4 veckor och läkarbesök...

Idag blev han 4 veckor vår lilla Louie, tiden går verkligen fort och han växer så det knakar! Men det sägs ju att man växer när man sover så där har vi förklaringen varför bebisar växer så fort och varför de behöver sova så mycket som de faktiskt (de flesta) gör.
 
Vi hade tid på bvc för mäta, väga och läkarkontroll idag, allt såg bra ut och han fick godkänt av läkaren.
Vågen visade 5450g (700g ökning på 2 veckor!!!) och han var ca 57cm lång, huvudet var knappt 39 cm i omkrets och han både log och pratade med syster Iris. 
Jag minns ärligt inte när de brukar börja med svarsleende att kommunicera med omvärlden men jag tycker att Louie då han gjort detta i minst en vecka redan, Iris svarade att man brukar säga att de ska kunna det när de är 6-8 veckor men det är så olika på olika barn såklart.
 
Vi åt lasagne till middag idag, skulla ha vart chili con carne men de åt barnen på skolan härom dagen så vi bytte mot en annan veckas-torsdags-middag...
 
Göran är med robert på bio nu ikväll, fick biljetter i julklapp och jag har lite svårt att kunna gpå på bio nu med Louie så det får vi ta igen när han blir äldre.
 
Casper hjälpte mig med barnen nu ikväll, utan att jag bad så fixade han pyjamas på lilly och såg till att leksaker städades upp ocg sen gick han ner i källaren och eldade <3. Jonna hjälpte också till lite när jag bad och Meja hjälpte mig med middagen tillsammans med Hilma. Duktiga och snälla barn jag har<3<3<3
 
Nu sover alla barnen här hemma, Casper gick över till Tony för en stund sen och ska sova där.
Louie somnade just i min famn, ska lägga ner honom snart och sen gå för att kika vem som skickade sms för en stund sen...?
 
puss å hej
bjuder på fot-bilden igen,,
 
<3
 
 
 
 

Sjukstugan fortsätter fortfarande!!!...

Vi är fortfarande sjuka... Towe, Ninni, Theo och Lilly snorar och hostar, T & L har ju varit snuviga från och till ganska länge... Jag ringde till dagis redan i måndags och talade om att de blir hemma denna vecka.
Om man ska se det positiva med att de är snuviga ofta är ju att de bygger upp sitt immunförsvar ordentligt, kan märka det på de äldre som inte är sjuka lika ofta och smittas inte lika lätt som de yngre som inte hunnit bygga lika länge.
 
Igår var det tisdag, jag tvättade och plockade lite, bytte klädstorlek till Louie, från 56 till 62, ska även ta tag i och göra en storrensning även i min garderob! Jag har gjort det många gånger förut men behäller alltid mer än jag behöver, har lite stvårt att skiljas från saker och ting och är ganska anti att kasta saker/kläder som är hela och fortfarande fina, då vill jag hellre ge dem till någon.
 
I förrgår (måndag) rensade vi i köksskåpen, samma sak där, vill inte slänga... Det var en hel hög med grejer som Tina gärna ville ha och det känns skönt för då slipper jag må dåligt.
Lade ut grejerna på en skänkes-annons och de saker som är kvar är sånt som inte skulle göra så jätte ont att kasta i alla fall, det skulle vara de 9 äppeltallrikarna och tillhörande assietterna då...
 
Ikväll hade barnen avslutning och uppvisning med kulturskolan, klass F-3 hade uppvisning och Jonnas klass hade tagit på sig att sälja fika för att få in lite extra pengar till klasskassan.
Meja var en fin prinsessa, Hilma också och Melvin han var självaste Romeo i pläsen "Romeo och Julia", fast om han själv hade fått välja hade han helst velat vara Julia ;P.
 
I morgon ska Louie på sitt första läkarbesök näst efter det på BB, ska även passa på att be om en tid för Meja och Melvin så de får kolla synen, Melvin berättade igår att han får ont i huvudet när han läser och att han tycker att bokstäverna flyter ihop och då läser fel.
 
Övriga tankar och funderingar är; Jag känner att vårt hus börjar bli lite litet, känner för att göra om och försöka få till bättre lösningar på saker och ting men jag tror inte det kan bli bättre än som vi har det nu, i alla fall inte här... Kommer vi någonsin att kunna flytta? Eller kommer vi att bo kvar i det här huset resten av vårt liv!?

IKEA mm...

Igår söndag fick vi en näst intill barnfri dag, vi hade bara Louie med oss när vi tog en tur till Sundsvall tillsammans med Angelica och Robert som också var barnfria.
Vi hade till en början bara tänkt åka till stan och äta middag men det kändes lite tråkigt eftersom vi kan ju tex. inte gå på bio nu när vi har Louie så då kom vi att tänka på att vi faktiskt kanske kunde ta en tur till just Sundsvall, gå på IKEA, Biltema och lite annat.
 
Jag hade packat och förberett redan lördag kväll så att vi i princip bara behövde kliva upp på morgonen. Vi hade tänkt åka senast 07.30 hemifrån men klockan blev närmare 08.00 innan vi kom iväg.
Vi tog med oss Ninni och Hilma, Ninni skulle vi lämna hos Tina och Hilma hos momma. Theo och Lilly skulle vara hos farmor så Casper gick iväg med dem en stund efter att vi åkt, vi klädde och gjorde dem klara innan vi åkte och sen fick de en varsin flaska välling då ingen av dem har ätit speceillt bra nu när de (fortfarande) är sjuka.
De fyra äldsta var hemma själva (farmor finns ju ca 150m bort), Melvin som sovit hos farmor 3 nätter kom hem senare. 

Hos Tina hade de varit ute i det fina vädret, grillat korv, åkt pulkan och skoter, de hade även fått testa att körs deras mini skoter 😊



 
När vi kom fram till Birsta så åt vi lunch, sen gick vi en sväng inne på Birsta city innan vi intog IKEA där vi bland annat handlade en ny service och lite annat smått och gott. Tina hade lagt en liten beställning också när vi ändå skulle dit.
Jag hittade ett perfekt skåp som jag skulle ha haft, ett högt skåp med två luckor upptill, på mitten såg det ut som en sekretär där man kunde ställa en symaskin och så fanns lite smålådor och så längst ner fanns ytterligare två luckor. Jag köpte inte skåpet, det hade vi varken plats eller råd med men jag sätter det på min framtida önskelista på saker som jag ev vill ha :). Har inte plats för det heller som det är nu så det får bli när och om vi någon gång flyttar ;P
 
Gäran såg fram emot Biltema men han hitade inte vad han sökte så det slutade med att det bara var jag som hittade lite smågrejer... vi var även in på Jula och därifrån kom vi ut ifrån med lite straps och godis...
 
Vi passade på att byta blöja på Louie när vi var på Biltema, han hade bajsat igenom lite så han fick på sig pyjamas.
Vi hade förresten inte med oss någon vagn utan han åkte sjal hela dagen och det funkade jättebra. 
Innan vi lämnade Biltema så åt vi en mjukglass, inte ofta det säljd året runt och denna var dessutom riktigt krämig och god.
 
På vägen hem passade jag och Angelica på att sova lite, när vi kom till Brunflo behövde Louie äta så vi passade på att gå in på restaurangen Chili och äta vi också, de serverar jättegod Buffe!
 
Vi kom till Svenstavik ganska precis vid 20.00, lämnade av Herr och Fru Nilsson innan vi hämtade Hilma hos momma, det hade gått jättebra.
Vidare till Brånan och hämta Ninni och Towe som hade varit ute och både åkt och kört skoter under dagen :).
Lämnade av det vi handlat till Tina och sen åkte vi hem.
 
Hemma nattades barn, Lilly och Theo hade Casper hämtat hos farmor och  nattat, Lilly hade dock vaknat och varit ledsen så han hade tagit upp och tröstat henne och  hon somnade på hans bröst, det såg så mysigt ut där de halvlåg i vår säng.
 
En intensiv men ändå mysig dag, det behövdes <3
 
Uppdaterar med bilder i morgon om jag kommer ihåg och får tid... 
 
 

Kalas i Brånan <3

Barnen vaknade ungefär samma tid som vanligt, skönt är dock att man inte MÅSTE kliva upp direkt utan kan ligga kvar och mysa en stund innan man tar tag i blöjbyten och frukost.
 
Vi åt och gjorde oss klara, det blev Hilma, Towe, Ninni, Louie och jag som strax efter 11.00 satte oss i bilen och åkte till Brånan för att fira Märta som fyllde år i onsdags. Hela 4 år blev hon den lilla rödhåriga prinsessan med väldigt starkt vilja (precis som de flesta barn i den åldern).
 
Jag åkte först till Svensta för att hämta upp mamma pch springa in på Ica och handla lite åt Tina, passade även på att handla lite mjölk och annat som vi behövde hemma.
 
När vi kom till Brånan fick Märta öppna sina paket, eller geneltigen var det bara ett paket och däri låg vantarna som jag stickat till henne. Jag hade även med en påse med dockor som vi rensat ur här hemma och när jag var på Ica och såg en påse med mini marshmallows så var jag bara tvungen att köpa den som en liten extra present så jag vet att hon gillar dem.
 
Flickorna började leka ganska direkt, Astrid hon höll sig i köket med oss och väntade spänt på att vi skulle fika, och fika lev det!



Marängswiss, mini cupcakes och chokladbollar dukades fram och det var jätte gott!


Flickorna fikade, tackade för sig och sprang iväg för att fortsätta leka, de lekte mamma-bebis och höll faktiskt sams alla tre så gott som hela tiden.
Hilma var väl inte lika intresserad av att leka så hon satte sig så småningom och byggde med pärlplattor i köket, såna med jätte pärlor som är perfekta för lite mindre barn.
 
Vi städade och packade ihop oss för att åka hemöver strax innan 16.00, skjutsade hem mamma och åkte ännu en sväng på ica för att köpa pizza innan vi åkte hem. Egentligen skulle vi äta kyckling men Göran kände inte alls för det och ingen av oss kände väl någon större lust till att laga mat överhuvudtaget...
Towe blev kvar och ska sova över hos Märta i natt, egentligen var det inte planerat men Märta hade tydligen trott det och sagt det till Towe redan när vi kom så de båda trodde det och Towe blev så ledsen när hon fick veta att hon skulle följa med hem.
 
När vi kom hem gräddade Göran pizzorna, vi åt och sen skulle vi sätta Lilly och Theo i ett bad, dels för att svalka deras febriga kroppar och dels för att sor och slem kanske skulle släppa lite.
Lilly hon skrek som en liten gris när Göran ställde henne i badkaret, han försökte lugna henne (hon brukar gilla att bada/duscha) men det gick inte förrän han själv klädde av sig och också klev ner i vattnet, då blev hon överlycklig.
 
När de badat klart så tog jag på dem pyjams under tiden som Göran duschade och när de var klara så var det min tur att duscha innan jag nattade de små.De måste ha varit riktigt trötta då de båda somnade inom loppet av 5 minuter.
 
Melvin har sovit hos farmor två nätter i rad nu och som det ser ut ska han sova där ytterligare en :).
Flickorna som är kvar hemma fick sitta uppe och kika på Melodifestivalen (deltävling 3) och äta chips och dip, de gick och lade sig för en stund sen och somnade ganska snabbt de också.
 
Mamma hade kokat rotmos och fläsklägg igår som hon tog med och gav till oss så nu har vi någon av kommande dagars middag räddad.
 
I morgon ska vi ut på lite äventyr så det blir att kliva upp tidigt... har skrivit en lista så jag ska strax gå och packa och förbereda lite inför morgondagen, större chans att allt går lite lättare och smidigare då.
 
Puss å hej så länge <3
 
Lilly sov oroligt natten som var och der verkar ite bli bättre denna natt, dock har hon fått alvedon ikväll så kanske att det blir bättre...
 
 

Hosta, snor, feber och tänder...

Lilly hostade lite i onsdags kväll men inget just sen på natten och sen på torsdagen visade hon inget... men däreot på torsdag kväll fick både hon och Theo feber och sen kom hostan.
Idag har snoren runnit hela dagen och febern har suttit i, haft lite över 38 grader, Theo lite mindre och inte lika mycket hosta och snor heller.
 
Vet att Lilly har tänder på gång och sen igår har hennes två kindtänder i nederkäken spruckit fram genom tandköttet, upptäckte även att en liten tand kommit upp till hennes höger om de två tänderna i mitten fram, den måste ha kommit för några dagar sen bara. 
Säkert är hon lite extra sjuk pga tänderna men eftersom Theo också är sjuk så måste det ju vara lite baciller inblandade.
 
Nu ikväll har både Theo och Lilly vaknat, men mest Lilly, hon är både hostig och täppt i näsan. Hoppas bara att hon sover lugnt när hon väl somnar ordentligt.
 
I morgon ska jag ta några av barnen och åka till Brånan en sväng på kalas, som jag nämnde i förra inlägget så har ju Märtisen fyllt år.
 
Louie har haft svårt att sova under dagen, tror att han haft lite ont i magen men efter att vi ätit middag så somnade han som en stock och sov 4 timmar innan jag tog upp honom för att byta blöja och ta på pyjamas. Han var vaken en stund och åt både innan och efter blöjbyte och nu sover han i vagnen, som just nu agerar som hans säng.

Somnade till en liten stund då och då...

Små gosiga fötter ❤️ 

Han ska ju så småningom börja sova i sin spjälsäng inne hos Lilly och Theo men inte riktigt än.
 
Göran tog med sig Jonna (som hade ont i magen i morse) till stan och gjorde månadens storhandling på förmiddagen, jag var hemma med de 6 yngsta och jag kan ju tala om att jag har inte hunnit sitta många sekunder.
Efter lunchen ville de gå ut och leka en stund, jag hjälpte dem att klä på sig och sen var de ute en dryg halvtimma (ungefär tror jag) men Theo hann komma in och berätta att han tagit av sig vantarna 3-4 ggr under den tiden. Jag hann under tiden i alla fall tutta Louie och mysa med Lilly i soffan under tiden.
 
När Göran och Jonna kom hem hade de med sig Casper som de hade hämtat upp när de passerade Svenstavik, han har ju kortdagar och slutar kl 13.50 på fredagar. 
Göran bar in all mat som jag började packa upp och sen skickade han ut de större barnen att börja lasta ved på släpvagnen under tiden som vi gjorde klart inne och sen gick han ut och hälpte dem. Det var bara -3 grader ute så lika bra att passa på att ta in ved, tidigare i veckan var det -22 grader på morgonen när vi klev upp.
 
Efter middagen så packade Göran upp och installerade den nya diskmaskinen, den förra fungerar fortfarande men panelen på framsidan har lossnat och det kostar ganska mycket att köpa en ny... iofs inte dyrare än en ny maskin men eftersom den ändå har några år på nacken så vet man ju aldrig hur länge den håller? Känns ju onödigt ifall man koster på den och sen går det bara en kort tid innan den brakar ihop helt.
 
Efter mycket om och men var den på plats och efter ännu lite pill så fick vi även igång den... missade detalen att luckan måste vara uppen när man slå på den och väljer program ;P...
 
Nu ska jag krypa ner under täcket och kika på Antikrundan och sova...
Puss å god natt

Tröttis, sjuk igen, Lillys tänder, Me and I...

Det har blivit lite lite skrivet, eller ja egentligen inget skrivet alls de senare dagarna... Jag har varit trött och lagt mig relativt tidigt efter att Louie haft sitt kvällsmys med bajsblöjor, tuttning och närhet. 
 
I alla fall så i tisdags kväll var jag iväg till Klövsjö på klädvisning, senaste kollektionen från "Me and I". Det var väldigt trevligt och en extra bonus med det goda fikat. Jag hittade två par byxor som jag faktiskt beställde, har sån lust att slänga ut så gott som allt ur min garderob och bara köpa nytt! Jag har kläder kvar som är typ 15 år gamla fortfarande... 
Hela förmiddagen denna dag ägnade vi åt att städa och byta sängkläder.
 
På onsdag eftermiddag hade jag utvecklingssamtal med Hilma, allt såg bra ut, inget att fundera på utan bara att suga åt sig av allt bra och fint som sades om vår fina Hilma <3
När jag hade nattat Lilly och Theo denna kväll så gjorde jag klar Louie med ny bjölja och pyjamas innan jag bäddade fram sängen och lade mig där för att tutta honom, Jonna var fortfarande uppe och vi skulle kolla på "Arga snickaren" men jag somnade innan det var slut, vaknade när Jonna kom och sa godnatt men somnade snabbt om igen tills Göran väckte mig vid 23.00... då fikade vi lite innan vi lade oss igen.
 
Igår torsdag var det kyrkis, Göran var tvungen att åka till Svensta och mixtra med sin dator, han lämnade av barnen på dagis innan han åkte och då blev det bara jag, Lilly och Louie kvar hemma.
Jag tog det rätt lugnt, bäddade ihop sängen/soffan, klädde på mig och borstade tänderna, Louie sov och Lilly satt i vagnen och mös, hon höll nästan på att somna.
Trots att det var kyrkis så funderade jag på att bara stana hemma och ta det lugnt men eftersom Lilly ändå verkade trött så klädde jag på oss, lade henne i vagnen och satte Louie i sjalen och så knatade vi iväg. Det var fint ute, blåste ingenting och jag fick nästan lust att ta en långpromenad men det får bli en annan dag.
 
På vägen hem så fick Louie åka vagn och Lilly satte jag i sjalen, hon hade ju redan sovit och Louie somnade så gott när jag lade honom i/på åkpåsen när jag skulle byta blöja och klä på Lilly.

Mamman börjar visst få skrattrynkor vid ögonen 🙈🙈🙈

Göran kom hem en snabbis innan middagen, han hade Robert med sig, de skulle kolla om de kunde fixa bromsarna på Angelicas mammas bil och det blåste så attans kallt så de åkte hit där de har ett garage att vara i. Sen åkte de igen och Göran kom hem strax innan 20.00 tror jag.
Även denna kväll skulle jag kika på tv men somnade ifrån... sen när vi skulle fika så kom vi på att vi kanske skulle ha gjort matlista och handlingslista så att Göran kunde åka och handla idag...
 
Lilly och Theo är förkylda igen, hosta, snor och feber kom på besök igår kväll och Lilly har hoastat ganska mycket men ändå sovit. Kände att hennes kindtänder i nederkäken brutit fram under natten, de var inte framme igår.
 
I morgon lördag är det tänkt att vi ska på kalas hos Märta som fyllde år i tisdags men det blir nog inte riktigt som vi tänkt, tar med några av barnen (istället för alla) och åker dit en kortare sväng än tänkt...
 
På söndag tänkte vi hitta på något och håller på att smida lite planer, får se hur och vad det blir...

En fullspäckad dag... typ...

Grötfrukost blev det idag, det var verkligen länge sen jag kokade gröt till oss alla, har bara inte orkat kliva upp den där kvarten tidigare, låter hemskt men att servera lite fil och flingor har varit så lättsamt. Speciellt lättsamt har det känts i slutet av graviditeten då jag varit tröttare och nu i början när vi haft Louie som vaknar och vill äta på varierande tider.
 
När vi ätit frukost och skolbarnen gått så ville barnen lyssna på musik och dansa, Göran lade sig på sängen och streamade musikvideor från telefonen till tv:n efter barnens önskemål och jag lade mig brevid och tuttade Louie. Det var mysigt även om det var fullt ös samtidigt, ordentlig morgongympa blev det i alla fall!
 
Pysslade med lite tvätt innan det var dags att laga lunch och äta, lade Lilly och sen dröjde det inte sä¨å länge innan jag skulle på utvecklingssamtal på skolan med Meja, 13.20 hade vi tid och såklart blev jag lite sen... Först går tiden sakta och plötsligt jätte snabbt.
Hilma, Towe och Ninni skulle hjälpas åt tillsammans med Theo att plocka ihop legot i Theo och Lilys rum, det tar ju bara några minuter om man gör det man ska men de drog ut på det i över 1 timma!
 
På vägen hem från samtalet, som för övrigt gick jättebra, så sprang jag in på affären och köpte lite mjölk, yoghurt, bär och bröd, direk när vi kom hem så mixade jag ihop en smoothie så barnen fick det och en smörgås till mellis.
 
När vi fikat klart vart det ljud överallt och alla hade myror i brallan upplevde jag, det var nog egentligen ungefär som vanligt, bara jag som var lite överkänslig... jag tog i alla fall Louie och gick upp.
Gick in på Caspers rum och lade mig i sängen med Louie tätt intill, kände att jag behövde komma undan lite, behövde lite lugn och bara andas och tänka.
 
Vi skulle äta middag hos svärmor, Göran berättade det när vi åt lunch, korvgryta stod på menyn och det är ju alltid gott och barnen brukar tycka om det.
När vi låg där uppe i sängen så hörde jag efter en stund att Casper kom hem, klockan var redan 16.30 och snart skulle vi göra oss klara, kände att jag ändå på liten stund hade hunnit fylla på med lite energi av att bara ligga och mysa en stund. Hade haft dörren öppen så jag hörde ju allt på nedervåningen men det var ändå skönt då ljudet var på avstånd.
 
Casper kom upp och hade en glad och sprallig Lilly med sig, hon var superglad över att få följa med upp. Casper bytte om innan han tog med sig henne ner igen, Göran var i full färd med att klä på barnen (de som varit hemma) som hade sprungit i pyjamas hela dagen.
 
Några ville gå och några ville åka bil, det är ju en kort bit att gå men enklare med bilen när Louie är liten känner jag då det är knappt om plats att ta med dubblevagnen.
Vi kom i alla fall dit ungefär samtidigt allihopa och i tid, det är oftast så att vi blir sena när vi ska dit på middag...
 
När vi km hem var vi mätta och nöjda, barnen tog på sig pyjamas och det borstades tänder i vanlig ordning och ikväll kom de till ro och somnade snabbare än tidigare dagar.
 
Jaghade tänkt hinna börja på ett nytt stickprojekt under dagen/kvällen men det har inte blivit av, hann lägga upp några maskor men inte mer...
Har kikat på tv och myst med Louie som verkar ha liiite knip i magen, men inte så han är ledsen utan har bara svårt att somna ordentligt trots att han är mätt och trött.
Mysigt är det i vilket fall och allt annat som inte är så viktigt som bebismys kan vänta... nu lite fika och sen sova.

Besök och stök på alla hjärtans dag <3

I morse när Theo vaknade så gick han raka vägen till köket och hämtade sin Ipad, vi brukar lägga undan dem på kvällen men hade glömt det men jag lät honom ha den, tänkte att vi får ju besök senare så då kan det vara bra och skönt med en extra lugn morgon.
Ganska snart frågade de andra barnen också om de fick ha sina plattor en stund och jag tänkte samma sak där, en lugn start på dagen kan nog vara bra för omväxlings skull.
 
Jag klev upp vid 09.00 men hade varit vaken betydligt längre, kokade gröt till mig och Lilly och bytte hennes blöja och tog på kläder under tiden som gröten svalnade.
Theo följde med till köket när hon skulle äta och han smakade rätt många tuggor, han brukar oftast smaka men det är olika hur mycket.
 
Så småningom dukade jag upp frukost till oss andra också, vi åt i någorlunda lugn och ro och när vi precis hade ätit klart och jag dukade av det sista så kom moster Tina & co inrullande på gården.
Det blir ju inte så ofta som vi ses nu när hon jobbar men det blir mer av det sen när hon fått bebis igen <3.
 
Barnen började leka med kusinerna direkt, dock fick vi avstyra Melvin som blev vrång när han inte fick vara med och jag kände direkt att det inte var någon bra dag för onödiga konflikter så jag frågade honom om han hade lust att spela lite tv-spel. 
Det blev genast lite lugnare men inte helt lugnt då Hilma, Towe och Ninni rök ihop om vartannat och till och från följande timmar, smågnabb helt i onödan om skitsaker...
 
Astrid däremot som för det mesta inte vill ha Theo för nära ville väldigt gärna leka idag, så ovanligt att se de två leka med varandra för en gångs skull, annars har hon bara sagt ifrån och sprungit iväg från honom men nu följde hon med honom till rummet och lekte med bilar bland annat.
 
Vi försökte få till en liten fikapaus där någon stans, hade ju paj kvar sen i förrgår som vi mumsade i oss, de som inte ville ha paj fick ta bara vaniljsås om de ville och till det lite kex. 
 
Timmarna gick, vi pratade så gott det gick i olivet av lekande, glada, omvartannat ledsna och bråkiga barn, Tina snusade på Louie och vi hade det ganska så mysigt ändå.
 
Det började närma sig hemgång för gästerna och därmed också tid för att städa ihop alla leksaker och faktiskt så blev det inte så jätte mycket protester även om vi inte slapp det helt. Brukar vara lite extra kinkigt att städa när inte alla har lekt med allt och när några andra barn förutom bara syskonskaran varit här och lekt... Samma sak när vi har varit i Brånan och hälsat på, då kan det ta över 1 timma ibland att städa, trots att man säger till i tid och man är där och hjälper och uppmuntrar så ska det gnällas och tjuras.
I alla fall så blev det städat och vid 15.00 åkte de hemåt.
 
Det stod duschning på schemat och idag tog vi det innan middagen, ibland har vi gjort så att bara de som ska på skolan på måndag duschar på söndagar och de som inte börjar förrän på tisdag med skola och dagis duschar på måndag förmiddag men det är nästan skönare att ha alla klara redan på söndag kväll.
 
Till middag åt vi rester, pizza sen igår, hade tänkt göra någon form av pastasås först men det får nog bli i morgon.
 
Barnen somnade så småningom, jag duschade innan de minsta nattades och sen har jag suttut och myst, matat, bytt blöja men Louie som just nu sover i vagnen.
Jag har kikat på det okända och nu är det spårllöst, kanske blir det en film senare, som jag garanterat kommer att somna ifrån ;P...
 
Jo det är ju alla hjärtans dag idag också, vi brukar inte fira det med något speciellt, önskar ibland att vi gjorde det men jag antar att det kommer att passa bättre när baren blir lite äldre ( om jag ska vara ärlig)...
Man älskar ju varandra och visar kärlek ändå varje dag <3
 
Nu vaknade Louie så han vill nog mysa en stund till <3
 
Pappan och Louie morgonmyser ❤️

 
 
 
 

Helgen hittills...

Torsdag och Göran lämnade barnen på dagis innan han tog en tur till Svenstavik, jag klädde på Lilly och Louie och promenerade iväg till kyrkisträff på församlingshemmet. Jag satte Lilly i åkpåsen i Buffalon och så hade jag Louie i bärsjalen på magen, gravidjackan är fortfarande bra att ha vid dessa tillfällen då den är stor nog att stänga in oss båda.
Det blåste en hel del men det gjorde inte så mycket förutom att det kändes att jag glömde ta på mig täckkjolen, bara tights på benen blev en aning kyligt.
 
Det var en mysig träff och vi fick lite extra besök av prästen som också kom förbi och åt lite lunch. Jag tycker att hon är en helt otroligt mysig och trevlig männsika som jag skulle kunna sitta och prata med i timmar. Hon berättade att samma dag som jag födde Louie så var hennes äldste son och sambo också på förlossninge, de födde också en liten son men tyvärr så gick det inte vägen för dem <3. Känns helt overkliget och så orättvist! Men de hade fått uppleva den mesta fantastiska förlossning och de var väldigt nöjda med besötandet och hela upplevelsen trots det tragiska så det hade hjälpt dem otroligt.
Hon berättade även att hon för många år sen förlorade en son (hennes yngste) han föddes med hjärtfel och levde (3,5 år) mycket längre än alla läkare förutspådde. Det kom även fram att hon födde denna son dagen efter att min mamma födde min första lillasyster, de låg alltså på bb samtidigt, viket sammanträffande.
 
Man blir ibland verkligen påmind om att man ska vara rädd om livet och verkligen värdesätt det man har och får uppleva, inte gå att tänka på allt man vill ha och inte får eller har möjlighet till.
 
Fredag:
 
Fredagar brukar ofta bli tvättdagar, i alla fall den senaste tiden, det gör väl egentligen ingenting, skönt att få tvätta undan lite och gärna många maskiner samma dag. Det blir ju så klart någon maskin tvätt mitt i veckna också men inte alls varje dag.
Jag skrev en liten lista med saker som skulle hinnas med, lättare att få dem gjorda samt att man inte så lätt glömmer något, lätt hänt när man har många saker i huvudet samtidigt.
 
Fram på eftermiddagen fick vi besök av familjen Nilsson, både Liam och Leia var förkylda men det kände vi inte gjorde så mycket, även om typ alla våra barn precis hunnit bli friska så är ju Casper fortfarande snuvig samt att Göran också känner isg krasslig.
Det är ju förkylnings och influensatider nu och var och varannan verkar var sjuk så det lär väl ta om förr eller senare ändå.
 
Det blev tacos till middag och så hade jag bakat två pajer till efterrätt, en smulpaj med hallon och blåbär och till den krämig vaniljsås och så en ananaspaj med exotiska frukter och till den glass.
 
De senaste gångerna som de varit här och hälsat på så har de stannat över natten också, denna gång var det inte planerat då Göran egentligen skulle jobba men som jag skrev ovan blivit förkyld och sjukanmält sig så då blev det så även denna gång.
 
Lördag:
Det blev ganska sent innan barnen kom isäng igår så de sov faktiskt lite längre än vanligt i morse, klcoakn var någon gång efter 07.00 när Lilly vaknade och Theo sov till en stund efter 08.00.
 
Så småningom gick jag ut i köket och stökade, kokade gröt, snodde ihop en deg av surdegen som jag matade igår och sen när Lilly ätit sin gröt så dukade vi fram frukost till alla oss andra.
 
När vi ätit och dukat undan tog Göran och Robert med sig Theo och Liam ut och körde radiobil, Theo älskar allt vad bilar och traktorer heter och tycker jätte mycket om att vara ute och kika när pappa kör med bilen.
Det hade snöat en del så de passade på att skotta också och innan de kom in var de på affären och köpte vitkål också, vi bestämde att vi skulle äta pizza till middag och då är det ju gott med sallad till.
 
Dagen har varit lugn i helhet, barnen spårade ut en aning efter middagen och var mer vilda än tama men det lugnade ner sig efter en stund.
 
Klockan närmade sig 20.00, gästerna gjorde sig klar för hemgång och vi gjorde klar barnen för sängen, Lilly och Theo nattade jag medan Göran satt med resten av högen och kikade på Mello, idag var det deltävling nr 2.
 
Louie har senaste veckan hostat till då och då men igår kväll märkte jag att han även var lite täppt i näsan, egentligen inte konstigt om han dragit på sig någon liten bacill då flera av bernen varit skula sista veckorna... Han blir lite rosslig ibland efter att han ätit, vid två tillfällen har han låtit som en perkulator när han andats men det har inte stört honom och gått över ganska snart.
När han nyst har jag varit dit med nässugen och sugit bort det som lossnat vid själva nysningen, lika bra att försöka hålla hans lilla näsa så fri som möjlig.
 
Jag bytte till liggdelen i donkeyn igår också med tanke att han ska sova där på nätterna tills jag känner mig redo att lägga honom inne hos Lilly och Theo men han har vaknat precis när vi ska lägg oss och då blivit kvar i vår säng. Inatt får han också sova med oss eftersom han är lite snuvig.
 
I morgon kommer Tina, Märta och Astrid hit och hälsar på, det blir mysigt.
Detta inlägg har tagit lång tid att skriva då jag nu på slutet slumrat ifrån mitt i skrivandet flera gånger så jag tror att det börjar bli dags att säga god natt snart...
 
Skriver mer i morgon om jag får tid... puss å kram så länge <3

Rakat katten!!!

Ja ni läser rätt, ikväll har vi rakat vår ena katt...
Någon gång strax innan jul så kände vi att hon hade börjat få ganska många små tovor i pälsen, katterna brukar ju kunna få det lite då och då och speciellt våra som är långhåriga.
 
Jag som är allergisk mot bland annat katter brukar inte kela med dem speciellt ofta så men vi sa i alla fall att vi skulle ta en dag och kamma/klippa bort tovorna men så bara på några dagar, kanske en vecka så blev det jätte mycket! Vet inte om det har med vädret som varit att göra, varmt och kallt omvartannat...
Nu i sommar har ju varit första sommaren på flera år också som hon inte har fått några ungar då vi kastrerat dem och då har hon kanske inte tappat päls på samma vis heller som när hon varit dräktig och diat?
 
I alla fall så blev tovorna snabbt större och då krävs det mer tid då hon är lite motsträvig och den tiden fanns inte just då och det brukar inte bli värre...
Men som sagt i detta fall så blev det snabbt värre och snart var hela katten tovig och vi insåg att vi måste ta maskinen och raka bort tovorna men eftersom det sen blev så kallt och vädret ändrades hela tiden så kändes det isom att vi var tvugna att vänta tills det blev lite mildare än -20 och -30 grader kallt...
 
Nu har det varit varmt och töat i några dagar och i största allmänhet varit milare väder så då tog vi tag i saken då barnen somnat. Göran och Casper hjälptes åt att hålla i Sötnos och jag skalade sakta och försiktigt av den päls som var tovig, det var som en hel tovad matta över ryggen...
I början försökte hon streta emot lite men slappnade av mer och mer, hon förstod nog att vi bara ville befria henne, för övrigt har hon inte visat några tecken på att hon haft ont av tovorna då vi klappat och kelat med henne, därav också vårt beslut att vänta på bättre väder.
 
Nu har hon knappt någon päls alls på ryggen och hon ser hemsk ut men hon tycker säkert att det är skönt, hon ligget här på sängen och sover som hon brukar göra på kvällarna, efter att vi rakat henne har hon tvättat och putsat sin päls och verkar nöjd.
 
Så om ni som läser detta och bor här i byn, ser en skalad katt så är det vår och nej vi har inte misshandlat henne och hon har inte råkat ut för något hemskt, hon mår bra och pälsen växer snart ut igen och hon blir lika fin som vanligt.
Vi brukar som sagt hålla efter deras päls (dock inte kamma den ofta men kolla igenom den med jämna mellanrum) men denna gång gick det så otroligt fort.
 
Vår andra katt "Kissen" kollade vi på samma gång och hon hade någon början till tov på några ställen så vi tog bort dem på samma gång. 
Hon har fått jätte tjock päls efter de väldigt kalla små perioder som varit hittills i vinter, pälsen är verkligen jätte tät och hon ser ut som en riktig lurvboll.

Måndag och tisdag...

Igår var det måndag, tre barn åkte på skolan, Casper är bättre i halsen men har börjat snora massor istället...
 
Vi åt palt med fläsk till middag och sen var det läggdags men barnen hade svårt att komma till ro, fick påminna flera gånger om att de faktiskt skulle sova och ändå var klockan efter 20.00...
 
Vi hade lite besök av min farbror också på kvällskvisten, han kom strax innan vi skulle äta middag och stannade några timmar, när han åkt och alla barnen somnat eldade jag och sen åt vi glass och kikade på film. "Hitman" hette filmen och den var faktiskt rätt bra, bara det att jag missade slutet... somnade visst...
 
Idag är det tisdag och som sagt fettisdag dessutom och som om inte det räckte så är det även pannkakans dag idag... semlor åt vi men inga pannkakor...
Jag bakade semelbullar på förmiddagen, satte degen direkt efter frukost.



 
Lilli vaknade 05.13 i morse och jag satt där inne med henne i en dryg halvtimma, hon somnade nästan om men sen vaknade Louie och Göran försökte hålla honom lugn med nappen men Lilly hörde honom när han lät så det slutade med att jag tog med henne till vår säng...
Hon hade inga planer på att somna om utan kröp runt lite då och då mellan att hon faktiskt låg still då och då men snart vaknade även Theo och det var dags att kliva upp strax därefter.
 
Det blev med andra ord en tidig morgon och Lilly var därmed ganska så mycket trött redan innan 11.00...
Vi rotade fram några pan-pizzor om vi hade i frysen och under tiden de gräddades så stekte jag det uppvispade ägget som blev över efter att jag penslat bullarna, Lilly åt upp det direkt och ville ha mer så jag stekte ett ägg till.

Hjälpe till lite 😊

Hon satt och höll på att somna innan vi ens börjat äta så jag lade henne i vagnen och hon somnade direkt.
 
När barnen kommit hem från skola och dagis så fikade vi semlor, jag gjorde med vanlijkräm/glasscreme till de som inte ville ha mandelmassa, Göran tycker att de gott kan äta med mandelmassa då de brukar göra det... men jag gjorde ett litet undantag. Vi river alltid mandelmassan och blandar i grädden som vi spritsar på, då blir den väldigt mild och smakar inte så "starkt" utan mest bara sött.
 
Vi åt tonfiskssås till middag, alla åt utan någon större klagan och sen var det många av barnen som tog en extra påfyllning med bara pasta så inatt sover alla förhoppningsvis lite extra gott.
 
Jag har suttut och kikat på "Sofias Änglar" på kanal5play" nu efter barnen somnat, hade en sovande Louie på bröstet och det var så mysigt... Lade honom i vår kalla säng och han vaknade till och fick hicka, ligger och låter lite och känner att snart vill han nog ha en extra slurk tutte så jag ska avsluta här och lyda order ;P...
 
I morgon är det onsdag...
 
 

Fettisdag!

Idag är det fettisdag och jag bakar semelbullar nu på förmiddagen, snart ska de in i ugnen 😊




Besök från Norge...

I fredags så städade vi på förmiddagen, alla barnen var hemma utom Jonna. Vi försov oss också förresten, vaknade 07.13 och bussen går 07.30! Men det var ingen större fara, gick upp och väckte henne och sen så skjutsade jag henne till skolan, det hade varit lite värre om Casper skulle ha hunnit med bussen eftersom han ska ända till Svenstavik.
 
I alla fall så städade vi direkt efter frukost, kände att jag ville ha det gjort och inte något som hänger över en att det ska göras innan dagen är slut.
Sen tog vi det faktiskt bara lugnt resten av dagen, tvättade någon maskin med kläder och sen bara det nödvändigaste som att laga mat osv...
 
Göran tog sig en tur till Svensta, handlade lite nödvändigheter på Dollar och hälsade på Herr Nilsson.
 
Till middag åt vi fiskgratäng, vi skulle egentligen äta ganska tidigt men det blev ganska lika sent som vanligt så efter middagen vara det läggdags för barnen som fick kika på film, några av dem var rätt så trötta.
 
Själv kröp jag också ner i sängen ganska tidigt, det är ju dumt att man inte lägger sig och sover när man faktiskt är trött uan man sitter uppe bara för att.
 
Lördagen kom och morgonen var ganska lugn, inte till en början då Theo röjer på som bara den och kan inte alls ta det lugnt, Göran klev tillslut upp och jag låg kvar en stund och ammade Louie och så somnade vi om lite också men före 09.00 var vi uppe... tror jag...
I alla fall så ringde Benny där någon gång och frågade ifall det var ok att de kom förbi efter att de ätit så då fick vi också eld i baken och fixade frukost. Vi hade precis ätit klart och dukat bort när de kom.
 
Hannes mamma Trude och styvfar Geir-Morten var också med, de ville så gärna med och få träffa barnen, de har ju inte träffat oss sen i somras.
De hade med sig presenter till Louie och julklappar till barnen och vi hade ju lite julklappar till dem.
Barnen satt snällt i soffan och höll i sina paket tills någon gav dem tillåtelse att öppna, lite roligt då Hanne blev förvånad att de inte började öppna direkt ;).
De fick fina presenter som de blev jätteglada över, inte alla som får julklappar i februari, man kanske borde spara lite på klapparna och dela ut dem lite då och då under året för lite extra spänning!? ;P.
 
Efter någon timma så åkte de iväg en sväng, de hade lite shopping att avverka, passa på att handla lite extra då mycket är billigare här i Sverige, de skulle bland annat på Dollar.
Göran tog med sig några av barnen och åkte till Svensta han också, det var lite grejer han hade glömt köpa på Dollar dagen innan.
De var hemma igen efter en dryg timma och efter ytterigare några timmar kom de andra också tillbaka och passade på att hälsa på oss en stund till innan de skulle tillbaka till Susanne och Patrik för att äta middag och umgås, gissar att de blev uppe lite extra länge då de skulle åka tillbaka till Norge idag på förmiddagen. Intensivt men glädjande besök.
 
Idag duschade vi som sagt alla barnen efter frukost och mitt i duschningen kom de för att säga hej då innan de reste hem, de vill gärna att vi kommer och hälsar på dem snart och det lär väl bli av i sommar antar jag, då ska vi få låna deras sommarställe där de nu har renoverat och gjort i ordning så det finns ordentligt toalett/badrum och många sovplatser.
 
Dagen tuffade på, snart blev det dags för middag, jag kände mig ganska snabbt trött i huvudet och kände huvudvärken komma krypande, gick iväg och satte mig i soffan och ammade Louie som precis vaknade och satt i lugn och ro medan de andra åt middagen, skönt med en liten paus.
Theo har varit ordentligt övertrött hela helgen, kliver upp tidigt och full fart direkt, men i morse hittade han åt sin ipad på bänken i köket och satte sig med den här i soffan/sängen, tänkte först ta av honom den då de inte brukar få ha dem innan frukost men han varvade ner och satt där så lugnt så jag gjorde ett undantag.
 
Efter att alla barnen kommit i säng nu ikväll och ag nattat de små, som tog lite extra lång tid då Lilly tydligen var pigg så bäddade jag rent i sängen innan jag matade Louie och sen tog jag en härlig dusch medan Jonna satt med honom i famnen.
Bytte blöja på honom och tog på pyjamas och ammade honom igen och sen mys på bröstet så somnade han så skönt och ligger nu här i sängen brevid mig sen ett bra tag.
 
Sitter och dricker lite te, har ätit en bit smörgåstårta som vi fick av svärmor som hade blivit över, har ätit lite godis också... just nu känns det som att jag kunde ha låtit bli det sista, slutar alltid med att man mår mer eller mindre illa eftersom man inte hejdar sig i tid... tror jag ska slänga det som är kvar i skålen...
 
Nu ska jag snart ta och lägga mig, i morgon ringer klockan 06.30 och det är måndag igen, inte för att det är så stor skillnad emot 07.00 som Theo vaknat både lördag och söndag...
 
Puss och god natt <3
 
ps. har förresten äntligen tagit tag i att kopiera och lagt in alla mina drygt 4300bilder som jag har på mobilen till hårddisken där jag har alla andra biler, känns lite säkrare att ha dem på mer än ett ställe!
 
Syskonkärlek <3
 
Mamma-bebis-mys <3
Glömde att ta några bilder när Benny & co. var här tyvärr men skulle nog kunna få ta del av bilderna som Trude var duktig att ta, återkommer i så fall med dessa en annan dag.

Luskammardagar!

I helgen (5-7 februari) är det luskammardagar vilket innebär att alla ska luskamma sina hår för att hindra spridningen av löss, om alla i hela landet kammar sina hår samma heg och de som hittar löss behandlar direkt så minskas risken för spridning avsevärt. OM verkligen alla gör det NOGA så ska det ju inte kunna spridas ALLS.
 
I alla fall så har vi haft fullt upp hela helgen men i morse efter frukosten tog vi tag i det hela, duschade och kammade alla barnen så nu är de rena och fina från topp till tå! Inga löss hittades :)
 
Löss är ju någon som de flesta inte alls vill vet av så gör slag i saken ni också och sätt igång och kamma! :)

Tummen...

Redan när vi var på BB då hittade han tummen 2-3 ggr och idag hittade han den även här hemma för första gången vad jag sett i alla fall. 

Erbjuder honom bröstet oftast när han vakna, de äter ju och sover mest när de är så små så han kanske inte har haft så många chanser. 

Fick det i alla fall på bild och det ser ju så gosigt ut 😍. 

Tiden får utvisa sen om det bara är tillfälligheter eller om det blir en tummis...? 
Dock tar han nappen också när magen är full med mat men hsn ändå är tuttsjuk. 




Full fart framåt och svårt att somna,,,

Lilly tog en extra lång sovstund idag vilket nu resulterar i att hon är lite för pigg för att hitta ro att somna... 

Vi sitter på en stol mellan hennes och Theos sängar när vi nattar och hon busar glatt omkring i sin säng emellan gångerna hon lägger sig ner och slappar en stund... Theo somnade för en bra stund sen. 

Det är min tur att natta, efter en stund började Louie bli missnöjd så då bytte vi och nu är han nybytt och nyäten så då bytte vi igen så Göran kunde gå ner i källaren och elda. 

Hoppas hon somnar snart skruttan, så hon orkar vara pigg och på bra humörbi morgon. 
Hon har förresten sovit riktigt bra de senaste nätterna och är inte lika hostig och hes längre. Även gladare på dagarna och idag har hon övat massor på att gå, rest sig direkt från golvet och ibland nästan sprungit iväg när Theo busat med henne ❤️

Full fart framåt!!!




Födelsedagsshopping med farmor

Igår åkte Towe med farmor till stan och födelsedagsshoppade, de åkte vid 09.00 på morgonen och kom hem vid 19.00 på kvällen..
 
När de kom så stundade den obligatoriska modevisningen och jag trodde aldrig att kläderna skulle ta slut!!! Hon hade handlat 3 klänningar, 3 kjolar, 2 par strumpbyxor, en mössa, en dress med tights och tunika men mumin på, ett par svarta byxor med spets + foder och så ett matchande linne till, ett diadem , lite armband och annat.
 
Att shoppa kläder med farmor när de fyllt år är något som alla barn ser fram emot, det började ett år med att hon frågade någon av de större barnen om de ville ha ett paket eller shoppa själv.
 
 
 

Kyrkis med Louie och middag hos svärmor...

Idag var det kyrkis, jag visste inte om jag skulle gå först, kollade med Göran och han sa att jag kunde gå men jag kände mig lite taskig som lämnade han här hemma med alla barnen själva, bara Jonna som inte var hemma då hon var den enda som var frisk nog att gå till skolan,
Det var ju meningen att Towe och Ninni skulle på dagis men de hade lite lite feber i morse (37,7 och 37,5 grader) så det kändes onödigt.
 
I alla fall så knatade jag och Louie iväg strax innan 11.00 och så var vi borta till strax efter 13.00, jag tog honom i bärsjalen innanför jackan, jätte mysigt och så skönt med en promenad.
Skönt att få komma iväg och bara umgås och prata lite, det var 2 andra som var där och så Karin säklart. Ena tjejejn är fortfarande gravid men hon sa att hon håller på att skola in sig ;P...
Den andra mammans son höll jag på att skrämma ihjäl när jag kom, han såg bara min jacka och var inte beredd på att någon skulle komma smygande genom den ingången vid köket så han såg helt skräckslagen ut! Det gick bra sen när vi visade att det bara var en jacka.
 
När vi kom hem igen fick jag veta att vi skulle äta middag hos svärmor, så ficken som jag för en gångs skull hade tagit fram i tid satte jag in i kylen så äter vi den i morgon istället :).
 
Hemma hängde jag tvätt, uppmuntrade några av flickorna när de skulle plocka i ordning på rummet som såg ut som ett bombnedslag, jag sorterade lite pennor och så sorterade vi ur några dockor som de inte leker så ofta med, de behövder ju inte ha så många att alla kan leka med 3 dockor var samtidigt...
 
Sen vid 15.00 tiden så fikade vi lite då alla hade ätit lunch tidigt och middagen skulle vi äta strax innan 18.00, hårdbrödsmörgås och mjölk och sen åt vi pepparkakorna som var kvar i en burk som redan var öppnad.
 
Theo var varit långhårig länge och jag har tänkt att jag måste klippa honom men det har inte riktigt blivit av, men nu gjorde jag slag i saken och kapade av det, tog Melvin och Göran också när jag ändå var i farten. Göran har lääänge velat att jag ska snagga honom ordenltigt, vi pratar 3mm på hela huvudet men jag har inte velat göra det... blir ju ingen riktig frisyr tycker jag men det är ju å andra sidan hans hår och jag har sagt flera ggr att jag kan göra det om han verkligen vill men då har han bara sagt att jag får göra som jag velat... men nu blev det kort, 6 mm och 3 mm i nacken och på sidorna, skillnaden syns egentligen inte så mycket men det var så han ville ha.
Skägget som han har på utväxt trimmade jag bara av utefter sidorna precis som sist och så muschen kortade vi till 3-4mm.
Casper som tjatat om att jag ska klippa honom har ångrat sig och ska spara ett tag till.
 
Jonna skulle iväh och spela fiol på trivselkvällen som hölls på Norsgården nu ikväll så hon fick äta lite rester innan hon skulle iväg, Lilly och Theo var också sugna så hon värmde lite åt dem också när hon ändå höll på.
 
När jag sen skjutsade iväg Jonna så passade jag på att springa in på affären och köpa lite mjölk och annat, sen hem och packa ur och se till att få på barnen kläder så vi kunde knata iväg till svärmor och äta, några av barnen gick lite i förväg under tiden som vi gjorde klar Lilly och Louie, Lilly åkte vagn och Louie i sjalen.
 
Barnen hade redan fått mat och satt och åt när vi kom, vi äter alltid i omgångar och oftast barnen först, de fick pommes och grillkorv eftersom vi skulle äta en soppa som vi vet att de inte gillar då den är lite stark och de har testat flera ggr.
 
Maten var som vanligt god och efteråt fick barnen glass, jag kände mig inte så sugen så tackade nej.
Louie satt i sjalen och sov hela tiden när vi var där, råkade spilla lite mat på hans lilla huvud gjorde jag också, tur den inte var för varm, han märkte ingenting.
 
 
Vi var hemma igen strax efter 20.00, barnen tog på pyjamas och borstade tänderna, Meja ville gärna fixa välling, Casper var snäll och eldade så jag kunde mata en hungrig Louie under tiden som pappan tog på Theo ny blöja och pyjamas. Allt går så mycket snabbare när man samarbetar och det är skönt att även barnen ser och förstår det.
 
Louie sover brevis mig här i sängen, satte på honom pyjamas när Göran nattade Lilly och Theo, sen fick han mera mat och somnade, jag har också krupit ner i sängen, vet inte om jag ska sova än men kanske är lättare till att jag lägger mig i tid om jag redan krupit ner!? ;P...
 
I morgon är det en del som står på schemat, tanken var att alla barn skulle duscha i morgon men eftersom jag klippte Melvin och Theo så duschade de efteråt och sen ville Meja duscha och Hilma hakade på... bara hälften kvar då i morgon.
Vi ska även städa inför helgen, skönast att göra det då så man hinner njuta av det.
 
Sen är det luskammardagar i hela landet 5-7 februari så allas hår ska gås igenom men det gör jag med glädje om det meför att vi slipper de små krypen, bra att alla gör det samma helg också och jag hoppas och vill tro att alla ska göra det men det finns väl säkert några här och där som av någon anledning inte gör det...?
 
Jaha, så var det med det, i morgon är en ny dag och på lördag får vi besök från Norge <3.
 
Puss å hej...
 
Mysbild från igår <3

Min fina vän Stina <3

Jag tror att jag kanske nämnt det tidigare men min fina vän Stina som jag lärde känna under gymnasiet hade bf två dagar innan mig och hon skojade om att vi kanske ses på BB!?...
Jag tänkte att det inte var så troligt då hon har fått sina två tidigare barn ca 2 veckor innan bf + att hon haft förvärkar länge och varit sjukskriven... men allt eftersom tiden gick så kändes det som att det kanske skulle kunna inträffa!!!
 
Jag åkte ju in i onsdags kväll, meddelade henne och hon skrev att hon lär få vänta... men så på fredagen när vi skulle gå och ta oss lite kvällsfika på BB så hör jag en bekant röst "Hej Kim!" och då var det ju ingen mindre än just hon, min fina fina vän! Tänk att vi skulle träffas på BB ändå !!!
 
Vi kramades och pratade en stund, så härligt med vänner som henne, man har inte träffats på över ett år men ändå när man pratar så känns det som igår och allt känns helt naturligt <3
 
På lördagen hördes vi av via sms, hon undrade om vi hann ses igen innan vi skulle hem så vi lunchade tillsammans. Drygt 4 timmar efter att vi sågs kvällen innan föddes hennes lille son efter en rejäl knuff i baken och de båda mådde fint.
Han var så fin och så lik sin bror <3.
 
Tack fina Stina för att du fins och att du är min vän! Det betyder otroligt mycket <3<3<3

Hon går!!!

Ja nu går hon mest varje dag men inte hela tiden vår lilla Lilly som börjar bli stor. 
Det började för några veckor sen att hon tog sina första steg men det har lossnat ganska sakta, hon är precis som Melvin var, lite feg och försiktig. 
Melvin började inte gå förrän han var 14 månader och det är ju lika nu med Lilly, de andra började gå före 1 år. Men som jag många gånger sagt förut, det är ju så olika och absolut ingen tävling över huvud taget. Tycker absolut man kan jämföra barn och deras utveckling men när det går över till någon form av "att mitt barn var före ditt" så har det gått för långt. 
Jag tycker att just dessa olikheter är så spännande att se. 

I alla fall så går hon mer för varje dag och den senaste veckan är det som det lossnat och hon gör det på eget initiativ och det syns verkligen hur roligt och spännande hon tycker att det är att ta sig från ett ställe till ett annat på ett nytt sätt. 

Ingen bild på när hon är på språng tyvärr, men ska fixa det någon dag när jag kommer ihåg det 😊. 

Att välja namn...

Det här med att välja namn till barnen har blivit lite svårare för varje gång men för det mesta har vi haft det ganska klart redan innan förlossningen... förutom denna gång...
 
De namn vi hade innan var Herman (om mörkhårig, Harry (om ljushårig) och så hade jag tänkt på Thor, tror det var ett namn till också som vi hade funderat på men det minns jag inte alls nu... eller ju Melker var det.
 
Jag funderade av och till när vi var på BB men inget var helt klockrent så jag kände att vi avvaktar tills vi kommer hem och får känna efter lite.
Samma kväll som vi kommit hem så började jag och Göran att kika lite på ovanliga pojknamn och valde ett var från varje bokstav (a-ö) men det var inte många som vi egentligen kände för... skrev en snabb lista på telefonen med såna som vi ev kunde tänka oss...
 
Herman
Max
Harry
Melker
Hampus
Mio
Milo
Tyson
Dennis
Thor
Dessa hade nämnts och kändes eventuella... alla barnen tyckte att han skulle heta Lillebror men det känns lite tokigt utifall det skulle komma en till bror i framtiden ;)
 
På söndagen satte sig Göran och kikade på fler sidor och kollade på svenskanamn.se över vilka populära namn det fanns i våra olika län och kommuner i landet... 
Jag hade sagt att jag kände att vi måste ha ett namn med bokstaven O i...
 
Göran sökte på O-namn och så dök några fler namn upp
 
Oden
Noah (som jag haft som namn länge men Göran gillade det inte då)
Odd
Loke...
 
Vi satt och kollade betydelsen på olika namn och så från ingen stans så hittade vi eller om vi kom på namnet Louie/Loui, först kändes det mysko men ju mer vi funderade ju mer rätt kändes det.
Vi kollade även upp hur många i Bergs kommun som bar de olika namnen som våra barn har och Lilly var den som hade flest, 7 st heter Lilly i Bergs kommun (med just den stavningen) och Louie hade ingen, dessutom betyder hans namn "berömd kämpe" och som vi kämpade med denna förlossning och han som mådde så bra under hela förloppet trots allt som hände så kändes det helt perfekt!
 
Nu ska vi bara komma på vad han ska heta i mellannamn/andranamn... alla barn har ett släktnamn som andranamn och nu börjar de ta slut... men vi har 3 st som vi funderar på. Melvin heter ju Hans som sin pappa också heter i andranamn och det kommer från barnens farfar som heter just Hans, kanske att vi använder det igen? eller så blir det Anders efter min biologiska morfar, Herbert efter Görans farfar eller Helmut efter Görans farbror... ja vi får helt enkelt se...
 
Men han har i alla fall fått ett namn nu sen några dagar och det blev just
Louie
 
 

Sjukstugan här hemma fortsätter...

Som jag har nämnt så är ju flera av barnen tussiga här hemma och har varit till och från hela Januari, först var det Jonna och sen Ninni och Lilly. Lilly är fortfarande hes men har börjat sova bättre på nätterna och är piggare och gladare på dagarna. 
 
Theo är inte snorig eller hes/hostig men har haft feber nu i 2 dagar (vad jag vet). 
Hilma är jättehes sen några dagar tillbaka och har ont i halsen, hostar upp lite slem då och då så hon är hemma från skolan precis som Meja. Meja har mest onti halsen och är lite hes, feber har både hon och Hilma haft också.
 
Casper har varit hemma från skolan nu måndag och tisdag, också hes och ont i halsen + lite lätt feber, han fixade hem böcker med Tony redan igår så han inte kommer efter. Han kommer troligtvis vara hemma hela veckan men blir han feberfri kanske han hinner med att gå torsdag och fredag...
 
Ninni är fortfarande lite hes men hostar inte och har ingen feber, inget snorande heller så hon fick lov att vara på dagis idag, fråknarna vet ju att det bara är att ringa ifall de ser att hon inte orkar med eller blir tussig men den faran är inte så stor när det gäller Ninni...
Towe är frisk än så länge så hon var också iväg på dagis och sen är det bara Jonna och Melvin som är pigga nog att gå på skolan.
 
Jag hoppas att vi övriga får hålla oss friska och att de som är tussiga frisknar till snart, vill ju inte att bebis ska få några elaka baciller nu när han är så liten.
 
Dagarna blir som ni kanske förstår ganska lugna här hemma nu, det kikades på film på förmiddagen och även efter lunch för den som ville.
 
Det blev inget lördagsgodis i helgen och inga chokladbollar heller osm jag hade tänkt i söndags så idag frågade jag Meja om hon kanske ville fixa en stor sats med smet som de skulle få mumsa på efter middagen och hon tckade absolut inte nej, informerade bara om att hon ville göra allt själv!
 
 
Efter middagen ställde vi fram smeten, lite pärlsocker och strössel och sen fick de rulla sina bollar och mumsa i sig dem allteftersom.
Theo som hade varit med farmor några timmar efter lunch och även stannat på middag kom hem precis i slutet på mumsandet och fick sig en smetklick han också. Han är dock inte så förtjust i choklad så han kände sig ganska snabbt klar och ville gå och leka.
 
Igår kväll fick jag ett glatt besked! Benny och Hanne kommer hem till Sverige i helgen!!! Ska bli så roligt och mysigt att träffa dem igen, var ju länge sen sist, i somras...
Stella följer med såklart men även Hannes mamma och styvpappa, Storm blir hemma hos sin pappa som jag förstod det. Längtar tills på lördag då de kommer hit <3
 
Fick en bild på finaste Stella senast idag ❤️
 
 
 

När det var dags att åka hem <3

I lördags eftermiddag var det ju dags för oss att få åka hem från BB, vi hade tid för att ta PKU-provet strax efter 16.00 och sen skulle pappan och två av systrarna komma och hämta oss.
 
Läkarkontrollen gjordes på förmiddagen och vår lille gosse fick klart godkänt, inga konstigheter alls och läkaren hade inget att anmärka på eller tillägga.
 
Klockan närmade sig 16.00, jag hade packat klart och satt och ammade honom, bra att vara mätt och belåten när man ska bli stucken. Gick ui i korridåren strax efter 16.00 men när sköterskan kom meddelade hon att hon inte hade tid direkt, något hade antagligen kommit emellan så jag fick äta middag först.
Man kan sga att det kom väl till pass då jag var rätt hungrig, jag trodde att de skämtade när jag gick och hämtade min lunchbricka, på en tallrik låg där tre ynka potatisbullar och inget annat... Till middagen serverades en stor portion fisk.
 
I alla fall så kom Göran, Jonna och Lilly, Lilly sa inte ett ord och kikade på Lillebror lite halvt men såg verkligen ut som ett frågetecken! Ny miljö, där hittar man plötsligt sin mamma och någon liten varelse som hon aldrig sett förut... kan förstå hennes reaktion.
Provet togs, vi pratade lite med våra fina rumskamrater medan vi ammade ytterligare några gånger och klädde på bebis.
 
 
 
Jag hade sagt åt Göran att han MÅSTE ta med en napp, bra att ha utifall eftersom han velat äta eller tutta på mitt finger typ hela tiden på BB, jag har i första hand alltid erbjudit bröstet men korta stunder då jag inte haft möjlighet eller när han nyss ätit mycket så fick han snutta på lillfingret.
 
Vi sa hej då och knatade till bilen, åkte förbi donken så de andra fick något i magen, jag köpte en muffins och en juice, sen for vi vidare (åt i bilen).
Nästa stopp blev i Svenstavik på Ica för att köpa med mat till de övriga som väntade hemma, Billys panpizza fick det bli, sen ett snabbt stopp hso fam Nilsson, Göran hade blivit tillfrågad att köpa dricka tror jag...
Vi hann inte ens ut ur Svenstavik innan vi fick stanna igen, utanför Dollar för då ville lillebror ha mat! Bara att stanna och göra som han ville, men sen kunde vi äntligen åka hela vägen hem!
 
När vi kom in var alla lugna, Ninni ville snabbt fram och kika på lillebror och Theo med, han som verkligen hade varit nyfiken på vad en lillebror kunde vara :).
Han sa ifrån åt alla som gick för nära honom där han satt i bilstolen.
 
Vi satte honom på bordet i köket och sen började vi värma pizzor, klockan var redan mycket och barnen behövde komma isäng då de var trötta, vi också för den delen...
 
Alla ville hålla honom men jag sa bara att vi spar på det till en annan dag och det accepterades utan protester! Alla har förresten fortfarande inte fått hålla honom men såklart klappat och snusat, men snart så har alla fått chansen, känns inte som att det är någon mening att ha bråttom med att han ska få gå laget runt och att det ska hållas en snabb sväng för att alla ska hinna... bättre att alla får en egen lite längre och mysigare stund i lugn och ro.
 
Allt flöt i alla fall på bra och han verkar trivas bra här hemma hos oss, han äter, sover och skiter precis som bebisar i största allmänhet gör <3.
 
Tankarna på namn har funnits ända sen han kom ut men vi började inte prata så mycket om det förrän senare denna kväll då brnen lagt sig... några förslag dök upp men vi bestämde inget utan funderade vidare dagen efter.
Jag gjorde kväll rätt tidigt, bäddade ner mig och bebis någon gång mellan 22.00-23.00 tiden, somnade inte direkt och blev väckt några ggr av Lilly som Göran var snäll och tog, jag klev upp en av gångerna då jag ändå behövde kissa.
 
Det var i alla fall skönt att komma hem även om det alltid brukar innebära lite kaos, denna gång var det gansla lugnt förutom att alla var ganska trötta, speciellt pappan som inte fått eller vågat sova riktigt dessa nätter + att Lilly varit tussig.
Tålamodet prövades såklart men det gick finfint.
Påminde även barnen om att inte pussa så mycket på honom i ansiktet och på munnen då hälften av alla är hesa, hostiga och har ont i halsen.
 
(Ber om ursäkt för eventuella stavfel, har inget rättstavningsprogram som snabbtbedömmer om man slarvat och orkar inte läsa igenom hela texten innan publicering... )

Hembesök med vägning.

Igår måndag så ringde jag BVC för att boka in första vägningen sv Louie, man kan säga att de låg steget före och hade redan tänkt komma samma dag 😊. 

Strax efter 10.00 kom Annika oh så hade hon med sig en student, Åsa. 
Vi pratade lite om förlossningen, besvarade frågor och fick lite info innan det var dags att väga. 

Samma morgon som vi åkte hem från BB då vägdes han och hade då tappat 190g från födelsevikten, helt ok och normalt, tror de flesta av våra har tappat mer...? Så precis 4000g visade vågen. 
Igår så hade han ökat 280g på två dygn vilket var förvånansvärt mycket, det är ungefär vad de ska öka på 1 vecka 😊. 

Men med tanke på att han inte gjorde så mycket annat än att äta sina första 2 dygn så är det ju inte så konstigt att mjölkproduktionen kommit igång 😊. 

Sen vi kom hem i lördags så har han fortfarande ätit ofta men ändå kommit underfund med att han kan sova mer än 5-15 min åt gången också. Det började han förstå sista timmarna som vi var kvar på BB. 
Jag hade ju tänkt att jag skulle ha kunnat sova igen lite innan vi skulle hem men det hann jag inte 😜 



Förlossningsberättelse med Louie, vår nr 10 <3

 Onsdagen den 27 januari vaknade vi som vanligt, klev upp och gjorde frukost. När jag varit på toaletten och skulle torka mig så var det massor av slem, slemproppen hade börjat lossna.
När jag kom tillbak till köket så sa jag att nu blev det lite spännande! Göran konstaterade att bebis kommer inom en vecka.
Under dagen hade jag sen lite sammandragningar/förvärkar, blev lite mer allterfersom dagen gick men ändå inget som jag riktigt kunde räkna som att det var igång. När jag stod i köket och tog reda på det sista efter middagen så kände jag av det ännu lite till men så kan det ju bli närmare kvällen.
 
Det var Görans tur att sitta med Lilly och Theo, Casper satt vid datorn och jag placerade mig i soffan, Göran tyckte att jag skulle sitta/ligga i sängen istället ifall vattnet skulle gå eller så men det skulle ju inte hända än på länge så jag satte mig på en av fällarna i soffan.
Precis när Göran kommer ut från rummet så får jag en värk, en riktig värk, inte jätte ond men den kändes och jag tänkte att vi kanske borde ringa förlossningen och rådfråga ifall att det är dags...? Men precis när värken skulle avta så gick vattnet!!! "Oj jävlar! Vattnet gick!!!" var det första jag fick ur mig, helt chockad.
 
Casper sprang till badrummet efter handdukar och Göran hjälpte mig upp från att halvligga i soffan och ner på golvet. Fällen var ju såklart blöt men eftersom det är skinn så gick det inte igenom, Casper tyckte det luktade illa i rummet av fostervattnet, det har ju en steril doft. Vi bad honom att skölja av fällen som Göran hängt på badkarskanten, med kallt vatten, under tiden så ringde jag förlossningen. Klockan var nu ganska precis 19.00
 
Barnmorskan som jag pratade med ville att vi skulle ringa ambulans för säkerhets skull så när vi lade på så fick Göran ringa ambulansen så jag kunde försöka slappna av, jag blev ju lite halvt panikslagen.
Göran ringde även till svärmor som fick komma över.
 
Anledningen till varför jag lade mig på golvet var att huvudet på bebisen fortfarande låg väldigt högt och rörligt så om jag skulle stå upp finns risken att navalesträngen åker ner före bebis och då kan det bli problem.
 
I alla fall så låg jag där på golvet, ambulansen var påväg och jag var jätte nervös över att värkarna skulle börja komma men tack och lov så var det lugnt. Min första tanke när vattnet gick var att "jaha, nu kommer jag att föda snart, här hemma!" Det har ju alltid gått så fort när vattnet väl gått och även om jag inte haft så ont under dagen så kanske det hänt saker där nere.
 
 Ambulansen kom och jag fick lägga mig på deras bår innan de bar ut mig och lastade in mig i ambulansen, de hade lagt en filt på båren som de svepte runt mig och sen lade Susanne (svärmor) på mig min fleecejacka och någon tog på mina tjockstrumpor.
Vi bestämde att Göran inte skulle komma efter direkt utan det var bättre att han var hemma med barnen eftersom Lilly var skul och sov oroligt, i alla fall tills vi kommit in och fått reda på läget, kanske vi inte ens skulle hinna in innan det var klart!? Men vet ju aldrig...
 
Resan gick bra, några värkar här och var men inga starka, vi kom in vid 21.00 tiden och jag fick ett rum direkt.
Jag bytte säng och de satte en kurva och undersökte, det var mjukt, öppen ca 3 cm (om jag minns rätt) men det gick att töja mer, någon cm var kvar av tappen.
Jag fick gå på toaletten och kissa och samtidigt lämna ett urinprov. 
Apparaterna på magen var nya, de hade fått in dem tidigare samma vecka och var trådlösa så nu kunde jag gå runt med dem och ändå hålla koll på bebis puls och värkarbetet.
 
 
Jag ringde Göran och sa att allt var lugnt, han frågade om han skulle komma in och en del av mig ville att han skulle komma men samtidigt så var både Lilly och Theo oroliga och vaknade från och till så det var bättre att han stannade hemma.
 
Jag förderv nästkommande timmar med att gå runt på rummet, barnmorskan kom in så och då och kollade till mig, värkarna kom väldigt sällan och var väldigt svaga. Jag fick en smörgås, satte mig på sängen och vilade och läste tidiningar en stund. 
Barnmorskan ville inte undersöka igen förrän det kändes som att värkarna hade börjat komma igång mer, ingen mening för då blir man bara besviken om det ändå inte hänt så mycket och för mig kändes det lugnt. 
Klockan var ju sent, runt 00.00 och jag tänkte att jag kan ju inte gå och tjura på där hela natten, det är bättre att jag försöker sova. 
Vid 03.30 fick jag lite fika igen, värkarna hade inte ökat och jag sov en stund till.
 
Framåt morgonen så pratade jag med Göran, han hade precsi skickat barnen på skolan och skulle nu göra klar barnen för dagis och sen skulle Susanne komma dit och ta hand om Lilly tillsammans med Jonna och han skulle komma in <3, det kändes jätte skönt! 
 
Vid 07.00 gick min barnmorska E hem och jag fick en ny M, hon var jätte trevlig, hade jobbat i 30 år som barnmorska och kändes väldigt rak och trygg. Hon berättade precis hur hon tänkte att hon skulle förlösa mig när det väl var dags och det kändes toppen!
Hon berättade att om inget hände så skulle hon sätta ett litet dropp för att skjutsa igång värkarna och det hade jag innan skrivit med en vän om så det kändes helt ok även om jag hade tänkt att jag ville ha en så naturlig förlossning som möjligt precis som de andra, men jag hade ju ingen lust att gå och vänta i evigheter på värkarna heller... sen måste man ju ha i tanke att vattnet faktiskt gått och då får det ju inte gå för lång tid heller, men bara barnet kommer ner och börjar trycka på så skulle det ju gå undan.
 
Strax innan Göran kom vid 11.00 tiden satte hon droppet, nål hade de redan satt för säkerhets skull. Jag hade legat och vilat i ca 2 timmar, passat på medan jag kunde och hoppades på att kroppen kunde slappna av och komma igång nu när Göran skulle komma in. Det var så skönt när jag hörde honom komma gående!
 
Jag hade nu i samband med att droppet sattes blivit tillsagd att ligga i sängen, inte kliva upp eftersom han fortfarande låg högt. 
Det var mycket att göra denna dag som för övrigt var den 28 januari och Görans födelsedag!!! Så min barnmorska var tvungen att springa ifrån då och då men hon informerade mig om och var tydlig med att hon hade full koll på mig och såg till att när hon inte fanns i närheten så fanns andra som hade hand om mig och en av dem var min favorit, hon har förlöst mig några gånger och även gjort ultraljud en gång.
 
Timmarna gick, vi pratade och värkarna började komma igång, barnmorskan var iväg med en mamma på snitt och vi väntade som sagt på att hon skulle komma tillbaka, jag ville att hon skulle känna och kolla läget där nere nu när värkarna börjat ta i lite mer så jag visste ungefär vart vi var i arbetet. Under tiden kom de andra barnmorskorna in med jämna mellanrum och jag fick en av gångerna gå och kissa. De hade satt en "scalp" (en elektråd som de sätter fast på bebis huvud för att kunna ha bästa koll på hjärtljuden) tidigare på morgonen men nu hade den lossnat då han rört sig så mycket.
 
Barnmorskan M kom tillbaka och tänkte först vänta med att känna men eftersom jag gärna ville ha det gjort direkt så gjorde hon det utan problem och tur var väl det!!! Hon kände och sen blev det cirkus! När hon stoppade stoppade dit fingrarna för att känna så var det där en liten hand som grep tag om hennes finger, han hade alltså ena handen ovanför huvudet och det kan bli ganska trångt på vägen ut då.
Det kallades snabbt in 2 barnmorskor till och säkert någon sköterska, jag fick brikanyl för att stoppa värkarna och droppet stängdes av. Läkare tillkallades och en ultraljudsapparat rullades in. 
De tog prover inför ett eventuellt kejsarsnitt och jag blev informerad att jag i så fall skulle få ryggbedövning.
 
De hade satt en pulsmätare på mitt finger och Göran kunde läsa att jag blev smått nervös då pulsen ökade direkt när kejsarsnitt nämndes men jag kände mig inte rädd eller orolig men blev så klart ändå lite nervös och lika chockad som dem.
Det "roliga" i det hela var att jag sagt till Göran att det kändes som att han var där nere vid livmodertappen och boxade runt under värkarna och emellan också, han var väldigt livlig och rörde sig konstant där ett tag. Hade ju inte i min vildaste fantasi trott att det var så att han faktiskt var där med handen...
 
Brikanylen gjorde också att min puls gick upp ännu mer en kort stund sefteråt då den framkallar hjärtklappning.
Läkaren kom upp, hon kände först och kikade sen med ultraljud. Strax innan hon kom så tappade de mig på urin då jag inte kunde kissa liggande, kändes helt fel så det gick bara inte trts att jag försökte. Barnmorskan M hade fått en ide om att det var lättare för bebis att flytta handen om blåsan var tömd och jag hade närmare 200ml urin i blåsan!
 
Det beslutades snabbt att läkaren skulle föröka hjälpa bebis att flytta handen, han låg fortfarande högt och med huvudet lite på sned.
Det som hände strax efteråt var nog bland det smärtsammaste jag varit med om! När hon var där nere med handen och grävde, puttade och rumstrerade för att flytta på den lilla handen, det här var enda chansen de hade att försöka undvika snitt.
De fick ge mig lite extra brikanyl då magen fortfarande ville bli hård och värkarna börjat igen och så lutade de sängen i max läge bakåt (lite lägre än rakt). Barnmorskan höll mitt ena ben och gav det stöd och jag låg där och flåsade mig igenom smärtan med händerna över ansiktet emellan gångerna som jag kikade bort på min älskling som stod och såg på utan att kunna hjälpa <3. Men jag var inte alls arg på dem, det var ju vår enda chans och trots att de sa att jag skulle säga till om jag behövde en paus så kände jag bara att det var lika bra att de körde på bara. De berömde mig hela tiden och sa att jag var otroligt duktig och att de visste hur fruktansvärt ont det gjorde och de orden hjälpte massor.
 
Efter något som kändes minst 20 minuter (kanske 10 minuter i verklig tid) så lyckades de flytta handen!!! Nu hade han den mot sin kind. 
Vi var alla lättade och de sa åt mig att inte röra mig ur fläcken och sen ökade de på droppet på max (80ml/timme, innan hade de 12ml).
Värarna satte igång och det var ca 1 minut mellan varje, jag kände hur de ökade i styrka men var absolut hanterbara och allteftersom värkarna kom så sänkte de droppet. Barnmorskan M stannade ho smig hela tiden och kände var 5:e minut så att handen inte glidit tillbaka.
 
Här någon stans så kom en ny barnmorska in, minns inte ens hennes namn... hon fick information om läget och hur min "resa" hade varit och vad som skulle göras, jag förstod där någon stans att hon skulle ta över, först trodde jag bara att hon skulle vara med och hjälpa till... men det var som sagt 10 födslar denna dag och de flesta inom loppet av några timmar.
I alla fall så tog hon över då M var tvungen att springa iväg...
 
Den nya barnmorskan kändes stressad och nervig redan från början men nu när allt var igång och jag kände hur det närmade sig målet och jag mest ville ha det överstökat så gillade jag bara läget, tog en värk i taget och kände hur vi kom närmare målet att få se vår efterlängtade lille son.
Jag kände hur jag måste ha sett aldeles tom ut där jag låg, Göran stod en bit ifrån för att inte vara ivägen då de höll koll på apparaten och barnmorskan satt på kanten av nedre delen av sängen för att kunna känna då och då och gärna under en värk.
Ganska snart så var huvudet nere och fixerat, då säger barnmorskan "Jag tror egentligen inte att vi behöver vara med dig här hela tiden nu när huvudet är fixerat"... Jag svarade förvånat "Fast det kan ju gå fort!". I vilket fall så stannade hon och på 30 minuter öppnade jag mig 4 cm vilket hon lät väldigt förvånad över när hon upptäckte det...
De sista värkarna innan krystvärkarna kom var ganska jobbiga då det fortfarande var en envis kant kvar på livmodern som bebisens huvud stötte emot vid varje värk men inte riktigt kom igenom. Jag krystade lite föriktigt dessa värkar trots att det inte riktigt var dags ännu men det var skönare än att bara känna värken komma och gå då de nu var som intensivast. Hon var där med handen och förökte tvunga bort kanten under värkarna, i alla fall de värkar som hon höll koll på att jag hade... hon var fortfarande stressad och sprang upp och ut och kom på saker hon plötsligt skulle göra lite då och då, tur att jag kände att jag hade kontroll på vad min kropp höll på med!
Precis innan huvudet kom förbi kanten så fick jag ändra ställning, jag låh på sidan med benet uppe på ett stöd men när jag tog i och skulle krysta så ilade det liksom i ljumsken och ju mer jag tog i desto mer ilade det och det gick ju inte... Jag fick sätta foten vid rumpan, fortfarande liggande på sidan och hon höll om mit ben och kunde på samma gång komma åt kanten bättre och rätt som det var så var huvudet förbi och hon lade tillbaka mitt ben på stödet och nu... nu började krystandet. 
Så otroligt skönt att känna att det snart skulle vara över! Och oj så skönt det var när jag kände bebisen glida ut, allt bara släppte och ingen smärta fanns kvar, underbart!!! Klockan var nu 16.02 och han var äntligen här!!!
 
 
 
Nu kände jag mig lugn och fylld av liv och glädje igen, fick upp honom på bröstet och kände att det här klarade vi bra! Han hade mått bra i magen hela tiden, fin puls och inte stressad och det kändes otroligt skönt det också.
 
Tyvärr så förblev denna känsla inte så långvarig då jag upptäckte att barnmorskan fortfarande var lika stressad... sköterskan som hon hade med sig däremot var lugn som en filbunke och det kändes bra.
De gav mig sprutan med lovmodersammandragande, gav bebis K-vitamin och sen trodde jag att vi kunde ta det lite lugnt men direkt så började hon att gräva fram navelsträngen efter att de fått torka bort lite slem från bebisens mun, han rosslade lite eftersom han inte skrek ordentligt innan han fick sprutan.
Allt gick så snabbt att jag inte hann med, navelsträngen klipptes och direkt började hon dra och se ifall moderkakan släppt... lite tidigt tyckte jag men hann inte tänka så mycket på att protestera tyvärr.
 
Med Ninni så lossnade inte moderkakan direkt men de kände bara föriktigt och avvaktade, kände igen efter en stund och när det gått 30 minuter ringde de efter läkare som fick komma och göra en bedömning men aldrig att de slet och drog och var stressad som nu.
Den gången så bestämde jag mig för att jag måste slappna av riktigt så den får lossna, låg och hade frossa så att jag hoppade på britsen och när lakaren kom och jag slappnade av så lossnade den direkt utan problem, den var ute efter 45 min.
Men nu, det fanns ingen hejd på henne, hon bad sköterskan trycka på min mage samtidigt som jag skulle krysta och hon drig så jag hörde att handskarna gnisslade mot navelsträngen och då blev hon förvånad när den kom ut trasig!!! Bara halva moderkakan följde med ut och det kändes ju inte direkt lugnande att höra...
Någonstans där sa hon också att jag kunde ju amma för det brukar hjälpa men hur skulle jag kunna amma en lealös nyfödd liten bebis liggand näst intill helt plant!? Och i den stressen!?
 
Nu tillkallades läkare, han var mycket lugn och föriktig även om han fick ta i för att frösöka få tag på det sista av moderkakan som fortfarande var inne i livmodern... han sa att vi skulle avvakta lite och se om det kom ut efter några minuter så sköterskan stod vid mig och klämde då och då på magen för att hålla koll så jag inte började blöda. Jag sa till henne att det kändes som att barnmorskan hade för bråttom och fick intrycket av att hon höll med att lite för bråttom hade hon haft.
Men rätt snart så började det sippra ut blod och de konstaterade att jag börjat blöda... konstigt va!?!!! Läkaren kom snabbt in igen, tror han kände en extra gång men sen hämtades snabbt en sång så jag fick åka ner till operation. Göran fick ta prinsen under tiden och det kändes tryggt och jag gladdes med honom att de skulle få en mysig och speciell stund under tiden jag vara borta.
 
Jag sa till barnmorskan i hissen att jag tyckte hon haft för bråttom, "Ja men man ska ju vara på och få ut den, inom 30 minuter ska den vara ute". Mest troligt är dessa riktlinjer eftersom livmodern inte ska hinna dra ihop sig för snabbt men med tanke på antalet förlossningar jag har bakom mig så kanske min livmoder jobbar lite långsammare och därav kan man ta det lite lugnare, det har ju gått så bra alla andra gånger och då har de tagit det lugnare.
 
I alla fall, vi kom in på operation, möttes av läkaren som undersökt mig och en hel hög med annan härlig och trevlig personal som tog väl hand om mig, informerade lugnt och med glada miner vad som skulle göras osv... Kände mig jätte trygg och lugn.
Läkaren som undersökt mig på förlossningen kände en sista gång för att se om han fick ut det sista men han nådde inte riktigt.
Jag var rätt trött och när de sa godnatt så var det en så skön känsla att få somna. När vi rullade in var klockan strax innan 17.00 och när de väckte mig var klockan ca 17.17, de berättade att allt gått bra, frågade hur jag mådde och jag ställde några frågor som de snällt svarade på.
Jag började ganska snabbt få ont i magen och bad om smärtstillande och de var snabbt där med lite morfin, det brjade sticka lite smått i huvudet och smärtan försvann. Fick reda på i efterhand när jag frågade att jag fått en extra stark livmodersammandragande medicin efter op så att de säkrare kan garantera att jag inte fortsätter blöda och av den vet jag att man kan få riktigt ont.
 
Jag fick ligga på uppvaket i ca 1 timma för att det skulle se att jag inte började må illa eller att blodtrycket skulle sticka iväg, ganska skönt att ligga där under värmetäcket och dåsa till lite då och då, jag visste ju att bebis hade det bra med sin underbara pappa <3.
 
När jag kom upp på rummet satt han där med honom i famnen inlindad i ett litet täcke, vi skulle få dela rum med ett annat par och jag kände igen den pappan direkt men kunde inte placera men ganska snabbt förstod jag vem det var och Göran känner honom sen innan, skönt att de kunnat sitta och prata under tiden jag var borta.
 
Vi fick vårt fika. 
 
Är väldigt glad såhär i efterhand att jag fick dela rum, mycket bättre än att vara ensam och ett stort plus var ju att de var väldigt trevliga! Hoppas att de tyckte ungefär lika om mig, vem vet, de kanske inte ville annat än att bli av med mig!? ;P... men det tror jag inte, hoppas inte det i alla fall, man brukar ju kunna få en känsla och den känslan som jag fick var bara bra.
 
Göran åkte så småningom hem, trött som en gnu då han inte sovit något natten innan, men han lovade att han skulle försöka sova kommande natt.
 
Om jag nu ska summera denna förlossning så är jag trots allt mycket nöjd, först var det dryg väntan och sen när det äntligen hände något så blev det rena cirkusen... men är som sagt nöjd ända fram tills att den sista barnmorskan tog över, hon gjorde ju sitt jobb och hjälpte mig så gott hon kunde men hon borde ha kunnat jobba proffsigare och inte varit så stressad även om hon precis blivit inringd och sen det där med moderkakan, det var en ren KATASTROF!!! Så får det absolut inte gå till och det har jag meddelat både henne och min barnmorska M som kom och pratade med mig om det hela dagen efter när jag låg på BB och jag tror faktiskt att hon var lite ledsen över att hon varit tvungen att lämna mig där på slutet, men jag klandrar henne inte.
 
Göran har bestämt sagt att kommer den sista barnmorskan så mycket som i närheten om ska ha fler så ska han tala om för henne att vi vill byta på stört!
 
Jag hade en tid innan förlossningen funderat i banorna om att jag skulle skippa den livmodersammandragande medicinen helt och låta kroppen sköta det hela själv på naturlig väg så långt det går men tänkte ändå om på slutet och bestämde mig för att ta den. MEN hade i alla fall tänkt att man inte skulle stressa med att klippa navelsträngen förrän moderkakan var ute och allt detta skulle i alla fall ske utan stress men ja som ni läst så blev det inte så heller...
 
Vi mår i alla fall efter omständigheterna jätte bra och jag är inte speciellt avskräckt och skulle nog kunna göra om det igen, inte samma förlossning helst utan en till som förhoppningsvis inte inkluderar små händer som är ivägen eller stressade barnmorskor utan en förlossning som är som någon av mina första 9.
 
Vi åkte hem på lördag eftermiddag och har bara tagit det lugnt och myst, lillebror hade lite svårt att sova när vi var på bb, han åt mest hela tiden och sov bara korta stunder, inte heller vad jag är van men vill han äta så måste han ju få det. Den sömnen kan man säga att han tagit igen nu :)
 
Så den 28 januari föddes han vår Louie,
på sin pappas 34:e födelsedag.
Vålmående med sina 4190g och sina 54cm.
Vi är underbart lyckliga allihopa
<3<3<3
 

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus