ingen blåst och lagom temperatur.
Jag klev upp med barnen före 08.00 på morgonen både lördag och söndag, såg på film med dem och fixade så småningom frukost och väckte alla andra som fortfarande sov. Trots att det blir långa dagar när man kliver upp relativt tidigt så var igår en sån dag då jag inte gjorde så mycket... hann egentligen inte göra så mycket. 
Först virkade jag klart en elefant som jag påbörjade för rätt länge sen, fick mönstret och garn av mamma som försökt sig på att virka den men gav upp, så jag virkade den till henne. Jag hade lagt bort projektet när allt var klart utom betarna, de var verkligen svåra att få till eftersom de skulle vara så smala, men jag lyckades!
 
 
Minnah var vaken hela dagen då hon kommit i lite fel rytm och somnar så sent och det har säkert att göra med att hon numera kan klättra ur sängen också.
Jag satt och mös med Noah ganska länge på eftermiddagen efter att han sovit, ammade och myste, försökte hålla honom vaken men han somnade oavsett tills han en stund senare vaknade och var pigg och glad.
Vi åt fiskbullar med mos till middag.
 
Idag är det måndag och vi kunde sova lite längre innan någon av oss behövde kliva upp, Hilma sov inne med Louie så jag vet inte men kanske berodde det på att Hilma kanske höll ställningarna och de små höll sig lugna... men jag frågade i alla fall Göran om han kunde tänka sig att kliva upp och gå ut med Tyra och då var klockan uppskattningsvis runt 09.30 och jag låg kvar till strax innan 11.00...
Jag sov riktigt dåligt i natt, Noah vaknade ganska tidigt och blev kvar hos oss efter att jag tuttat honom, Minnah vaknade, klättrade ur sängen och lade sig hos oss någon gång under natten och sen kom även Louie som hade svårt att komma till ro och låg och fräste med näsan då han kände sig täppt... dessutom blir han arg och sur när man säger åt honom att sluta även om man ber snällt... 
 
När jag klivit upp så struntade jag i att laga frukost utan gick direkt på lunch denna dag, kikade vad vi hade i kylen och rörde ihop en typ av wok bestående av, julskinka, skuren i tärningar, kokt ris, lök, vitlök, röd curry, kokta grönsaker, buljongtärning och kokosmjölk.
Var inte på toppenhumör så när jag hade röjt i köket, tuttat och klätt på Noah, fixat med tvätten, bortat tänderna och Jonna lagt Minnah så klädde jag på mig och gjorde mig redo för en lååång promenad med Noah i vagnen och hörlurarna på. Jag var borta ca 2,5 timmar och hann då gå till Ljungabron och tillbaka vilket är nästan 8km och sen gick jag ca 4 km till åt andra hållet, på vägen tillbaka stannade jag till på Tempo och köpte mjölk, fil och kvarg.
 
Här var klockan ca 14.40
 
 
Här är en dryg timma senare, pärlemormoln eller något liknande. Kunde inte fånga färgerna på bild men det såg verkligen ut som pärlemorgärger. Jättefint!
 
När jag kom hem så lagade Göran mat och Hilma bakade chokladbollar, jag satte mig ganska direkt med Noah i soffan så han fick äta, han vaknade på vägen från affären och meddelade att han nog var hungrig. När han ätit så sket han rejält och efter en ny blöja så fick han sitta i babysittern en stund under tiden som vi åt men han var nog bara vaken i ca 1 timma innan han återigen ville sova och gjorde så i ca 3 timmar.
Nu sover äntligen de mindre barnen, Göran nattar Minnah, Meja, Hilma och Towe spelar "Just Dance", Melvinhar sin telefon och Jonna sin dator... vi bara chillar och tar det lugnt med andra ord. Noah har nyss ätit och ligger här brevid och kikar på de som dansar, Jonna har serverat mig lite te som jag ska komma ihåg att dricka innan det blir kallt och jag har snart skrivit klart här... tänker att jag ska skriva varje dag men det blir som det blir, jag skriver ju i alla fall, oftast från telefonen men ikväll blev det från datorn. Nu ska även Melvin dansa med tjejerna.
 
Publicerar nu men kommer att uppdatera med bilder, de måste uppdateras i datorn först bara
 
 
 


Julen 2019!!!

Jag var ju som sagt uppe rätt tidigt ändå och satte igång tomtegröten på julaftons morgon och sen tänkte jag lägga mig en stund igen under tiden som den blev klar, men det blir ju sällan som man har tänkt...
Jag blev sittande med de mindre barnen i soffan framför julkalendern istället och vi såg inte bara dagen avsnitt utan några dagar bakåt i tiden också då just de mindre barnen missat dem. 

(null)
Mysigt med mys i soffan också ❤️

(null)
Alla samlade och ihopträngda vid grötfrukosten på julaftons morgon, vi äter de flesta måltiderna tillsammans hela familjen, i alla fall de som är hemma just då. 

Efter frukost samlades alla i soffan för att se på film under tiden som jag först röjde i köket och sen tog upp Noah och klädde honom. 
Hade tänkt mig att ta en bild på alla barn framför julgranen men jag insåg när jag såg alla i soffan att det skulle bli svårt, granen skulle ju knappt synas och alla skulle inte få plats...

(null)
Så det blev helt enkelt en bild på alla just där i soffan ❤️

(null)
Meja, Casper och Noah ❤️

(null)
Lilly, Jonna och Ninni ❤️

(null)
Melvin, Towe och Tyra ❤️

(null)
Theo, Göran, Louie och Hilma ❤️

(null)
Minnah ❤️

(null)
Några ville i alla fall ta kort framför granen, för Lilly var det noga med att hon skulle sitta på golvet med klänningskjolen utspridd omkring sig ❤️ 

Blev inte några fler kort tagna denna dagen, jag filmade julklappsöppningen som  tog i alla fall 1,5 timma även om de flesta bara hade ett varsitt paket, Ninni och neråt hade ca 3 paket var, men det ska ju läsas och delas ut också 😊. 

När filmen var slut som alla kikade på så hade vi ungefär 1 timma på oss innan Kalle började så då förberedde vi lite i köket. 
Hela familjen kikade på Kalle, Minnah var nog den enda som inte satt stilla hela tiden och Noah han sov. 
Efter Kalle så åt vi mat, fikade undan och den öppnade vi alla klapparna. 
Barnen var nöjda även om de inte alls fick det som fanns på önskelistorna, bara vissa av sakerna. 

Juldagen blev ganska lugn, vi klev upp och gick ut med hunden, men sen myste vi ner oss i sängen lite extra länge, barnen både myste med oss och kikade på tv eller lekte. 
Jag lät Noah ligga i bara blöjan intill mig och amma och sen sov han så i minst 2 timmar innan det var hög tid att kliva upp och fixa något att äta till oss alla. 

(null)

(null)
Så underbart mysigt 
❤️❤️❤️

När alla var mätta och belåtna så klädde vi på oss och gick ut, alla gick ut, till och med Noah sov ute i vagnen en stund när vi åkte på madrasser och hade kul. 
Göran hade lånat fyrhjulingen av svörföräldrarna för att skotta gården och passade på att dra oss på madrasserna efter den också. 

(null)

(null)

(null)

Susanne, Patrik och Tony var i Norge över julen och Meja, Melvin, Hilma och Towe var hundvakter. De sov där från söndag kväll till torsdag, åt frukost där sen gick de hem en sväng, åt middag hemma och gick tillbaka. Däremellan var de dit och tog ut hundarna och några av dagarna så var de där mest hela tiden. Var bara på julafton som de mest var hemma. 

(null)
Noah fick sig ett babygym i julklapp, han har bara hunnit testa det några tillfällen och verkar gilla det men tröttnar efter en stund. 

Nu verkar det som att alla barnen somnat, som jag skrev i föregående inlägg så är nattningarna allt annat än smidiga nu och kvällarna blir inte alltid så roliga. 
Hilma och Towe gör slime i köket och Jonna, Meja och Melvin spelar tv-spel i vardagsrummet. Minnah är helt hopplös!!!

Sen Minnah den 8 November fyllde 2 år så har allt bara eskalerat!!! Hennes trots kom som på beställning och hon har bara de senaste veckorna lärt sig följande:
-öppna grinden till vårt rum
-låsa dörren till toaletten
-klättra ur spjälsängen
-klättra över ramen som vi har för att höja spjälsängen
-klättra på hyllan ner till källartrappan för att sen ta sig upp till övervåningen. 
-klättra över grinden till övervåningen
-komma lös från bältet i sin matstol
-ta sig in i köket genom att ställa sig och hoppa på grindens nedre del. 
-Ta av sig blöjan
-Ta av sig pyjamasen och sen blöjan

Hon har även:
-Börjar protestera mot att sova på dagen, funkar oftast om hon sover i vagnen. 
-Klättra upp i Theos säng och slänga ner tavlorna som sitter på tavellisten ovanför
-Hjälpa syskonen att riva ut alla leksaker i rummet. 
-smiter in i köket så fort hon hinner 
-smiter ner i källaren så fort man är där och eldar. 
-Är hon med i köket eller badrummet så rör hon allt hon kommer åt, frukt, toapapper, gräver i lådorna osv. 

Ja man kan säga att hon ställer till det en aning för oss och sig själv, som att vi inte hade mycket att göra innan så har vi ännu mer nu! Nattningarna som alltid funkat så smidigt med henne är ni allt annat än smidiga, räcker ju att nattningen av de 4 som är äldre än henne tar halva kvällen och att vi inte kan känna lugnet förrän tidigast 21.00 på kvällen...
Man ska väl egentligen inte klaga, finns säkert de som har det kämpigare men senaste året har det varit en hel del stök med mattandet och det har inte blivit bättre med tiden utan snarare sämre... förstår egentligen inte vad som är problemet...

Sitter i alla fall inne med Minnah nu, bredvid hennes säng och förmanar henne att stanna i sängen, lägga sig ner och sova, att det är mysigt, får se hur lång tid det tar innan hon faktiskt sover🤔😔...

(null)
Lilla envisa unge!!! 
❤️😅❤️😅❤️😅❤️

Dagarna före jul...

I söndags, den 22:a blev det en spontantripp till Sveg för att hälsa på pappa med familj, Casper och Göran köpte en av hans bilar som vi haft här på gården sen de flyttade till Sveg, dvs i snart 9 år 😅. 
Så för att skriva papper osv så blev det ju ett väldigt bra tillfälle att hälsa på och spendera lite tid med dem. 
Jag tog med mig Jonna, Minnah och Noah. Första stoppet blev på Ica för att handla lite fika. 
Det blev några mysiga timmar även om Minnah och Noah inte var på sina bästa humör... 
Jacob fick en slant som tidig julklapp och han blev superglad! 

Vi fikade och Jacob ville gärna hålla Noah, och Minnah ville vara med på ett hörn ❤️. 

(null)

(null)


(null)

Vi åkte från pappa vid 16,30, en snabbis på Ica igen för att köp med oss lite middag då de ätit rester hemma och sen åka den långa vägen hem, vägen var något bättre plogad på vägen hem. 

Väl hemma så åt vi, plockade lite, nattade barn och så kikade jag knäck och kola innan jag ca 01.30 kom isäng. 

Igår som var måndag den 23:e så avverkade vi en lista som jag skrev kvällen innan då jag kokade knäck och lakritskola trots att jag hade tänkt vänta med det eftersom det blev sent. 

Tvättmaskinen gick varm och Göran var uppe tidigt och både griljerade skinkan och körde iväg med insamlingen. 
Vi fick även hem en säck med ved som barnen var snälla och kastade in, lika bra att ha lite extra nu över jul och nyår. 

Nu i skrivandets stund så är klockan 07.32, och jag håller på att sätta igång tomtegröten, det tar sin lilla stund innan 25 portioner kommit igång att koka och sen ska den ju stå och småputtra i ca 1 timma, minst. 

Nu ska jag göra klart det sista med gröten och sen ska jag mysa ner mig i sängen med Noah en stund till hade jag tänkt. 

God Jul på er ALLA där ute
 ❤️🎄🎅🏻🎁❤️
9:ornas Nobellmiddag mm...

I tisdags, den 17 November så hade 9:orna den traditionella Nobelmiddagen på skolan samtidigt som det var öppet hus. Själva middagen åt de på dagen, det är 3 klasser och de turas om att laga mat och servera varandras klasser. 
Så i tisdags hade Jonna middagen på dagen och sen kl 18.00 började öppet hus där de klassvis höll tal och sen fixa vi se dem göra olika experiment innan de 20.00 tågade till musik genom skolan två och två, upp till gymnastiksalen där de sen dansade vals. 

(null)
Vi klev upp vid 05.00 tiden den morgonen för att fixa frisyren 😅

(null)
Så fin ❤️

(null)
😍❤️😍

(null)
Rätanstjejerna 😍

Onsdagen var en ganska lugn dag hemma, Lilly och Louie var på förskolan och Minnah var hemma. Även Jonna var hemma som fick jullov en dag tidigare pga öppet hus kvällen innan 

Minnah hjälpte mig att laga lunch, man kan säga att hon åt sen kall på stående fot. 

(null)

(null)
Blodpudding och potatisbullar 🤗

Senare på kvällen när hon skulle sova så knäckte hon "klättra ur sängen koden"!!! Har ju väntat på att den dagen ska komma och där kom den...

(null)
Satt uppe och mös med Casper en stund soffan innan jag tog dusten med att natta henne... satt jag där inne på vår säng så somnade hon tillslut 😅. 

Torsdag så hade barnen 2 kompisar här från morgonen till fram på eftermiddagen och Göran skjutsade Hilma till kompis i Klövsjö. 

Vi åt löstes och klyftpotatis till middag och efter det skjutsade jag Jonna till Hoverberg för att hon skulle äta julmiddag med "unga ledare gänget". De skulle träffas vid 18.00 och vi var i tid 😅. 
Förutom Noah så hade jag med mig Meja och Towe och vi åkte till mamma och hälsade på under tiden som Jonna var på middagen. 
Tina, Magnus och barnen var också där så det blev lite extra mysigt att träffa allihopa  ❤️

När vi kom hem så var klockan 21.30 ca och Minnah var fortfarande vaken, trött men när
Man lärt sig att klättra ur sängen så tar den instinkten över och hon kunde verkligen inte slappna av och ha ro nog i kroppen för att sova, men till slut så somnade hon. Jag bytte av Göran när vi kom hem, satt till slut bredvid sängen och spelade lugn musik för henne. 
Vi har ju en ram ute på vinden som vi byggt till en annan spjälsäng som vi sålt, den har behövt användas till flera av de andra barnen när även de lärt sig att klättra över. Vi hade bara inte haft tid att ta in den och så visste vi ju inte om den skull passa sängen som Minnah har. 

I fredags (igår) var det dags för storhandling och julhandling, en heldag i stan helt enkelt. 
Jonna och en kompis till henne tillsammans med Meja och Towe passade de mindre barnen och Melvin fick ansvar för Tyra. 
Vi åkte in tidigt och kom hem senare än vi tänkt men det blir ju lätt så + att det var rätt mycket folk. 

Först ner på stan och lämna in Jonnas telefon på skärmbyte, sen upp på Lillänge för att handla lite klappar och annat, efter det ner på stan igen för att hämta telefonen, ett snabbt besök på jobbet och ett annat ärende innan vi åkte vidare. 
Vi åt lunch/middag på sibylla innan vi tog tag i den stora handlingen på Ica Maxi. 

(null)
Först blöjbyte och på med tröja och sockar, behöver inte dem i bilstolen där vi har en varm liten åkpåse. 

(null)
Noah satt inte så jättebra i "babyinsatserna" på kundvagnen men det gick. 

Han åt 2 ggr under handlingen och sov till slut en sväng, tog lite längre tid än vanligt men med tanke på lite gnällig Noah och massor med folk så gick det ändå ganska smidigt. 

Vi kom hem vid 20.00 tiden och då hjälptes Göran och Casper åt att bära in alla matkassar, resten fick vara kvar så länge, så att ingen skulle få syn på eventuella julklappar. 
Göran följde sen med Casper för att kika på en bil och jag fick hjälp av Meja och Towe att packa upp. 
Vi hann precis packa upp och få undan allt och lägga Minnah så fick jag ett samtal, jag behövde komma med större däck till bilen som Casper bytt mot en av sina. Jag tog med mig Noah och åkte. 
Kom hem någon gång mellan 00.30-01.00 tror jag och då gick både de större barnen, jag och Noah och lade oss. 
Göran, Casper och Tony åkte iväg en sväng till då däcken jag tog med också var lite för små 😅🙈 de som satt på Görans bil skulle passa så de tog med dem och herrarna var hemma strax efter 03.00...

Idag, lördag, klev jag upp strax innan 08.00. Jag kände för att äta av tomtegröten som var kvar sen i söndags, delade upp i små skålar till de 5 små barnen som var vakna också så fick de äta lite i soffan. 

(null)


Efter den "riktiga" frukosten fick slla barn gå ut på tjejernas rum i "lagården" och kika på film under tiden som vi slog in slla julklappar. 

Senare blev vi bjudna på middag hos Susanne och Patrik, tunnbrödsrulle och efter maten fick barnen en varsin godispåse. 
Ninni, Theo och Lilly blev kvar och ska sova hos farmor inatt, vi andra kom hem vid 20.00 och innan jag gick in så gick jag upp på lagården och hämtade ramen till Minnah säng och den passade!
Nattningen gick lika smidig som vanligt och det var skönt för både henne och oss, när hon vet att hon inte tar sig ut så får hon ro i kroppen och lägger sig och sover skönt på en gång 🥰. 

Louie skulle först sova hos Jonna, de kikade på film men sen slutade det med att han skulle sova i din säng. Jag startade en Pettson och Findus saga och innan jag hade tändt upp i pannan så sov han. 

Noah sover också i sin säng sen en stund tillbaka och nu när jag skrivit klart det här inlägget så ska vi fixa lite fika och se en stund på tv innan det är dags att sova. 
I morgon är det bara 2 dagar kvar till julafton och barnen längtar verkligen, det gör vi nog allihopa med blandade känslor ❤️

Utelek, julgran och BVC...


Igår strax innan 08.00 var jag ut med hunden och det var fortfarande rätt mörkt ut, så mysigt med all snö och lamporna som lyser upp!

(null)

Efter frukoste klädde vi på oss och gick ut, alla utom Noah som somnat så gott i vagnen inne, ja han sover fortfarande i sig Bugaboo Cameleon, spjälsängen ska vi inviga så småningom. Jag lämnade barnvakten på inne så jag skulle höra om han vaknade. 

Minnah älskar verkligen att vara ute, senaste tiden så har det blivit så att hon sover precis när vi ska ut och leka, men idag hann hon leka innan det var dags att sova. 

(null)
Så glad och nöjd 🥰

(null)
Fick även till en gruppbild efter all snöbollskastning... men Lilly saknas och Casper han hade gått in igen. 

(null)
Lilly satt här borta vid staketet och tjurade, hon höll på att skotta sig en koja vid staketet ut mot vägen. 

(null)
Eftersom det var perfekt kramsnö så passade pappan på att rulla en gigantisk snöboll! Inte för att bygga en snögubbe utan för att barnen skulle få hoppa från den och ner i djupsnön. 

I morse (måndag) så klev jag upp redan 05.30 för att hinna locka Jonnas hår innan frukost. Denna vecka har de Nobelltema på skolan och idag skulle Jonna hjälps till att servera och i morgon tisdag är det hennes tur att ha på sig finklänningen och bli serverad. 

Noah hade tid på BVC klockan 15.00 så när barnen kommit hem från skolan oc jag delar ut frukt till skal så åkte jag, Meja och Noah till Svenstavik. 

(null)
Noahs första tur i rutschkanan. 

(null)
Han klagade inte 😅. 

Väga och mäta gick bra, 5165g och 58,5 cm lång tror jag det var. 

Potatisbullar, blodpudding, bacon och grönsaker blev dagens middag idag. 

(null)
När alla de små har somnat brukar Noah få ligga naken en stund innan det är dags för pyjamas även för honom. 
Han är alltid så pratglad när han är nöjd och inte hunnit bli hungrig.  

Klockan är nu strax efter 22.00, allt drar ut på tiden när man jag en liten som ska ha sitt också. 
Jag hann i alla fall att sy fast ett band på Jonnas klänning tills i morgon. 
Får se om jag och Noah ska dit på öppet hus i morgon och även se Jonna gå tillsammans med alla 9:or till Nobelldansen. 😍. 
Nu tror jag att jag ska försöka lägga ner Noah och sen borde jag egentligen lägga mig och sova men jag får se vad jag hittar på. Ska upp tidigt igen i morgon. Lördag med lite städ...

Det brukar vara söndagar som ä mina sämre dagar men även lördagar... tydligen...

Frukosten blev senare än jag tänkt, Göran och barnen började städa i vardagsrummet, plocka av och rensa på hyllan som allt småplock hamnar på osv. Jag hjälpte till och vi dammtorkade tavlor, hyllor och lister, drog fram soffan och tog reda på alla leksaker som hamnat under mm. Sist dammsögs golvet och skuttades sen med moppen. 

Senare efter ammning tog jag köket, även dopskålen under bänken fick sig en rejäl omgång, tänk att det ska vara så svårt att torka upp ifall man spiller... tog både före och efter-bild som jag ska visa barnen så kanske de ser hur hemskt det blir om man bara låter det vara. Skåpen är gamla och slitna så smutsen liksom smälter in men man stor skillnad såhär direkt efteråt.

(null)

(null)
 
Önskar mig ett nytt kök någon gång men det lär dröja, det vi har är funktionellt och lika mycket för trångt nu som det skulle bli om vi gjorde om... därför är det bättre att vänta tills vi kan göra om så vi kanske får det större i samma veva. 

Göran och Casper åkte till Svenstavik och handlade på eftermiddagen och jag städade klart köket. Lilly och Ninni dammtorkade i vårt rum och jag började sen med middagen. Dock fick Jonna ta över så Noah behövde lite mammanärhet och tutte för att kunna somna, han var väldigt trött. 

Lugnet har nu börjat lägga sig och jag känner att jag kan pusta ut, i morgon är det som sagt söndag och jag hoppas att alla är på bättre humör då, julen närmar sig och jag vill kunna njuta lite av att förbereda den. 

Det får räcka för idag...

Lucia och fredag den 13:e...

När barnen gått till bussen så satte jag igång att baka dagen till ära men jag gjorde bara enkel sats tyvärr för innan kvällen var slut så fanns det ca 2 st kvar😅
Klockan 09.00 låg dessa små gulingar på jäsning. 

(null)
32 st lagom stora bullar 

(null)
Penslade med ägg och dekorerade med russin, redo för ugnen. 

(null)
Färdiga resultatet 😍. 

När bullarna låg på jäsning ringde Melvin och undrade om jag kunde komma med hans gympakläder som han glömde på sängen i morse. 
Jag passade på att ta en sväng på Tempo i samma veva och köpte bland annat 6 kg apelsiner som såldes för 10kr/kg 🤗 

(null)
Mer vilt i apelsinerna än bebis 🤣 

(null)
Louie ville gärna hålla lillebror ❤️ 

(null)
Mysigt 🥰

Strax innan lunch skjutsade jag Theo och Lilly till Handsjöbyn för att leka med kompisar, där fick de både baracker och leka och baka pepparkakor 😊 

När barnen kom hem från skolan så dukade jag fram varm choklad, lussebullar och pepparkakor. 

(null)
Husen fick de inte äta denna gång utan åt av de pepparkakshjärtan som de dekorerat. 

Nuggets och strips till middag och sen kom Theo och Lilly hem och Manfred som följde med Hilma hem efter skolan hämtades. Bra när man kan bytlåna barn sådär 😁

När de flesta av barnen sen lagt sig, de små sov och de mellersta var ute på rummet, Melvin spelade dator så skulle vi andra kika på film. Noah somnade i Jonnas knä under tiden somnat bara skulle sticka klart toppen på Noahs ena vante. 

(null)
Kunde inte hålla sig vaken längre 😊

(null)
Senare lite mys med Casper. 

Vi hade gjort fika och började kika på film vid 21.00 tiden, ganska tidigt tänker jag men tror ni att jag kunde hålla mig vaken!? Har varit sååå trött på kvällarna sen Noah kom och somnar 💤 helt plötsligt utan att jag ens hinner känna att det är påväg. Sen sitter jag där, försöker hålla mig vaken men nickar till då och då genom hela filmen 😅🤣. 

Veckorna går så fort!

I morgon är det redan fredag igen! Eller nu egentligen så klockan är strax efter midnatt nu när jag sitter och skriver. 

Minns inte såhär på rak arm vad vi gjort varje dag men ska försöka komma ihåg lite i alla fall. 

Sista inlägget förutom det om luciatåget idag skrevs den 8 december, i söndags men jag uteslöt helgen, så här kommer lite kort om den också. 

I Lördags hämtade min lillasyster Tina upp mig och Noah och vi åkte till Sveg för att hälsa på pappa, lillebror och Milla. Så långt emellan vi ses men inte alltid så lätt att få till de här besöken och just denna dag var det pga olyckliga omständigheter men blev ändå väldigt fint och välbehövligt för oss alla ❤️. 

(null)

I Söndags var det 2:a advent, och vi blev bjudna på fika hos svärmor och svärfar, glass och annat slisk som barnen älskar, jag åt lite mer än jag skulle ha gjort, även om jag tyckte jag tog lite och gick hem illamående. Blev rester till middag denna dag. 
På kvällen satte jag ihop 18 små pepparkakshus, Gilla har i år (?) kommit med burkar som innehåller delar till 6 st små hus som är klara att montera och dekorera. De större barnen fick dekorera när de mindre lagt sig. De mindre fick alltså dekorera en annan dag. 

(null)

(null)


(null)

(null)

(null)

(null)

Måndag då, det var dags för det traditionsenliga familjefotot när vi fått en ny liten familjemedlem, Noah 😍. 
Vi tog sovmorgon då alla baren tagit ledigt från skolan, så vi skippade frukost och åt tidig lunch, pytt i panna och sen klädde vi oss alla och åkte lite stan. 
Ett sånt här projekt tar ju ungefär hela dagen, vi hade tid för att fota 15.00 och vi var hemma strax innan 20.00 om jag minns rätt. Blev lite handling innan hemfärd och en varsin liten hamburgare på Mc Donalds också. 

Tisdag och lite paus mitt på dagen med bara Minnah och Noah hemma då resten var på skola och förskola. 
När de kom hem var det dekorering av pepparkakshus och pepparkakshjärtan för hela slanten. 

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Onsdag var det egentligen inget speciellt förutom luciafirande på förskolan som jag skrev och så gick vi en säck ved som barnen slängde in efter skolan. 
I tisdags kväll rotade vi fram skidor och pjäxor då 5 av barnen skulle åka skidor på idrotten på skolan. Towe och Ninni åkte förra veckan också så nästan hälften var redan framme. 

(null)

(null)
Ninni åker skidor, bild skickad från lärare 🤗

Ja och sen så var det ju torsdag då och det är ju idag och det skrev jag ju om i förra inlägget. 

Nu är jag lite ikapp i alla fall 😅🤗

Lägger in lite blandade bilder från dessa dagar, inte i turordning men jag orkar inte lägga dem en och en nu 😅

Edit; satte dem i turordning i alla fall, kunde inte låta bli 🙈

(null)
Casper när han kommer in från garaget 🙈

(null)
Syskonbus och kärlek ❤️
Luciafirande i Rätans kyrka 2019!

Igår var det luciafirande på förskolan, de firar inte lika som före om åren då det var tidigt på morgonen med efterföljande grötfrukost, svårt att få det att funka för alla. Så senaste åren är det fika mellan 13-14 då barnen bjuder på pepparkakor och lussebullar som de bakat. De får vara lusseklädda hela dagen om de vill och faktiskt så fick vi lite sång att lyssna på också, inte planerat utan barnens initiativ. Så klart så glömde den här mamman att ta på dem lussekläder just den morgonen 🙈. 

Idag var det först luciauppträdande för barnen som går i kören, direkt efter skolan skulle de på Östgärdet, som är äldreboendet här i byn. Jag lånade med mig 3 extra barn från Handsjöbyn som också går på kören och sen skulle vidare för skolans luciafirande på kvällen, ett 4:e barn från samma syskonskara lånade jag sen med mig från förskolan också så det blev några fler vid middagsbordet men jag tror nästan att det var lugnare vid bordet är kaoset som brukar vara. I morgon ska jag låna ut 2 barn och låna ett. 

Middagen serverades 16.00, jag lockade Mejas hår och sen klockan 17.00 skulle de befinna sig i kyrkan. Det var såklart fler barn som önskade lockigt hår men det hann jag inte och eftersom Meja skulle vara lucia så prioriterade jag hennas går denna gång. 

I tid för en gångs skull, strax innan 18.30 befann vi oss i kyrkan Jonna, jag, Lilly, Louie och Noah för att se på prelat luciatåg som man egentligen kunde kalla tomtetåg då övervägande var tomtar. 3 stjärngossar, 2 lucior, en julgran och 5 tärnor tror jag det var, resten tomtar och kanske någon pepparkaksgubbe? 🤔. 
Fins sjöng de i alla fall som alltid och det var fint att se på. 
Jag lyckades även hinna få en bild på mina barn längst fram i kyrkan innan de rusade iväg för att fika. Det är 6 av barnen som går på Rätans skola och alla bar ikväll vita linnen i rätt storlek, ibland går det extra bra 😍. 

Lilly och Louie var också lusseklädda, Lilly som  tomte och Louie som pepparkaka, de förlät mig för att jag glömde ta på dem lussekläder på förskolan igår. 

(null)
Fullt vid middagsbordet, och ändå saknas Casper, Jonna och Louie här 😍

(null)
Kort på Lillys begäran 😊

(null)
Bästisarna 😍

(null)
Hela Rätans skola 😍

(null)
❤️❤️Mysan, vila i frid❤️

Älskade lilla vän, fina, goa lillasyster My Nina, jag kan inte ta in att du inte längre finns här hos oss,  himmelen har fått ännu en ängel ❤️. 

Vi har haft våra duster i livet men det är bara en droppe i havet i jämförelse med alla fina minnen jag har med dig, speciellt när vi växte upp men även som vuxen. Vi sågs inte så ofta men du har alltid funnits nära mig i hjärtat och kommer alltid att göra ❤️

Det kommer att ta lång tid att förstå och många tårar kommer att trilla nerför mina kinder. Det är tragiskt att en så ung människa som du ska behöva lämna livet här på jorden men samtidigt vet jag att du har det bra nu ❤️. Nu finns du där uppe tillsamman med både momma och farfar, ta hand om varandra och vaka över oss här nere. 
Du får gärna komma och hälsa på men skräm inte ihjäl mig 🤗❤️. 

Det starkaste bandet vi två hade skapades redan när du var en liten plutt, när jag vaggade dig i min famn, när jag promenerade med dig i vagnen, då när jag sjöng en speciell sång för dig ❤️, den som heter " Jämtländs vaggvisa". 

Du är så ÄLSKAD och SAKNAD vår underbara och finaste MYSAN ❤️❤️❤️

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

VARFÖR!!!???

❤️❤️        ❤️❤️
❤️❤️❤️    ❤️❤️❤️
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
❤️😢😭😩😢😭😩😢❤️
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
❤️❤️❤️❤️❤️
❤️❤️❤️
❤️
5-6 December och Jamtli julmarknad

Torsdag och Jonna var hemma från skolan denna dag också, ingen feber men trött och hängig. Hon följde dock med oss på kyrkis, skönt med en liten promenad och lunch måste hon ju få i sig ändå. 

Vi gjorde hand och fotavtryck i lera och fyllde med gips, jag har gjort det med alla barn och nu även med Noah 💕. 
Jag som gjort det så många gånger gjorde leran och hjälpte de andra som aldrig gjort förut 😊 det kan vara lite trixigt. 

Efter skola så var det kör-övning för barnen, Meja, Melvin och Louie var de ända som var hemma där ett tag för Lilly följde med kompis hem. 

Fredag så följde Göran med Isak till stan för att köpa lite prylar till Caspers bil samt att köra den på ombesiktning. Den gick igenom fint och nu är den besiktad 2 år framöver, sen skulle han "bara" byta motor i den då den som satt i inte funkar helt 100% som han vill. 

Efter luchen började jag styra upp och förbereda inför att skolbarnen skulle komma hem vid 15.00. Jag skulle nämligen ta med mig Meja, Hilma, Towe, Ninni och Noah i bilen och åka mig stan för att gå på Jamtli julmarknad som denna kväll var öppen till 20.00. 
Det var lagom kallt ute så man slapp frysa, jag har ju inga täckbyxor efter att mina gått sönder och var utom räddning så täckkjolen räckte bra. 

Vi var där ända till stängning, köpte med oss lite smått och gott och gick genom utställningen och museet sist. 
En tur till Ica Maxi, sen mat på Max och sist tanka innan vi rullade hemåt. 
Vi var hemma ca 23.30. 

Bara en kort stund efter vi kommit hem, jag hade fortfarande jackan på, så ringde mamma med fruktansvärt dåliga nyheter om lilla Mysan, men det kommer ett eget inlägg om det. ❤️

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)3-4 December

Igår var det tisdag, Louie åkte till förskolan och Lilly var hemma, mycket piggare och knappt någon feber men ändå inte helt bra. 

Inget speciellt hände egentligen denna dag förutom sånt som görs i stort sett dagligen som tvätt, disk, matlagning, eldning och annat. 
Hämtade iofs Ninni på skolan som mådde illa och tog då med mig insamlingen på en gång, den svämmade verkligen över!
Dane gick i ett och jag gjorde något hela tiden, men ingen stress så det var i alla falla skönt. 

På eftermiddagen kom Casper hem, han hade med sig 3 overaller som kan hämtat åt mig på 2 olika ställen i stan och så sist med absolut ingen minst 3 kasst med kläder till Noah som en väldigt generös och snäll människa skänkt oss ❤️ Tack snälla Maria för kläderna och Tack fina Kerstin som tog dem med upp till Jämtland 🥰. 
Stor tack även till Casper som varit snäll och åkt ärenden åt mig ❤️. 

Idag, onsdag, Lilly var så pass pigg på eftermiddagen igår och ingen feber så hon fick välja om hon ville och orkade till förskolan idag och det ville hon. 
Jonna har varit hemma från skolan idag, huvudvärk och tussig, tanken är att hon ska gå på skolan i morgon om huvudet känns bättre, men troligen är febern påväg. 
Göran har haft möte hela dagen och ska jobba natten. 

Hemgjord potatismos, korv och kokta grönsaker åt vi till middag, Hilma och Jag skalade potatisen och Towe delade.

Disken är fixad, elda har jag inte gjort ännu men nu sover de små och de större har gått ut till sig. Så bara att elda och natta Minnah kvar innan jag och Jonna ska krypa upp i soffan och kika på en film, om vi hittar någon. 

Jag är så tacksam över att de äldre barnen så villigt och ofta spontant hjälper till med lite olika bestyr här hemma. Lite disk, tvätt, mat, sopor, promenad med hunden, hjälpa syskonen, plocka leksaker, byta blöja på Noah och mysa med honom.  Det underlättar extra mycket när jag är ensam hemma med dem alla och jag får lite extra tid med dem alla när vi hjälps åt och så vet de ju att det blir mer tid över till annat om man hjälps åt och får saker och ting gjort snabbt och smidigt. 
Meja är en hejare på att byta blöja på Noah tex. 

(null)
❤️❤️❤️

Minnah & Noah

Grötfrukost med 1:a adventsljuset tänt, alltid lika mysigt 🤗 

(null)

Lilly fick feber i går och i natt har hon varit stekhet, hon fick Alvedon sent igår kväll men sov halva natten hos mig i sängen, Göran blev kvar på soffan. Jag lade mig inte förrän 01.30 ca, då först var det lugnt och jag kunde släppa mina funderingar och lägga mig och sova. 
Lilly hade även hög feber i morse men lyckades få i sig lite gröt ändå. 

Efter frukost kikade barnen på andra avsnittet av julkalendern och efter det bäddade Lilly nervsignaler i vår säng och kikade på film. De andra såg film i soffan. 

Vid 10.00 fick de lite frukt och 11.30 åt vi lunch, efter att Theo och Louie försökt städa upp leksakerna i rummet i nästan 1 hel timma... ni kan ju gissa er till att de inte städade speciellt mycket...
Efter lunchen lade jag Minnah i vagnen och pojkarna fortsatte städa, vi hade bestämt att denimet fick göra något annat innan de städat klart på rummet och vid 13.00 tiden var det klart...

Jag gick runt hela förmiddagen och fixade med lite av varje mellan amning och blöjbyten, hann inte sitta stilla så mycket efter lunch heller men har samtidigt inte stressat. 

Meja och Hilma lagade middag, fiskpinnar och mos, stekte även upp all potatis som var kvar sen i lördags, slänga mat är väldigt onödigt. 
Det blev sen lite efterrätt i form av chokladpudding, Jonna vispade ihop den i lördags men vi åt inget förrän igår kväll och det blev massor kvar, så efterrätt om en måndag kan man också få ibland. 

I morgon är det tisdag och i vanliga fall förskola för Lilly och Louie men det lär vara bli Louie som ska dit, om han inte blir sjuk han med, men det verkar inte som så, lite snorig är han men pigg och ingen feber, men vi får se. 

Minnah har senaste dagarna velat hålla Noah, ha honom i knät och gosa. Första gången de träffade varandra, när de hälsade på på BB så ville hon knappt se på honom... men nu så lyser det av sån kärlek när hon har honom i sin lilla famn ❤️.

(null)
Hon tycker även att han kan få suga på hennes tutte men det funkar ju inte riktigt men tanken var ju fin ❤️

1:a advent, 1 månad med Noah ❤️

Idag så sov de små ganska länge, men det var nog mest för att det bara var Ninni och Louie hemma, Theo och Lilly sov ju hos farmor. 
Men vi klev ändå upp ganska tidigt då barnen som sjunger i kören skulle vara i kyrkan klockan 10.00 för att repetera inför gudstjänsten klockan 11.00. 
De barnen som skulle iväg åt frukost först och sen åt vi andra, så ovant att inte sitta som packade sillar kring köksbordet. 

Jag, Jonna, Meja, Lilly och Noah gick sen till kyrkan för att se barnen sjunga och vi fick även se ett fint litet dop. 
Efter gudstjänsten var det fika i församlingshemmet. 

Vi var hemma igen strax innan 13.00, då bäddade jag ner Minnah i vagnen för att sova. 
Lilly lät hes på rösten i morse när hon kom hem från farmor, men under tiden vi fikade så fick hon en febertopp och var jättedålig när vi kom hem. Dock hade hon bara 38,7 grader i temp då, den steg ännu en grad innan middagen. 

Meja, Melvin, Hilma och Towe åkte sen iväg på fotbollsträning strax innan 15.00 och kom tillbaka efter klocka. 17.00. 

Vi åt Pasta Carbonara till middag och sen åkte Casper till stan. 

Innan läggdags duschade jag Ninni och Theo, Lilly och Louie får duscha en annan dag. 
De större duschade själva. 

Eftersom det ju är 1:a advent så ville jag ju få upp lite stjärnor och juliga gardiner. 
Göran fixade upp alla stjärnor utom denni köket innan vi gick till kyrkan och så fixade jag med stjärna och gardiner i köket när vi kommit hem. 

(null)
Samma gardiner och stjärna som alltid 😍

(null)
Adventsljusen brukar dock variera, dessa har barnen gjort på kören. 

(null)
Fint i sovrummet också. 
Barnens rum och vardagsrummet glömde jag fota. 


Inte nog med det så är det idag 1 månad sen Noah föddes, tänk att han varit hos oss i en hel månad redan! Underbara lilla knyte ❤️

(null)
Peta näsan och hålla lillebror samtidigt funkar ju perfekt tycker Minnah 😜

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus