Från lucia till jul...

Eftersom jag har varit så dålig på att blogga e längre period nu så tar jag ett riktigt långt inlägg med mycket bilder nu för att komma ifatt lite i alla fall...
 
Vi börjar med firandet av lucia den 11/12 på dagis/förskolan.
Vi äger ingen luciakrona alls, våra flickor har alltid fått vara tomte eller tärna men eftersom Hilma och Towe är de enda flickorna på dagis nu så tänkte jag att då måste de ju få lova att vara lucior! Jag pratade med en av fröknarna (som själv har två döttrar) och chansade på att hon ev hade någon krona och hon hade till och med två!!! Hon lånade mer än gärna ut dem till två väldigt glada flickor som var två av de stoltaste lucior jag sett <3
 
 Fina och koncentrerade!
 
 Sjunger så fint <3
 
Hela fina luciatåget...

Efter  luciafirande och grötfukost så begav vi oss hemåt för att göra oss klar för kyrkis. Göran och Casper var hemma med Ninni och Theo. Casper ville inte följa med och de andra barnen skulle ju på skola och dagis efteråt så de följde med och kikade samt åt frukost.
 
Efter ett mysigt kyrkis så var det bara hem och laga middag och förbereda inför skolbarnens luciafirande i kyrkan kl 18.00, men de skulle samlas en timme innan. Lucialinnena hade jag redan strukit och gjort klara kvällen innan.
 
Även nu så var Göran och Casper hemma med Ninni och Theo, de ville inte följa med och var hellre hemma och tog det lugnt med de små som ändå mest troligt skulle tycka att det var "tråkigt" i kyrkan. Men jag föreslog att vi även kunde åka allihopa.
 
 Alla barnen i väntan på att besökarna ska anlända och sätta sig till rätta.
 
Alla duktiga och fina barn, de sjöng verkligen jätte fint och det har pratats väldigt mycket i hela byn om det fina uppträdandet!

Från andra hållet...

Efter uppträdandet i kyrkan så bjöds det på gröt och skinkstut i församlingshemmet och till det fick vi kika och lyssna på både barnkören och de elever som spelar instrument. Susanne, Patrik och Tony var också med och kikade både i kyrkan och fikade efteråt.
 
TVå dagar senare, lördag den 13/12 på självaste lucia så tog jag och barnen (inte Casper) en tur till stan, först levererade vi lite kattungar för att sen landa på Frösön hos Pelle och Helene som anordnat en liten glögg/jul träff för Olofsson släkten. Många har varit sjuka och tussiga den här tiden i åt så alla kunde inte komma men vi blev ändå 23 st tror jag vi räknade till.
Vi var i kvarterslokalen där de dukat och gjort fint med fika och pyssel.
 
Alla skötte sig fint <3

Ninni tyckte bäst om att spritsa kristyr på pepparkakorna!

Det spårade ur för de flesta barn och alla (efter att Melvin inspirerat) tömde hela sina spritspåsar med all krystyr på en pepparkaka...

Sen sprang de runt som tokar och skrek att de fått en sockerkick...
Tanken var ju att de skulle få ta hem sina kakor och hänga dem i granen men vissa åt upp sina och resterande blev kanske för tunga för att hänga upp...!?
 
Någon lyckades att få med alla barnen (utam Lilly) på bild, Ninni ligger under bordet ;P

Här är ett gammalt kort från när jag var liten, Gammelmomma med alla barnbarnsbarn.
Jag, Marit, Helena, Tina i knä på gammelmomma, Tommy, Mikael och Roger. 
Sittande på golvet är troligtvis Lousies lillebror Mikael och så Louise som kryper ur bild...
 
Dagarna gick och det närmade sig julen. Här kommer några bilder på dagarna däremellan...
 
Ninni med Lilly som växer så det knakar!

Alla älskar som sagt att få hålla henne och speciellt Meja myser gärna ner sig i soffan med lillasyster <3

Små gosiga fötter <3

Så var det torsdag igen, minns jag rätt så var det den 18/12 och det var julavslutning på kyrkis, det bjöds på jullunch och innan fick vi gå till kyrkan och höra julberättelsen som präst Gunilla berättade med hjälp av präst Maria (tror jag hon heter).
 
Theoi tyckte väl kanske inte att det var så jätte intressant...

Ganska mysigt tyckte jag. Speciellt att hon byggde upp den på golvet i takt med att hon berättade.

I vanliga fall står det hela uppställt på ett bord framför altaret.

Hilma och Towe fick vara lediga från dagis denna dag och vi kom hem samtidigt som skolbarnen kom med bussen 13.30. De skulle ha lucia/julavslutning med kören och skulle samlas klockan 14.00 på Östgärde för att lussa för gamlingarna så det var bara att gå in och plocka ihop och se till att de bytte om och sen skicka iväg dem.
Hilma och Towe hade följt med Rasmus hem så det blev bara jag och de tre yngsta hemma, Göran var inte hemma men minns inte vart han var heller...
 
Såg en bild på en tavla som en vän lagt ut på facebook, jag tyckte verkligen att den har många fina budskap!
 
En sån vill jag ha och sätta på väggen och be alla i familjen läsa den lite då och då <3

Några dagar innan självaste julafton så gjorde vi klart alla förberedelser för julmaten, köttbullar, janssons, lade in sillen, kokade knäck och annat julgodis.
 
Jonna och meja (inte med på bild tyvärr) rullade köttbullar av 3kg smet!

Jag hade även lovat barnen att de skulle få baka lussebullar, så jag satte en deg som jag delade i dubbelt så många delar som jag i vanliga fall skulle ha gjort, lite bättre storlek för barn att jobba med.
 
Pappan blev instängd på soffan och hjälpte till han också :)

Koncentrerade små bagare...

Visa mer noggranna än andra...

Theo han var också med och bakade på sitt sätt <3

Mamman tog undan 1/4 av degen till sig själv och skapade dessa.

Här nedan kommer resultat av barnens bullar;
 

Dan före dan startade vi med lyxfrukost, varm choklad, lussebullar och pepparkakor!
 
Det var ingen som klagade ;P

Granen kläddes...

Och sen kom dagen som alla väntat på, det var äntligen julafton! Vi startade med lång sovmorgon och grötfrukost.
 
Lyckades få en bild på alla barnen vid granen!

Sen kikade vi på film och mös med lite julgodis...

 Det var rätt lugnt och mysigt, Theo låg ute i vagnen och sov...
 
 Lilly sov i min fam <3
 
 Theo vaknade och kom in för att inspektera granen!
 
Vi åt julmiddag...

 Ingen av oss gillar älskar julmat men den gick i och det var ganska så mysig den med även om vi föräldrar inte fick äta i det man kan kalla lugn och ro...
 
Sen blev det äntligen dags att dela ut klapparna! Vi delar alltid ut alla först och sen får alla öppna i tur och ordning där vi börjar med yngst.
 
Theo

 Meja läste och delade ut...
 
 Sen var det dags att börja öppna...
 
Jonna...

Hilma och Towe väntar på sin tur...

 Casper...
 
 Ninni
 
Trött mamma efter en lång dag, skönt när alla lagt sig och lugnet och tystnaden lagt sig...

På juldagen fick vi besök av Tina, Magnus, Märta, Astrid och mamma/momma, tyvärr så tog jag inga bilder...
Vi fikade, öppnade paket, umgicks och åt lite rester från julmaten
 
Annandag jul gjorde jag ris ala malta som vi åt till fruktsallad, tog inga bilder här heller...
Göran önskade mer risalamalta så tredjedag jul åt vi det till kvällsfika, jag Göran och Casper, Göran tog hela skålen när jag och casper tagit det vi skulle ha ;P
 

Några dagar efter jul så bakade vi upp resten av pepparkaksdegen som legat i kylen...
 
Jag hade sparat degen åt Melvin som missade när vi bakade men Meja fick hjälpa honom.
 
Där borta på bänken, bland allt stök...

Där ligger en liten Lilly som sussar sött <3

Härom kvällen kikade vi på film i soffan jag och Lilly. Tyskungen var det vi såg...

Igår den 30/12 hade vi lilla julafton hos Susanne (barnens farmor), Patrik och Tony, glömde helt bort att ta något kort men vi fick god mat och fina julklappar som delades ut av ingen mindre än Tomten!!!
Stackars Theo blev helt skräckslagen, Ninni och Towe de var lite skärrade men inte direkt rädda. Hilma hon befann sig nog i en fanatsivärld, det går inte att beskriva hennes uttryck när hon sitter där i soffan och vinkar hej då till tomten när han ska gå... ungefär "wow, tomten, det var verkligen tomten!?"
 
Avslutar det hela med en jättefin bild på Tinas gofisar, Märta och Astrid <3 ett underbart julkort!
 
 
<3


Julen...

Idag är det tredje dag jul och vi har inte gjort så mycket, barnen har fått roa sig med sina plattor/datorer (som de längtat efter senaste veckan) och jag har försökt pyssla lite med tvätten i lugnt tempo och däremellan slappat och tuttat Lilly och myst med Theo och Ninni (de andra har inte haft tid att mysa. 

Ninni har behövt bajsa hela dagen men har hållit emot så efter middagsmeny fick hon duscha och då kom det, jag hann dit med pottan och man kan säga att hon fyllde den och det var med skräckblandad förtjusning!

Vi har inte varit ute de senaste dagarna för vi har haft det ganska kallt! -27 grader på juldagsmorgonen och efter det har det växlat lite men mest varit nere under -20 grader. Theo har dock sovit ute i vagnen, väl nerbäddad och varm. 

Det har blivit sena kvällar och sovmorgnar nu efter jul och innan också för den delen men idag klev vi i alla fall upp vid 09.00 och gjorde frukost, i morgon funderar jag på att kliva upp vid 08.00 beroende på hur sent det blir ikväll/natt. Sitter just nu nere i barnens rum då Ninni vaknade precis när vi skulle lägga oss, Lilly är uppe med pappan och jag hör henne gny då och då. Jag vet att hon inte är hungrig så jag är inte speciellt stressad över just det. 
Casper sitter uppe och spelar dator, han har fått lov att spela sent några kvällar/nätter nu när det är lov. 

I vilket fall så existerar knappt rutiner just nu och det är väl så det får/ska vara när det är jul och ledigt men lite vill jag nog hitta tillbaka till dem så att det inte spårar ut helt!
När det gäller Theo så måste vi begränsa hans sovande mitt på dagen då han senaste tiden har börjat få svårt att komma till ro på kvällarna. 

Känner ett det jag skriver nu blir i en enda röra, många saker på samma gång och man vet knappt vilken ordning jag ska ta det 😜. 
Blir inga bilder nu heller utan jag tänkte försöka fixa ett till inlägg om självaste julen och dö med bilder och mer ordning!

Nu tror jag snart att Ninni kommit till ro och somnat igen så snart kan även jag smyga upp och försöka sova lite. 
Puss å god natt! God fortsättning, snart är det nytt år också!

Julstök!

I lördags så började vi julstöka i köket, köttbullar på 2 kg färs, en form med Janssons frestelse och snickarskaka innan vi lagade tacos till middag. 

Jonna och Meja (som inte fastnade på bilden 😉) hjälptes åt att rulla 4 plåtar med köttbullar i olika storlekar

Janssonsen svämmade över en aning... Men det visste jag att dem mest troligt skulle göra, därav långpannan kunde formen 😊

Snickarskaka. 

Igår blev det julgodis och idag städning och rennäring av sängar.  Barnen lekte ute en stund innan de fick komma in och duscha och sen efter middagen bakades det lussebullar. 

Till och med pappan satt med! 
Han blev inträngd och Lilly ligger brevid honom på soffan i babynestet 😊

Delade degen i hälften så stora bitar som jag brukar, bättre storlek för barnen!

Varierande resultat 😊

Trots små degbitar jäste de och blev fina och fluffiga!

Theo bakade mest i ansiktet 😜

Mamman tog undan 1/4 av degen till sig själv och fick till 8 fina och rätt stora missar (lussekatter). 

Gjorde efter dessertmästar juryns recept där man gör en lös fördeg som görs på rumsvarmt mjölk, arbetas 15 min i maskin och sedan jäser 30 min. Sen arbetas resterande mjöl, salt och smör in i degen och arbetas ytterligare 15 min (i maskin) innan den bakas ut och jäser 1-2 timmar på plåt innan de gräddad på 225 grader mitt i ugnen. 

Fördeg:

50g jäst
500g (5 dl) mjölk (18-22 grader)
500g (8 dl) vetemjöl
200 g (drygt 2 dl) strösocker
1 ägg (stod inte i receptet)
1 g (2 kuvert) saffran

Efter första jäsningen:

1 tsk salt
500g vetemjöl
200g smör (rumstempererat, klickas i)

Kommer garanterat använda det receptet fler gånger, ska testa på vanlig vetedeg också! Saftiga och luftiga bullar blev det!

Nu sover krasslig Lilly och alla de andra barnen, klockan är mitt i natten och det är dags att sova!

Puss å god natt ❤️

1 månad!

Tiden går och hon har nu (igår) hunnit bli en hel månad vår lilla Lilly!
 
 
Var på BVC tidigare i veckan och då visade vågen minsann 5120g. Längden visade 55 cm så där har det inte hänt lika mycket. (Misstänker att de ev mätte lite fel på förlossningen då de sa 54,5 cm... sist vi mätte när hon var 13 dagar var hon 54 cm. Iofs så är nyfödda bebisar säkert mer avslappnade och drar inte ihop sig när man ska mäta som de gör när de blivit lite större. I journalen står det 55 cm så jag vet inte vad de sysslade med!?)
 
Hon är i alla fall fortfarande en snäll liten bebis som sover mycket, äter och är nöjd bara hon får mat, kärlek och en ny blöja då och då ❤️. 
 
Hon har redan hunnit med sin första förkylning, massor med snor och det har ju varit lite jobbigt så klart men det löste sig med koksalt och nässug. 
 
Även om hon sover mycket så märker man såklart att det sakta men säkert blir lite längre vaken stunder. Hon kikar runt mer och mer och det hör ju som till utvecklingen. 
 
Nu ska vi suga ur lite snor igen innan det är dags att sova för natten. 
4 dagar kvar till jul (knappt) så man måste ju passa på att vila upp sig 😊. 
 
Vacker ❤️
 

2:a advent!

I söndags var det 2:a advent och vi hade en ganska mysig dag trots att det var full fart och ingen hejd emellanåt!

Delar av den såg ut som följer:

Tomtegröt till frukost!

Pepparkaksbak när Theo sov middag. 

Flitiga flickor!

Vi hade Hailey på besök hela helgen så hon bakade givetvis också 😊

Ninni var duktig på att baka kakor, men mest lekte hon med degen, det var tydligen roligare 😊

Smakade lite då och då av degen men långt ifrån all sin deg. 

På eftermiddagen bakade mamman mycket saftiga lussekatter! Hemligheten kom jag på idag... hade visst i dubbelt så mycket smör/margarin soundet skulle vara 😜. Kortslutning i Hjärnkontoret!

Man hinner lite mindre på dagarna nu med en bebis i huset men lite fick vi gjort i alla fall 😊


Tiden går så fort och Lilly växer!

Veckorna går och snart har Lilly hunnit bli hela 3 veckor!!! Jag önskar att jag hade varit flitigare med att uppdatera här på bloggen men känner att jag tar en sak i taget och försöker njuta av det som faktiskt är i stället!

I tisdags så hade vi hembesök från BVC, det var Iris som kom och hälsade på, hon var för övrigt väldigt imponerad över vilken ordning vi har och hur vi ordnat det för att alla ska få plats 😊. 
Lilly växer på bra och vägde då, 13 dagar gammal 4565g, längden tog vi inte (svårt vid hembesök antar jag) så det får vi göra den 16/12 då det är dags att väga igen. 

Hon är i alla fall lika snäll som hennes syskon varit som bebis, hon äter, sover, skiter och är vaken någon kort stund då och då vår lilla Lilly som för övrigt är väldigt älskad av sina syskon (och föräldrar så klart!!!)

I morgon är det redan 2:a advent och det står inte på förrän julen är här! Jag längtar men känner ändå att tiden nästan går för fort. Har inte tänkt mig någon avancerad jul med en massa stök men den är ju ändå lite som ska hinnas med, tror jag får skriva mig en lista så jag får koll på läget! Jag gillar listor 😄

I morgon ska jag försöka hinna låta barnen baka lite pepparkakor, gjorde en deg i fredags så det är egentligen bara att värma ugnen och plocka fram deg, plåtar, kavlar, formar, lite mjöl och sen sätta igång!
Själv vill jag baka lussebullar, frågan är bara om jag ska låta barnen baka av en deg och så gör jag en helt egen till mig själv!? 😜

Nä nu ska jag skriva lite på den där listan och sen sova! Har kommit fram till att helgerna inte funkar riktigt på det vis det är tänkt här hos oss, helgerna är ju till för att man ska hinna vila upp sig efter veckan som gått men här är det nog tvärt om! Full fatt och man är helt slut på söndag kväll 😊

De tre ynskat små fisarna
❤️. 
Hoppas att Ninni och Theo inte kommer att lära Lilly allt för många av sina hyss när hon växer upp!
Lite julstämning!

Tog å satte upp julgardinerna i köket efter middagen, strök en dykning lade på bordet när jag ändå var i gång och en i fönstret. Göran var snäll och fixade stjärnan också ❤️. 

Vi ska nog inte pynta så mycket i år men i köket vill jag i alla fall ha lite julkänsla!Mysigt!


Lillys förlossningsberättelse!

Lilla Lilly har nu hunnit bli nästan 2 veckor och jag har inte orkat/haft tid och motivation att sätta mig och skriva någon förlossningsberättelse förrän nu. Eller jo en kladd skrev jag redan på BB men nu tänkte jag göra den klar.
 
Tisdagen den 18/11 hade jag tid hos barnmorskan klockan 10.00, allt såg bra ut, huvudet hade sjunkit och var ruckbart, sist jag var där 2 veckor innan så var det högt och rörligt. Jag frågade om hon kunde göra en koll av tappen och ev en hinnsvepning när jag ändå var där och så blev det.
Det var ca 1 cm kvar av tappen men den var väldigt mjuk och jag var öppen ca 2 cm, det kom även lite blod när hon var där och rörde runt. Hon sa att alla brukar säga att hon är så försiktig i jämförelse med de på förlossningen och hon bad mig säga till om hon var för våldsam för hon ville absolut inte att det skulle göra ont.
Senare under dagen kom det lite mer blod och slem och jag hade lite molande värk ungefär som mensvärk.


Natten till den 19/11 hade jag några sammandragningar/värkar mellan 02.00-06.00, inte många och inte kraftig och absolut inte regelbundna men de var ändå där, det var lite blod och slem när jag var och kissade men inte alls några mängder.
Klev upp strax efter 06.00 och gjorde frukost till barnen i vanlig ordning, det kändes annorlunda i magen men hade lugnat sig med sammandragningarna sen jag klev upp. Det kändes som att värkarna bara låg och väntade på att sätta igång men de blev bara som när man nästan nyser, det blir som inget, konstig känsla... 
Jag bad Göran kliva upp ganska omgående (han brukar få ligga och dra sig tills frukosten är klar) för säkerhet skull, han fattade direkt att det var någonting och frågade ifall vi skulle åka? Ja det ska vi nog, men inte än svarade jag.
 
När barnen åkt iväg på skolan så lade jag mig på soffan och vilade, tänkte att det kanske skulle komma igång om jag slappnade av!?
Äldste sonen (13 år) fick vara hemma från skolan ifall att vi var tvungna att åka, kanske dumt på ett vis men så fick det bli, vi hade ju inte det här med barnvakt helt klart och det är onödigt att ringa runt innan man vet om det är dags eller inte. 
Jag ringde hushållsservice som skulle komma och kika på vår trasiga torktumlare, jag ville höra vilken tid han hade tänkt komma, 10.30 ca sa han och det kändes lugnt, då hinner han komma innan vi måste åka tänkte jag.
 
Klockan blev 09.00 och jag ringde dagis/förskolan och sa att Hilma och Towe fick vara hemma och mysa, sa inget om att det ev var dags. Vi tänkte att om vi behöver åka snabbt så är det bra om de redan är hemma så vi slipper krångla med att hämta innan osv...
 
Under tiden jag vilade i soffan fick jag två sammandragningar som liknade värkar men sen var det lugnt. 
Det blev dags för lunch, jag kände mig lite deppad och nere, lite jobbigt att inte veta om det är dags eller om det skulle dröja ytterligare några dagar!? Det hade ju redan gått 8 dagar över tiden!
Känslan sa mig att det skulle bli innan dagen var slut men jag vågade ändå inte riktigt hoppas, svårt att veta innan det börjat på riktigt!
 
Vi åt lunch och vid 12.00 lade jag ut Theo i vagnen för att sova, passade på att gå en liten bit när jag ändå var ute (500m sammanlagt blev det ca), bara för att se om det hände någonting. Efter bara en liten bit så kom det en värk och innan jag var tillbaka hemma med en sovande Theo så hade jag haft 5-6 små värkar och jag började känna mig lite orolig... Tänk om det verkligen är på gång och att jag drar ut på det för länge så att vi inte hinner in!?
 
När jag kom in tänkte jag att jag ringer förlossningen och frågar vad de tycker, de sista värkarna kändes ändå som riktiga värkar som tog i lite mer även om de var ganska korta, det kändes att det inte bara var sammandragningar.
Barnmorskan jag pratade med visste precis vem jag var när hon såg mitt namn och hon tyckte jag skulle lita på min magkänsla (att något är på gång) och att vi skulle komma in så skulle de ta hand om mig. Jag berättade även om min ångest som jag haft inför förlossningen de senaste veckorna och hon tyckte egentligen inte att det var konstigt, jag visste ju vad som väntade. Däremot jag själv tyckte att det är knasigt att ha ångest över något som jag gjort så många gånger och som alla gånger gått hur bra som helst, men det är väl kanske det som är grejen!? Tänk om det inte blir som det brukar? Tänk om det gör ondare än jag kommer ihåg, tänk om jag tappar kontrollen!? Även fastän jag inte ens varit i närheten av att göra det innan.
 
Klockan var nu ca 12.30, jag packade de sista, ringde mamma, vi gjorde klar barnen och vid 13.00 tiden satte vi oss i bilen och åkte, Fick några värkar där på slutet som gjorde mig nervös och nu kände jag att det var på riktigt, det var dags.
Casper fick vara kvar hemma med Theo (som ju sov i vagnen) tills farmor kom hem från jobbet och avlöste honom. Skolbarnen, Jonna, Meja och Melvin skulle komma från skolan vid 15.00 tiden och då skulle farmor vara på väg hem så de skulle också få vara hemma en stund med Casper men det brukar gå jätte bra. 
Hilma, Towe och Ninni lämnade vi av hos min mamma på hennes jobb, hon hade precis fått i uppgift att baka 100 bullar! Det var ju väldigt passande, hon hade precis gjort klart degen då jag ringde...
 
Strax efter 14.30 kom vi in till förlossningen, på den 10 mil långa resan så hade jag fått mer regelbundna värkar och haft upp emot 20 st uppskattningsvis. De hade inte varit så jätte kraftiga (vad jag upplevde), vissa korta och vissa lite längre, men när vi kommit in till stan så var det så jag kände att det tryckte på lite neråt och att det kändes i ryggen, de blev alltså sakta men säkert kraftigare. 
Vi letade och hittade till slut en parkering och när vi kom upp till förlossningen blev vi väl mottagna. Jag fick väga mig, (88,9 kg med kläder) och sen komma direkt till en förlossningssal, för du blir väl kvar och ska föda oavsett!? Sa en av barnmorskorna. 
De frågade lite om värkarna som jag fortfarande upplevde ganska skonsamma och inte så jätte täta och regelbundna men att de fanns där. 
Jag fick kissa och lämna urinprov och barnmorskan (Åsa) frågade om vi skulle känna innan vi tog en kurva och det kändes lika bra så vi båda visste ungefär hur vi låg till i förloppet.
Vi blev rätt förväntade båda två när hon kände efter konstaterade att jag var HELT ÖPPEN! Med ganska spänd hinnblåsa... Oj, är vi så nära!? utbrast jag...
 
Till detta hör ju också (som jag skrev längre upp) att även fastän jag haft snabba, enkla och inte alltför smärtsamma förlossningar har haft ångest inför denna förlossning. Egentligen lite inför alla men mest inför denna gång... Säkert för att man vet vad som väntar och just smärtan som jag vet kommer, har dock aldrig tagit någon form av smärtlindring. 
I alla fall så tog vi det lugnt och avslappnat. De bestämde att de skulle ta hål på hinnorna men att göra det sakta genom att försiktigt rispa hål på hinnan så vattnet fick sippra ut sakta under en värk, barnmorskan höll kvar handen under hela värken för att se till att huvudet kom ner fint. Ändå låg huvudet rätt långt ner redan innan, vilket det inte gjort de senaste 3 gångerna.
Anledningen till att de ville ta hål på hinnan försiktigt var att det annars kan gå för fort när den väl brister av trycket i en kraftig värk.
 
När vattnet var taget så tog vi värk för värk och snart kom de där kraftigare och jobbigaste värkarna innan det bli dags att krysta. Efter tre såna liggandes på rygg vände jag mig på sidan som jag alltid gjort när det är dags att krysta och då kom genast krystvärkarna. Det blir ju en rakare väg ut om man ligger på sidan, ligger man på rygg bli det ju som en uppförsbacke. 
Jag tog god tid på mig att krysta, tog det lugnt och lite i taget, försökte stanna upp/pausa och andas lite. Har förut fått höra att jag haft lite för bråttom och tryckt på lite för mycket men eftersom värkarna inte kändes så onda som jag mindes och inte tog i jätte mycket så kände jag ingen stress.
Jag hör hur de pratar om hur mycket hår bebisen har och hur fint det går. 
När huvudet sen är halvt ute så säger de åt mig att trycka till ordentligt så skulle hela huvudet komma och ja då kom hela bebis!
 
Jag fick beröm hela tiden, hur fint och lugnt jag skötte det och man såg sen på deras blickar hur fantastiskt fint det tyckte att det gått, de hade nästan inga ord utan bara log och den känslan stärker verkligen och man känner att man gjort något bra och fantastiskt!
När jag får upp henne på bröstet ser jag en väldigt mörk, stor och knubbig bebis, hur vacker och perfekt som helst! Men just att hon var så mörk!!! Göran är ju mörkhårig och har bruna ögon (han är svensk/tysk om det har betydelse) och Jonna (barn nr 2) var också mörk när hon föddes men med mindre hår. Hon har idag mellanbrunt hår och mörka bruna ögon men hon är också den enda av alla syskon (hittills) som har det, resten är relativt ljusa/blonda med blå ögon. 
 
Vi pratade bara härom veckan om att det skulle väl vara attan om vi bara skulle kunna få till en enda mörk med bruna ögon!!! Vi hade till och med nästan gett upp hoppet om det... Så när jag fick upp henne på bröstet så blev det ännu mer overkligt och speciellt att se denna nästan svarta kalufs och fina ansikte med mörka ögonbryn och fransar. 
 
Tiden hon föddes på blev alltså: 19 november 2014 klockan 15.28 (en knapp timma från att vi kom in) och hon vägde 4180g och var 54,5 cm lång! Mellan 500-1100g tyngre än sina syskon och 2,5-6 cm längre. Hon är alltså med råge den som varit störst av sina syskon och moderkakan vägde över 600g. 
Huvudet var dock 36 cm, ungefär som övriga syskon så jag kan inte säga att jag tyckte att hon var jobbigare än de andra att föda ut. 
 
Jag måste även säga att min ångest inför förlossningen var helt onödig, det gjorde inte så ont som jag inbillade mig att det gjort innan och värkarna kändes ganska mesiga i jämförelse med vad jag minns. 
Det finns både för och nackdelar med att veta precis vad man har att vänta och vad som ska ske, att man känner precis vad kroppen går igenom och att man har sån koll på allt runt omkring trots att man är så fokuserad på det man gör. Så var det absolut inte med de två första, då var man bara inne i sin egen bubbla och hade inte så stor koll på vad kroppen gjorde utan man bara fokuserade och följde med, visste inte vad som väntade nästa minut osv.
 
Hon var väldigt vaken när hon kom ut, hon var till och med vaken innan hon kom ut, hon låg där inne i magen och buffade ända in i det sista, annars brukar bebisen vara ganska stilla och sova sig igenom förlossningen, men inte Lilly. Hon hade även bråttom med att bajsa direkt när hon kommit ut och sen kissade hon ordentligt på min mage.
Göran hade roligt åt en stor klick med fosterfett som spratt iväg och landade bredvid mitt ben i samband med att jag krystade ut henne, jag hann aldrig se den själv men det hela lät lite komiskt!
 
Hon var som sagt väldigt vaken och letade hela tiden på sina händer efter något att suga på, hon var säkerligen hungrig men jag ville få ut moderkakan och ha allt helt klart innan jag lade henne så hon fick amma.
När jag äntligen lade henne vid bröstet så högg hon direkt efter vårtan och började suga, barnmorskan skrattade och sa att hon var nog rätt hungrig!
 
Jag ammade henne på båda brösten under tiden som vi fikade och sen kom barnmorskan in och vägde, mätte, tog temp och klädde på henne. Göran fick sen hålla henne och mysa lite under tiden som jag gick och duschade, sen klädde jag på mig och vi meddelade att vi var redo att flytta till ett rum på BB.
 
Barnmorskan kom och klämde lite till på min mage för att se så jag inte blödde för mycket, när man fött så många barn som jag så måste de hålla lite extra koll då livmodern blir skörare och risken finns att den inte drar ihop sig som den ska och att det kan blöda mycket men allt såg bra ut. Jag fick order om att hålla extra koll och säga till direkt om jag fick ont eller om jag tyckte det blödde med än vad det brukar göra efteråt.
 
Jag såg till att få medicin mot eftervärkarna ganska direkt efter hon kommit ut och sen var de snälla och försåg mig med tabletter för resten av dagen och natten så att det fanns på plats när det var dags att ta. Eftervärkarna blir ju bara värre och värre för varje barn man föder, nästan så att de faktiskt känns värre än att föda barn, när barnet väl är ute så förväntar man sig att smärtan ska vara borta och att det inte ska behöva göra mer ont. med Casper kände jag inte av eftervärkarna alls, visste inte ens att det fanns något som hette så och efter Jonna eller om det var Meja så kom de som en chock! När jag satt och ammade så fick jag plötsligt jätte ont, det gjorde så ont  att jag mådde illa, jag var tvungen att be Göran ta bebis så jag inte skulle kräkas på den. Då fick jag reda på vad eftervärkar var!
 
Jag stannade kvar på BB i två dygn som jag brukar göra, lika bra att vänta med att åka hem tills både läkarkontrollen och PKU provet är taget.
 


❤️

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus