Fredag halva dagen...

Idag tänkte jag nog att det var fredag mer än lördag, i alla fall delar av dagen... ibland blir det bara så...

Allt som oftast på helgerna så vaknar vi av att barnen plötsligt skriker och bråkar, igår var det om en gosedjurskatt och idag har jag ingen aning om vad det var. Igår klev jag upp först och idag klev Göran upp, jag bytte blöja på Noah och sen låg vi hur mot hud och ammade tills han somnade igen, då klev jag upp. 

Efter frukost hjälptes vi åt att få undan lite tvätt, bära ut klädlådor på vinden och bära in adventspyntet. 
Göran tog med sig Theo och Hilma och åkte till Svenstavik. De hälsade först på Robert en sväng, länge sen Theo och Liam sågs, sen tog de en sväng på Ica innan de åkte hem. 
Direkt när de kom hem så tog han med sig de större barnen till macken så de fick köpa lördagsgodis. Jag hade tänkt att de skulle plocka lite lagom var bara men pappan sa att de fick plocka så mycket de ville och det blev nog minst 500g var åt dem 🙈. 

Till middag lagade vi fiskfilé med potatis, grönsaker och hollandaisesås, barnen ÄLSKAR den maten. 
Efter mat fick de mindre sitt lördagsgodis, de fick ju inget förra helgen så påsarna låg snällt kvar i skåpet och väntade. 

Lilly, Theo och Melvin ska sova hos farmor i natt, de tog med dig sitt godis dit. 
Jag nattar Ninni och Louie nu och Minnah är på väg i säng och sen ska väl vi större kunna slå oss ner och slappa lite, det känns som att det behövs. 

Casper var iväg och besiktade en bil idag, en Volvo som han köpte av en snäll farbror här i närheten, den har BARA stått i 18 år!!! Den gick igenom med endast två stycken 2:or 😅. 
Tänk att han är minst lika galen i bilar nu som när han var liten och allra helst Volvo 💕. 

(null)

I morgon är det söndag och helgen är snart över igen, förstår inte vart tiden tar vägen!? 
Barnen ska till kyrkan och sjunga med kören, ska bara se till att inte glömma bort det som vi gjorde sist 😅 minnet är inte det bästa längre. Sen är det fotboll på kvällen innan dusch och läggdags. 

Göran skulle ha jobbat i helgen men är fortfarande riktigt förkyld, bihålorna har blivit bättre men hostan snarare sämre, låter nervigt mer att han fått något liknande det jag hade. Hoppas att jag har fel. 

Nu är det dags för Noah att få på sig pyjamas och sen amma lite innan han troligtvis somnar  för kvällen, sen kan det ju ta lite olika lång tid men oftast är hans kvällar så. 

(null)
Minnah fick lite yoghurt under tiden som jag fikade fram frukosten till de andra, undrar just om något hamnade i munnen!? 😂. 

Just ja, bakade lite limpor förut i dag också, de hade jäst klart lagom tills att middagen skulle lagas så jag gräddade den parallellt med matlagningen 🤗

Pizzafredag...

Igår var det fredag, Lilly åkte med farmor på födelsedagsshopping i stan. Även till detta har hon längtat mycket!

Efter lunchen skulle Göran ut och skotta lite snö så vi klädde på barnen så de fick ut och leka en stund de också, -8 grader var det ute. 
Jag och Noah stannade inne för att ta hand om tvätt och förbereda byte av kläder i Theos garderob. 
Minnah lades i vagnen för att sova. 

(null)
Bästa vika-kläder-hjälpen 🥰

Casper som jobbade övertid i torsdags jobbade bara halvdag och kom hem strax efter lunch. 

Till middag åt barnen Nuggets och strips, jag, Göran, Casper och Isak köpte hem pizza som vi åt när barnen somnat. Det får man unna sig ibland. Torsdag och bvc...

I torsdags kunde vi inte vara med på kyrkis, vi hade tid på BVC klockan 12.50 för den obligatoriska 4 veckors kontrollen då även läkaren är med. 
Jag har ju sett att Noah har växt, blivit både längre och knubbigare men att han skulle ha ökat nästan 700g och typ 3 cm på 2 veckor hade jag inte trott. 
Allt såg fint ut och han fick godkänt utan problem trots att han kissade på doktorn.

När vi kom hem åt vi lunch och eftersom Minnah lyckats somna i bilen så blev det inte på tal all hon skulle sova efter lunchen. Hon fick lov att vara vaken till läggdags, det märktes dock på hennes humör även om lite av det griniga och gnälliga beror på att hon är snorig och tussig. 

De barn som brukar vara på kör på torsdagar åkte dit även idag, dock ringde Karin och sa att det inte var någon kör denna dag. Att det inte var någon kör denna vecka hade jag någon stans i bakhuvudet för mig, frågade till och med barnen på morgonen. I alla fall så fick de stanna och leka en stund innan de gick hem då fler barn hade missat att det inte skulle vara något. 

Till middag åt vi kyckling och ris, Towe som alltid förut i princip avskytt kyckling har nu om senaste tide lärt sig att gilla det, om man steker den i stekpannan. Jag har ju för det mesta gjort den kungen pga smidigheten men då gillar hon den inte. Towe hjälpte till att steka kycklingen och kikade även riset med min guidning, jag satt och lagade ett par tights samtidigt. 

Så mycket mer hände inte denna dag vad jag kan komma på, men det vardagliga är ju kanske inte alltid mer spännande än så 😁

(null)
Väntar på BVC 

(null)


(null)
Kreativ med Lillys frisyr innan förskolan. 

(null)

(null)
I tisdags fick hon flätor. 

(null)
Minnah ville också ha, så jag i princip slängde dit 2 st och de fick väl sitta i ca 5 min innan hon tagit ur dem 😅

Ut med gamla kläder och in med lite nygamla...

Kort uppdatering ikväll...

Jag har rensat ur min garderob så att jag får någon ordning, tjatar på barnen att inte ha kaos i sina klädkorgar men jag har nog haft mest kaos senaste tiden. Men nu så är en full icakasse utrensad och mer blir det när jag ska gå igenom kläderna som hänger på galgar. 
Innan Casper åkte hem från stan igår så gjorde han 3 ärenden åt mig, hämtade kläder som jag köpt på 2 ställen och lämnade Minnahs urväxta kläder på ett 3:e. Det var lite kläder till Noah i storlek 62 och så ammingslinnen och amningströjor till mig, därför behövde jag verkligen rensa i bland kläderna för att få plats med dem. 

När Minnah sov lunch så skulle jag lyxa till det med att kika på en film tänkte jag, men jag somnade så klart och halvsov i 2 timmar. 

Har tvättat, stökat med disk i köket, lagat middag. Några av barnen har lekt med play-doo även idag och några har sminkat sig och lockat håret på frisördockorna. 

När Göran nattade de små så bakade jag 3 st mjuka pepparkakor, 2 olika varianter och det ena receptet blev det 2 st av. 
Noah låg på ett täcke på köksbordet under tiden, låg vaken och filosoferade. 
Klädde sen av honom så att han fick ligga rumpan en stund, vilket resulterade i att han kissade på täcket när han låg på mage... sen satte jag honom med Casper i soffan med bara en handduk under rumpan och där bajsade han 😂, bara på handduken som tur var. Jag satte honom där för att kunna stoppa i täcket i tvättmaskinen. 

Nu ikväll har vi sen kikar lite på tv, Casper lade sig tidigt för han ska upp tidigare än vanligt i morgon. 
Jag kunde som vanligt inte hålla mig vaken så länge så jag har suttit och nickat länge, fattar inte att det ska vara så svårt att bara gå och lägga mig istället...

Nu är jag på väg i säng, eller jag satt nyss i min säng men Louie kom upp och nu sitter jag med honom tills han somnar. 

I morgon ska vi iväg en sväng på förmiddagen, men annars är det som vilken annan torsdag som helst och snart är det helg igen! 

(null)


Gårdagen var lugn...

Yoghurt och flingor till frukost igår, försöker växla mellan gröt och fil/yoghurt. 

Noah och Göran låg kvar i sängen oc sov när jag klev upp, Göran är fortfarande sjuk så han behöver få vila lite extra. 

När skolbarnen gått till bussen så ställde jag Lilly och Louie i duschen, Minnah fick duscha hon också bara för att hon inte skulle klättra och röra allt i badrummet som hon inte får, kändes dumt att stänga ut henne därifrån när ingen annan var uppe/hemma. 

När dusch och påklädning var klar kom Göran upp med Noah i famnen, de hade legat och pratat en stund men nu hade han kommit på att han ville ha ny blöja och mat. 

När Göran lämnat på dagis så satt vi bara en stund och gjorde ingenting men till slut kände jag mig för rastlös och vi gick till köket. Minnah fick äta lite frukt och vi satte igång med att få undan räkningarna, Noah hade somnat igen efter torr blöja och mat. 

Minnah åt rester till lunch och sen lade jag ut henne i vagnen, hon somnade inom 3 minuter. 
Jag och Göran åt grova smörgåsar med keso och gurka på till lunch, ibland får man ta det som finns henne och inte krångla till det. 
Vi satt i köket, pratade och bara tog det lugnt ända tills det var dags att hämta barnen på dagis. 

(null)
❤️

Noah sov igen efter ännu en ny blöja och mera mat och jag gick ner i källaren och eldade. 
När Göran kom tillbaka från att ha hämtat på dagis och skolbarnen också kommit hem så hjälptes de åt att slänga in veden som vi fick levererad i en säck dagen innan. Vi valde att köpa ved allteftersom det behövs i år, det är spillbitar, bitar med varierande längd, av Björk som blivit när de kapar jämna längder, den är torr och brinner bra, bara lite pillrigare att lasta i pannan. 

Biffar med potatis, brunsås och grönsaker till middag, Göran fixade det mesta och jag assisterade lite mellan amning, blöjbyten och annat. 
Barnen lekte med play-doo, så härligt när de är skapande och kreativa. 

Jag och Minnah duschade efter middagen, barnen sorterade tvätt och kikade på barnprogram, sen var det snart dags för dem att sova. 

Vi gjorde lite fika senare och kikade på några avsnitt av serien med Jonna och Casper, slumrade i soffan och kom isäng sent men vad gör väl det, vi hade ju haft en relativt lugn och slö dag i övrigt. 

Idag är det onsdag och vi klev upp före 06.00 då de små vaknade tidigt och Tyra hade bajsat på matten i hallen. Noah hade precis ätit klart och somnat om så jag gick ut med Tyra strax innan 06.00, sen in för att laga frukost och ta reda på disken som inte fick plats i maskinen efter middagen igår. 

(null)
Morgonpromenaden 


Lite mer energi och tålamod...

I morse var jag, som jag skrev förut, uppe tidigare än vanligt. 

När skolbarnen gått till bussen, jag varit ner och lagt i mer ved i källaren, bytt blöja på Noah och Göran startar en film till de andra 4 små så kröp jag ner i sängen för att amma Noah. 
Tanken var att jag skulle kliva upp när han somnat men efter att ha halvslumrar och det ändå var lugnt i övrigt skrev jag ett sms till Göran och frågade om han ville att jag skulle kliva upp eller om jag kunde ligga kvar en stund till, jag fick ligga kvar ❤️. 
Det bästa var att jag faktiskt lyckades komma till ro och somna, annars brukar jag mest ligga och vara mitt emellan vaken och sovandes pga ljuden i bakgrunden och att jag blir störd då och då. Jag klev upp vid 11.00 och kände mig på bra humör och kände mig lite mindre trött, Göran gick ut med Tyra och jag började laga lunch. 
Tanken var ju att det var Göran som skulle få ligga kvar extra länge i sängen i morse, till 08.00 blev det i alla fall. ❤️

Theo och Louie som faktiskt varit hyfsat lugna fick lov att tillsammans titta på Youtube på vår Apple TV i vardagsrummet. 
Lilly valde att leka med sin play-doo och Theo gjorde henne sällskap en bra stund. Jag hann sitta ner och sticka några varv på Noahs spiralsockar som jag började lite smått med igår. 

När skolbarnen kom hem så åt de lite frukt innan de också lekte med play-doo under tiden som jag gjorde mat.
Tonfisksås blev det till middag, Jonna fick hoppa av bussen vid Tempo för att köpa creme fraiche. 

Nu sitter jag och nattar de små, Louie som vanligt som inte har någon som helst ro i kroppen för att ligga och slappna av. 
När de små somnat och Minnah lagt sig ska vi fika lite sockerkaka med de större barnen innan de ska sova. 

(null)
Lillys mästerverk av lera. 

(null)
Början på en spiralsockar

(null)
Andra gången som Noah sitter med vid middagen men på golvet i babysittern. 
💕


Uppe före tuppen...

Jag vaknade vid 05.30, Noah ville äta men först gick jag på toaletten, Theo var redan vaken och kikade på kompa, han försäkrade mig om att han inte varit vaken så länge... han är riktigt morgonpigg...

Vi eldade inte igår eftersom det är så milt väder ute, men då när jag klev upp kändes det kyligt. Jag lade mig och ammade Noah och sen när katten kom och jamade för att hon ville gå ut så klev jag upp. Klockan var då 05.50 och jag tassade nerbi källaren för att elda. 

Nu är klocka. 06.18, gröten puttrar på spisen och barnen börjar så smått att vakna. Egentligen skulle jag vilja kliva upp vid 05.00 för att ha en längre stund uppe i lugn och ro innan alla andra vaknar men man måste också passa på att sova när man kan. 

Louie var den som somnade sist av de små igår, han som är antingen tjurig, arg, ledsen eller superglad, aldrig något mitt emellan...
Han sover just nu nakenfis i vår säng, troligen har han eventuellt kissat på sig och struntat i att ta nya kalsonger... nu återstår bara att se ifall det var när han precis skulle kissa på toaletten eller om det är blött i hans säng... dags att kolla upp det. 

(null)
När han somnat igår, lite störd av blixten, ibland är de väldigt söta när de sover de små liven som ibland testar vårt tålamod utöver alla gränser ❤️
Helgen, tö och is...

Helgen har varit ganska så tråkigt, det har töat det innebär att det varit och är fortfarande värsta knöliga isbanan här ute. Vi har alltså inte kunnat vara ute trots att temperaturen varit lagom, det är så att man gruvat sig för att gå ut och rasta Tyra så hon får göra sina behov till och med. 
Visst kan man grusa och salta men det hade inte hjälpt nog mycket för att kunna vara ute och leka utan att alla skulle halka och slå sig och dessutom blir genomblöt direkt. 

(null)
I torsdags kväll såg det ut såhär, då hade det regnat smått under dagen och blivit rätt halt, det syns ganska tydligt! 

Tidiga morgnar både lördag och söndag, dock fick jag möjligheten att ligga kvar längre då Göran klev upp före mig, trots att det nu är han som är sjuk... borde ha varit han som fick sova... även om det är svårt att sova när det tydligen är helt omöjligt för de mindre barnen att hålla sams. Vad hände med att tassa upp på morgonen och sitta under en filt i soffan och mysa framför barnprogram!? 

De större barnen och jag hade myskväll framför en film i fredags, de fick sitt lördagsgodis då och åt resterande igår kväll när de gick ut på rummet lite tidigare. 
Det var meningen att de mindre skulle få sitt igår men när de mest tjafsar och bråkar så känns det som att de kan få vara utan... idag söndag har varit likadan så det blev inget godis idag heller. 
Trots att vi försöker aktivera dem inne, spela spel, leka med lera eller annat så måste det tjafsas, de är väldigt duktiga på att tillrättavisa varandra hela tiden. De vill mest bara sitta med en skärm om de själva får välja... men det måste också förtjänas, kan man inte leka och umgås så blir det inget annat heller. 

Igår bakade Göran en mjuk pepparkaka när jag gjorde middag, han vill ha en med lingon i, en som smakar som Kerstins gjorde (Tonys biologiska farmors). Jag tror kanske att Susanne har ett recept på den som jag eventuellt skrivit av men hittade det inte igår. 

Vi blev förresten glatt överraskade igår eftermiddag då vi fick ett spontant besök av Görans pappa och sambo. De hade varit i stan och handlat, kom förbi en kortis och hälsade på och lämnade "gröt" till Noah. 
Så skoj att de kikade förbi även om det inte blev så länge så är ju det mycket bättre än om de bara åkt förbi. 
Jag tänker ofta att det skulle vara så mycket roligare om man träffade alla nära och kära lite oftare än man gör, men vardag, livet och annat kommer lätt emellan och man måste lära sig att prioritera helt enkelt, det kan alla blir bättre på, vi också, även om det är lite svårare för oss att spontant besöka (våldgästa) någon då vi är så många 😅. 
Men de flesta vi känner vet att hos oss är det allt som oftast bara att komma förbi, vi är oftast hemma och dörren är så gott som alltid öppen för den som vill. 

Nu i eftermiddag har Meja, Melvin, Hilma och Towe varit i Klövsjö och spelat fotboll, så roligt att det finns aktivitet som inte gör att man blir uppbunden för matcher alla helger och som inte ligger så långt bort. Aktiviteter som skojs skull som det inte gör något om man skulle missa då och då och något som aktiverar kroppen. Kanske ska undersöka om det finns möjlighet för liknande här i Rätan, för samma åldrar och kanske en för de lite yngre. Men det som oftast är svårt är att hitta någon som kan och har tid att hålla i det hela. 

Minnah är fortfarande sjuk med feber och massa skor, även lite hosta. Theo låter som att han är påväg att åka dit han också så vi får väl se hur kommande vecka blir. 
Till Göran köpte jag i fredags en speciell nässpray för bihålorna, den verkar göra så trycket och snoret släpper men frågan är hur länge det tar för honom att bli bra igen, för just nu låter han inte alls frisk. 

Nu ska jag bara se till att Louie kommer till ro och somnar så är det dags för Minnah sen. Noah har nyligen ätit, fått ny blöja och pyjamas efter att ha sovit någon timma, ligger i soffan med Meja som börjar låta trött igen. 
Igår hade han lite ont i magen och sov inte några längre stunder förrän på kvällen då han somnade som en stock på köksbordet där jag lade honom på Görans tröja. Han vaknade inte ens när jag sen var honom till soffan för att vi skulle se på tv. 
När alla lagt sig sen så blir det väl tv ikväll också innan läggdags, om det finns något att kika på, annars kanske jag tar fram stickningen eller pennor och målarböcker istället. 

(null)
Kläder från farfar och Liza ❤️

(null)
Mysigt på pappas tröja 🥰

(null)
Vaken och naken i soffan sent på kvällen. 
🙏🏻
(null)
Han gillar för det mesta inte blöjbyten och att vara naken då han avskyr minsta kyla, men ibland gör det bra. 
🤗


Noahs förlossning...

Idag (22 November klockan 22.30 när jag börjar skriva detta) är det 3 veckor sen Noah kom till oss, den 1 November 2019 klockan 18.00. Han föddes i vecka 42+0 vilket innebär att jag gick 15 dagar över tiden, det längsta jag någonsin gått över och så långt som man som längst egentligen får gå. 
Egentligen tyckte jag inte att det var så jobbigt att vara gravid länge utan det som var mest jobbigt var att inte veta och att vänta på när han egentligen skulle komma, sen blir man ju såklart lite orolig när det går så pass länge och man vet att moderkakan åldras snabbt mot slutet av en graviditet och funktionen minskar och innebär en risk för barnets liv.
 
I alla fall, fredag den 1 November, på dag 15 efter beräknad förlossning (som var den 17 Oktober) skulle vi befinna oss inne på förlossningen klockan 08.00 för bedömnig. Jag var så gott som säker på att vi inte skulle bli hemskickade eftersom barnmorskan vid senaste besöket sa att allt var mjult och moget när hon undersökte, så jag trodde själv att kropen var redo för en ev igångsättning. Igångsättning var ju egentligen inget jag ville att vi skulle behöva ta till men det finns ju flera sätt att göra det på och som sagt så behövde ju bebis få komma ut, så jag hade i alla fall packat med mig allt jag ansåg att jag skulle behöva för förlossning och efterkommande tid på BB.
 
När vi kom in möttes vi av en barnmorska som jag inte minns vad hon hette, vi fick sitta ner under tiden som hon gick och informerade dina kollegor att vi var där. 
Ganska snabbt eller mer på en gång så kom Monica ut till oss, hörde henne säga till de andra att hon kunde ta emot oss.  Monica har jag träffat många gånger tidigare, hon har både gjort ultraljud, förlöst och varit med i bakgrunden av någon förlossning, hon är nog min absoluta favorit! Monica är lugn, rak, bra på att informera och prata, hon lyssnar och är en väldigt varm och fin människa.
 
Vi gick in i intagningsrummet, jag fick gå och kissa och sen ligga ner på sängen där de satte en kurva på magen för att läsa av bebisens hjärta och även aktiviteten i eventuella värkar. Den skulle sitta i ca 20 min sa hon men det blev en stund längre, viket inte gjorde något, vi hade ingen brådska och det är ju förståeligt att de har fler patienter att ta hand om. Det föddes totalt 6 barn det dygnet. 
Måste också nämna att jag där och då fortfarande hade en förfärlig hosta som jag då hade haft i minst 3 veckor, hostade natt som dag men mer när jag låg ner och som mest på natten, då var det hemskt. Varje gång som jag hostade så registrerades det som toppen på en värk men det gick väldigt lätt att urskilja vad som var värk och vad som var hosta som tur var.
 
Efter kurvan, som såg bra ut, var det dags för undersökning och nu hade hon en student med sig, först undersökte Monica och sen studenten, de pratade om vad de hade känt och jag fick sen sammanfattingen att det fortfarande var ca 1,5 cm kvar av livmodertappen men att den var väldigt mjuk och jag var öppen ca 4 cm om man töjde. Detta i sin tur innebar att de ansåg att jag var redo för en förlossning och nu var det bara tillvägagångssättet för att få den att starta som skulle diskuteras.
Alternativen var att sätta dropp först för att få igång värkarna och sen ta vattnet och sätta en skalpelektrod på barnets huvud, eller att ta vattnet först och se om värkarna kom igång av sig själv. Jag bestämde att vi skulle ta vattnet först för att se vad som hände, jag ville helst slippa dropp så länge som det gick och försöka få det att starta så naturligt som möjligt.
 
Klockan 11.00 hade vi fått ett rum och Monica hade tillsammans med "överbarnmorska" (heter det ens så!?) tagit hål på fosterhinnan, dock bara gjort "pyspunka" som hon sa, de ville inte att det skulle gå för fort och att kanske en navelsträng kom emellan, eller en hand som med Louie, för bebis låg även denna gång väldigt högt upp. Monica petade hål på hinnan under tiden som den andra barnmorskan höll ganska hårt om magen för att bebis skulle ligga stilla och inte flytta sig.
Jag fick sen ligga stilla på sängen tills 13.45 ca, jag tror det var så, Monica kom in då och då och kollade läget, men det hände inget mer än att jag fick lite kraftigare sammandragningar som inte alls gjorde ont. Hon meddelade att klockan 13.00 skulle nästa barnmorska ta över för då skulle hon själv in på BB och jobba ett pass/shift och hon skulle välja barnmorska som skulle ta över med omsorg, jag hade varit tydlig med att skriva i förlossningsbrevet att jag ville ha en trygg barnmorska.
 
Klockan tickade som sagt på och ca 13.45 kom Catherine in, en relativt ung barnmorska men som ändå kändes just trygg och erfaren, hon var väldigt glad och vänlig, skojade och var lättsam samtidigt som hon verligen hade båda fötterna på jorden.
Hon bestämde ganska snabbt att hon skulle göra hålet på fosterhinnan större och så skulle jag få komma upp och stå, gå på toaletten och kissa fick jag också. Hon hade under större delen av tiden kontakt med Monica som bara jobbade på avdelningen bredvid. 
Vattnet kom i omgångar i samband med värkar, som jag fortfarande knappt kände av och jag fick byta binda några gånger då de blev dyngsura. Barnmorksn var borta kortare stunder och kollade läget, när hon var inne hos oss så pratade vi lite om vad jag skrivit i brevet och det lät inte som att hon hade några problem med mina önskemål utan vi var överens att försöka följa dem så gott det gick utan att det skulle innebära någon risk för vare sig mig eller bebis. 
 
Mina önskemål var:
* En så naturlig förlossning som möjligt
* Inget dropp (om inte nödvändigt)
* Ingen skalpelektrod
* Eventuellt stå på knä och föde och då också hjälpa till att ta emot bebis själv.
* Inget blodprov på navelsträngen
* Inget livmodersammandragande (Oxytocin)
* Ingen avnavling förrän navelsträngen är helt vit och slapp
* Helst föda ut moderkakan innan man klipper navelsträngen
* Ingen stress eller hets
Och allt detta i den mån det är möjligt utan att ta stora risker, men just att inte göra ala dessa saker i förebyggande utan bara om det blir nödvändigt för min och bebis hälsa.
 
Klockan 15.00 var hon tillbaka till oss efter en stund borta, jag hade lite värkar, kanske lite mer än innan de släppte på vattnet men fortfarande inga regelbundna eller speciellt starka, jag kände inte ens när jag hade någon utan var tungen att kika på skärmen där man såg via apparaterna jag hade kopplade på magen. Magen blev ju hård men det kändes knappt och gjorde absolut inte det minsta ont. 
Hon var i alla fall ganska rakt på sak och sa att hon tyckte att vi skulle pröva sätta lite dropp bara för att få igång värkarna och sen förhoppningsvis kunna ta bort det helt sen när kroppen troligen fattat galoppen och skötte det hela själv. Jag svarade innan hon ens försökt övertala mig att det var okej, jag hade precis innan sagt till Göran att det kanske var lika bra att sätta lite dropp för annars visste vi ju inte hur länge vi skulle behöva vänta på värkarna och som sagt så ville vi inte utsätta babis för någon fara i och med att moderkakan sjöng på sista versen också.
 
Hon satte in infart i handen och kopplade sen på droppet, satte det lågt på 20 (är osäker på i vilka enheter de mäter) och så lämnade hon oss själva. Redan efter några minuter kom värkarna igång och de kändes betydligt mer än innan och kom ganska tätt, droppet gav alltså resultat även om de bara gav lite och det kändes hoppfullt! Göran hämtade ett gåbord till mig och där stod vi tillsammans och tog oss igenom värkarna. Jag var ju som vanligt rädd och hade ångest över det onda som skulle komma, ångest över att inte kunna hantera smärtan och att tappa kontrollen. Jag vet att han tycker att jag är lite "fjantig" då det aldrig hänt att jag tapat kontrollen tidigare, att jag alltid föreställer mig det värre än vad det är och blir men där och då så var han bara stöttande och tröstande, gav mig en massa trygghet och jag kände mig både lugn och laddad. När värkarna kom höll jag hans hand och borrade in näsan i hans kind för att kunna andas in hans doft, min alldeles egna snuttefilt <3. Han nämnde att det var tur att jag i alla fall hade en bra andedräkt och så skrattade vi, innan han fortsatte stryka mig på ryggen och gosa med mig där jag stod och andades igenom mina värkar. 
Förutom hårborste så testade jag även att sitta på en pilatesboll, det gick bra när värkarna inte var så kraftiga men senare när de tog i lite mer och jag hängde mot sängen så blev det lite trångt för bebis, så gåvobrevet kändes bättre. 
 
Göran brukar oftast under förlossningarna vara ganska avvaktande, sitta i fåtöljen med telefonen och spela lite samtidigt som vi pratar mellan värkarna. Men eftersom detta var sista gången (förmodligen) som vi får uppleva en förlossning tillsammans, när vårt sista barn föds, så kändes det som att vi båda verkligen tog vara på tiden och gjorde det till något lite extra speciellt, i alla fall kände jag det så.
Efter max 20-30 minuter kom Catherina in igen och sa "är det här som det gör lite ont!?" med ett leende på läpparna och jag tror hon precis svalde sista tuggan på en smörgås eller liknande, väldigt avslappnande och härligt kändes det i alla fall när hon kom in till oss, extra glad för att droppet gav så bra resultat. 
Hon tyckte dock 
att värkarna kom lite för tätt och sänkte droppet till 10 enheter och sa att vi vill ju inte stressa ut barnet. Hon och en annan tjej började förbereda med att plocka fram saker inför själva födseln och när de var klara så gick de iväg och vi blev kvar själva och fortsatte att ta oss igenom värkarna som blev allt mer intensiva, inte så långa men kraftiga och det kändes bra. 
 
Jag hade droppet i sammanlagt 2 timmar, de tog bort det vid 17.00, innan dess han barnmorskan undersöka mig och konstaterade att jag var ca 6 cm öppen men att det nästan var mer öppet vid den inre modermunnen vilket var bra, bebis låg fortfarande högt upp men hjärtljud och allt såg bra ut.
Jag fick in lite äpplejuice och vatten med jämna mellanrum som Göran assisterade med så jag fick i mig lite då och då, en av sköterskorna som var in med en bricka var ganska märklig... hon kom in med brickan mitt i en värk men ställde sig ändå och höll fram brickan framför mig precis som att hon trodde att jag skulle ta ett glas och dricka även fastän jag var i fullt koncentration och fokus på att andas igenom något som gjorde väldigt ont!... säkert inte hennes mening men så här i efterhand känns det väldigt knäppt och komiskt.
När de tagit bort droppet vid 17.00 så var jag 8 cm öppen, timman som följde så minns jag inte allt helt i detalj eller tidsmässigt för allt gick som ganska snabbt. Värkarna var som sagt ganska kraftiga och jag minns att jag tänkte att det var bra att de inte var längre än de var. Hon undersökte mig ganska ofta mot slutet och öven innan den sista timman, höll kvar och kände under värkarna för att se att allt kändes och såg bra ut, berömde mig för hur jagslappnade av och var tung i kroppen och lät värkarna göra sitt.
Jag började känna att jag ville lägga mig på sidan, det brände rätt bra i bäckenet av värkarna och jag kände hur kroppen gjorde sig redo för att värkarna skulle övergå till krystvärkar. 
Plötsligt blev bebis hjärtljud väldigt låga, de hade svårt att skilja hans från mina och hon sa att "Nu kommer jag sätta en skalpelektrod så vi kan se att han mår bra" hon bara konstaterade att det behövdes och jag hade inga invändningar, måste de för hans bästa så ska de så klart göra det och jag visste ju att hon bara skulle göra det om hon verkligen behövde. Hjärtljuden fortsatte att vara låga och jag fick ställa mig på alla fyra för att ge mer plats i magen. Det tillkallades läkare för säkerhets skull och jag kände att de var lite oroligt men ändå underkontroll och absolut inget hysteriskt omkring mig, alla var fokuserade, lugna och sanasade. Hjärtljuden stabiliserade sig ganska snabbt och jag fick ligga på rygg en stund och alla slappnade av. 
 
När klockan var ca 17.30 ringde Göran till Jonna för att kontrollera om något behövdehandlas  inför frukosten nästa dag, sen ringde han Casper som fick åka ner på Tempo för att handla lite mjölk och bröd. Casper frågade hur det gick och Göran sa som det var att vi inte visste om det ev kanske behövdes ett snitt om inte härtljuden stabiliserade sig och efter ett kort samtal lade de på.
Efter det gick allt snabbt, jag tog några fler värkar som jag minns brände som attan i bäckenet och ryggen, jag lade mig sen på min högra sida, kände krystvärkarna byggas upp och sen var det äntligen dags! Den känslan, när man känner att det är dags att krysta, att veta att nu snart är det klart, att man kan hjälpa till och att smärtan ändrar form är så otroligt härlig.
Jag fick en mask med syrgas en stund innan, för att ge bebis lite extra syre i och med att bebis verkade lite stressad ett tag.
Göran kom runt på min sida, han tog med sig ett sånt stödben som man sätter på sängen, det hängde på väggen där han ändå skulle gå förbi. Jag andades i masken, så skönt att ha den att trycka mot ansiktet, brukar ju annars bli Görans hand som jag pressar mot ansiktet.
 
Under tiden som krystverkarna börjar och jag andas i masken, känner den sköna känslan att snart är han här!!! Ser, känner och hör jag hur Göran står vid mitt ben, assisterar barnmoskan, hjälper till och förmedlar när jag ska krysta och när jag ska vänta och pusta, hur han vinklar om benet när de ber om det för att ge mer plats åt bebis. Allt känns så bra, jag känner mig trygg, Göran får vara mer delaktig än han tidigare varit, han är lugn och känner sig också trygg, han har ju ändå varit med 11ggr tidigare! Det var en så häftig känsla och jag kände mig så stolt över både honom och mig själv, det kändes så självklart och att vi nu snart var i mål, att vi äntligen skulle få träffa honom, han som varit kvar i magen 15 dagar extra och gonat sig, nu snart skulle han vara hos oss!
Jag minns också att de frågade om jag ville vara med och ta emot, jag hade ju skrivit det i brevet, men jag kände just där och då att det skulle bli så krångligt där jag låg på sidan med masken i ansiktet, benet långt uppdraget så jag svarade bara nej och så kom nästa krystvärk.
Först kom huvudet ut och sen på nästa verk kom kroppen, han skrek direkt och de sa att han var lite blå men han återhämtade sig jätte snabbt. Det gick ju lite snabbt på slutet, för när jag började krysta så låg han fortfarande ovanför trängsta delen i bäckenet, så jag krystade ner och ut honom på totalt 8 min från att jag kände av första krystvärken.
Casper blev ganska förvånad när han fick meddelande av Göran att det var klart när han lite drygt 20 min tidigare pratat med honom i telefonen och fick reda på att det var ev prat om snitt.
 
Men i alla fall så klockan 18.00 föddes han och precis när jag fått upp honom på bröstet så kommer den underliga sköterskan från ingen stans och säger "Grattis! Blev det en flicka!?", jag menar egentligen inget illa men det var så komiskt att hon ännu en gång dök upp från ingen stans och det hon leende sa bara blev så fel på något vis, spontant kändes hon bara på fel plats, som att en städerska kommit fel. Hon var bara så gullig på något vis och lite vilsen men ändå så bekymmerslös och glad.
 
När han var ute så uppfylldes mina önskningar om att låta navelsträngen pulsera klart, de tog inget prov på den heller. Han fick k-vitamin sprutan som vi bestämt att vi ville ha enligt rutin men sen från ingen stans kom en jättegullig och hjälpsam barnmorska in och innan jag visste ordet av det så hade hon gett mig oxytocin i infarten som jag hade i handen. Jag såg henne komma med sprutan men man är ju lite seg direkt efter forlossningen så jag hann inte säga nej och var samtidigt osäker på om det var just oxytocin som den innehöll eller om det kunde vara något annat?
Jag såg reaktionen på Catherina när hon insåg vad som plötsligt hänt, såg paniken i ögonen.  Hon berättade senare att hon hunnit berätta för alla utom just hon som gav mig sprutan att vi skulle vänta med den. 
Men just under händelsen så var jag snabb att lugna henne och säga att det inte gjorde något, det var ju redan hänt och jag ville njuta av bebis
 
Även om det kändes som att det var många inne i rummet så var alla lugna och efter gratularioner så försvann de en efter en och till slut var det bara vi och Catherina kvar. Det var då hon bad om ursäkt för prutan, att hon varit nog att berätta för alla att vi skulle vänta med den, men att det bara var den yngre tjejen hon inte hunnit informera.
Hon höll lite koll på navelsträngen men lät den vara i fred, sa att det såg ut som att moderkakan höll på att lossna men drog inte i navelsträngen som de tidigare har gjort mer eller mindre, höll bara koll så att det inte började blöda. 
Jag hade ju som sagt hostan som jag drogs med under hela förlossningen, mellan värkarna och under värkarna, den gjorde sig påmind mest hela tiden och till sist så hostade jag även ut moderkakan. Plötsligt kom bara hostan från ingen stans, som den gjort  hela tiden och halva moderkakan kikade ut, vi skrattade och så fick jag krysta ut resten och när vi och navelsträngen var redo så fick jag äran att klippa. Göran vägrade trots att jag menade att han kunde klippa nu när det var sista bebisen men det är en princip som han håller på stenhårt, utan någon speciell anledning, men det är hans val.
 
Jag fick bedövningsgele där nere, Catherina kladdade på ganska mycket, aldrig fått det förut, bara när jag skulle sy 2 små stygn eftet Towe då jag hade en liten reva som inte ville sluta blöda. Hon förklarade att hon tycker det är ganska snällt att lägga på det också innan man ska undersöka för att se att allt der bra ut efteråt, då ska man inte behöva ha ont.
Det fanns en liten reva även denna gång så hon satte 2 stygn.
 
Noah hade mörkt hår, inte så mycket men mörkt, Göran tyckte han var lik Theo och jag tyckte Louie, han tog bröstet ganska snabbt när allt stök med undersökning och att sätta stygn var klart.
När han skulle vägas gissade vi båda på 3800g, Göran hade innan han kom ut gissat på 4400g men när han såg honom så ändrade han sig och gissade på samma som mig och vi var ju rätt nära eftersom han vägde 3770g.
 
Vi fortsatte amma, de klämde lite på magen och vi fick fika innan Göran runt 20.00 tiden lämnade oss för att åka hem till de andra barnen

Jag fick ett rum på BB och Catherina passade Noah under tiden som jag tog en varm dusch, passade på att duscha lite extra länge då det var så himla skönt och jag visste att det var rätt lugnt på avdelningen. 

Jag bad sen att få in middagen som de sparat undan åt mig, jag hade ingen lust att äta den mitt i värkarbete vid 16.30 tiden. 

Under tiden på BB kikade jag mycket på film, jag hade packat med mig min dator i fall att, kände nog på mig att det skulle bli lite långtråkigt. 
Jag tycker personligen att det blivit lite tråkigt på BB nu, för man får ta frukostbuffé i köket men ingen sitter där och äter, alla tar med sig till rummet. 
Både lunch och middag får man in på rummet vilket resulterar i att alla äter på rummet. Jag gick små promenader i korridoren då och då men man stötte nästan aldrig på någon, amma höll sig på sina rum. Tidigare så har jag alltid haft sällskap av någon när vi ätit i matsalen/köket, det har nästan varit höjdpunkterna. Därför är jag extra glad att jag faktiskt tog med datorn. 

Noah vill amma ofta och det är ju bara bra för då kommer ju mjölken igång snabbare, min hade kommit igång redan innan vi åkte hem efter 2 dygn, annars är det vanligt att det tar minst 3 dygn. 

Både Monica och Catherina kom in till mig på rummet någon gång under vistelsen på BB, vi pratade igenom förlossningen och min upplevelse. De ville veta om jag var nöjd med hur allt blev och hur jag tyckte att de bemött mina önskemål. 
Barnmorskan som av misstag gav mig oxytocinet var den sista som jag pratade med innan jag åkte hem, hon var den som tog PKU-provet. Hon bad om ursäkt att hon varit för snabb, att hon egentligen borde ha frågat då sprutan låg framme men oxytocinet inte var framdraget och förberett, hon lärde sig en läxa. 

Allt som allt var denna förlossning en bra upplevelse, de gjorde vad de kunde för att försöka uppfylla mina önskemål och vi hade bra kommunikation och tog beslut allteftersom förloppet fortskred, bestämde inget innan och gjorde inte saker i förebyggande syfte. 
Monica berättade att hon är glad att hon jobbar just i Östersund, där är det sällan stressigt på samma nivå som i storstäderna och man hinner för det mesta ta hand om alla blivande föräldrar på ett plan där man kan behandla förlossningarna individuellt och hinner följa och ta hänsyn till de flesta önskemål som föräldrarna har. 

Jag fick en riktigt fin sista förlossning, extra skönt med tanke på att det gick som det gjorde med Louies och Minnahs. Så glad att jag blev tilldelad just Monica och Catherina denna gång samtidigt som de båda var väldigt tydliga med att påpeka att de var väldigt glada att de fått vara med under min 12:e förlossning! Det var en ära för dem ❤️ och sånt värmer verkligen, gav dem båda en stor varm kram innan de gick. 
Låter som de var där samtidigt men hade individuella samtal med dem. 

(null)

(null)

(null)

Under hela vistelsen på bb hade jag honom enbart klädd i blöja och så filt och täcke lindad om honom de stunder som vi inte låg hud mot hud ❤️. 
Det var först när vi skulle hem som han fick på sig sina första kläder. 

(null)
Påklädd och redo att åka hem till alla syskon. 

(null)
3 veckor och sover skönt i mammas och pappas säng när alla andra är uppe och stökar för att få i sig frukost och komma iväg till skolan. 


Fredag, sjukstuga och vila...

Det var faktiskt en lugn morgon, efter frukost bäddade jag ner mig med Minnah och Noah i sängen. Minnah hade feber, fick det igår eftermiddag, hade 38,8 grader innan hon skulle sova så hon fick en dos alvedon. Hon hostar också lite kruppsktigt men sov bra hela natten. 
I alla fall, vi kikade på film och mös och Noah ammade, lade honom i vagnen när han somnat, spjälsängen känns så stor så vagnen får agera säng så länge. 

Klev upp och gjorde lunch, när vi ätit lade vi Minnah i vagnen och så stoppade jag ner Noah i bilstolen och åkte till Svenstavik. 
Göran är superförkyld och har nog dragit på sig en rejäl bihåleinflammation så jag åkte mest för att inhandla en speciell nässpray på apoteket. Mötte upp Jonna och Meja på Ica, handlade lite helgfrukost och sen in en snabbis på Dollarstore för lite gott till helgen. 

Satte mig i fåtöljen och ammade Noah när vi kom hem, satt lite extra länge och bara tog det lugnt innan det var dags att göra middag. Kassler med ananas och ris. 

Casper är ju utan bil nu, i alla fall en som han vill köra nu i vinter, han har ju sin sommarbil som han inte vill riskera att sätta i diket och så har han den som stått i 18 år och behöver göras i ordning... alltså ingen att köra nu. 
Han har letat i några dagar efter någon att köpa och bestämde sig för en nu ikväll så han tog med sig pappan och åkte. 
Jag nattar de små och det är bara Louie kvar som är vaken, Minnah ska snart också lägga dig, sen får vi se vad jag hittar på... har tänkt försöka hinna skriva Noahs förlossningsberättelse, han är ju redan 3 veckor (idag) 😃❤️

Hilma ska sova hos farmor i natt, de har varit i Sundsvall och shoppat idag, hon sov hos farmor natten som var också. 

(null)
❤️ 3 veckor ❤️

Gårdagen... tandställning och storhandling...

Igår var det torsdag, Göran lämnade på dagis och sen åkte han och Jonna in till stan, dagen    då Jonna skulle få sin tandställning var här! 

Jag, klädde på Minnah och stoppade ner henne i vagnen, sen tog jag Noah i sjalen på magen/bröstet och så gick vi till kyrkis. 

När vi kom hem igen var klockan ca 13.00, Minnah sov ute i vagnen och Det var dags för Noah att få ny blöja och äta igen. Han hade ju så klart både ätit och bytt böja när vi var borta också, bytt kläder med då han år för mycket och kräkte ner sig. 
Casper hade en bil till praktiken, en var inlämnad på service och Göran hade den andra till stan så jag var utan bil. Susanne jobbade men hade en lucka så att hon kunde hämta på dagis, skönt att slippa gå då det var glashalt ute och gång/cykelvägen helt knölig efter tö som sen frusit... nu töade det igen. 

Till middag åt vi hamburgare med pommes, Jonba och Göran kom hem när vi precis dukat av bordet.
När de ändå var i stan så passade de på att storhandla och fixa andra små ärenden och tur var väl det för Jonna fick göra ännu ett besök hos tandläkaren efter handlingen då en av fästena lossnade från tanden. 

Vi hann nästan packa upp alla varit och lägga den på plats innan vi fick besked om att mondeon var redo att hämtas från servicen, lika bra att få hem den direkt. Barnen var klara för sängen och Jonna nattade den under tiden. 
Väl hemma igen så packade vi in resten av maten och sen satte jag mig i soffan med Noah. 

(null)
Sov under påklädning innan promenad till kyrkis ❤️

”Varmisar och kalla kårar”

Barnen på skolan jobbar varje år med kulturskolan och avslutar alltid med en föreställning, så även detta år och ikväll var det dags. Föreställningen i år hette så mycket som "Varmisar och kalla kårar", alla elever från förskoleklass och upp till 6:an var med. Efter själva showen såldes det fika till förmån för klass 4-6 som samlar till klasskassan. 

Alla skolbarn fick direkt efter skolans slut till Norsgården där de åt mellis innan de fortsatte att repetera inför showen, de fick även middag innan de fortsatte repetera ända fram tills föreställningen start vid 18.30. 

Göran var och mötte upp Casper som lämnat bilden för service efter praktiken, vi hade kunnat vänta på dem att komma tillbaka men vi valde att ta en promenad. 
Jag stoppade Noah i sjalen, första gången vi testade den 🥰 och sen Minnah och Louie i varsin åkpåse i Donkeyn (dubbelvagnen). Lilly och Hildur, som följde med hem från dagis för att leka gick tillsammans med mig och Jonna. 
Vi kom fram precis i tid för det hela att börja. 

Det är så roligt att se på dessa föreställningar för alla är med och alla hjälps åt. Visst kan man se att det finns nerver men inga tecken på att någon har sån scenskräck så att det blir obehagligt. Alla sjunger ut  och de pratar utan större problem i mikrofoner när de spelar sina roller. 
Susanne och Patrik var också där och de tillsammans med Jonna hade hand om Minnah och Louie eftersom jag hade Noah som så klart skulle äta och sen kräkas  🙈😅 innan han somnade lagom tills att vi skulle gå hem. Men han var lugn och snäll hela tiden. 

Väl hemma igen var klockan 20.30 så det var bums i säng för de små och alla somnade väldigt snabbt. 

För övrigt i dag så har det varit ganska lugnt. Jonna har gräddat fler pepparkakor och packeterat dem inför i helgen då de ska säljas på en julmarknad. 

Lilly hade som sagt kompis med hem från dagis och de har både lekt med play-doo och även lite inne på rummet. 

Jag har inte riktigt gjort någonting förutom små saker som görs varje dag, myst med Noah i soffan har jag hunnit med och det var ju inte så dåligt. 

(null)
Tröja och mössa som jag stickade till Noah när han fortfarande låg i magen, passar perfekt och han kan växa lite innan den blir för liten. Ska se om jag har kvar garn så jag kan sticka strumpor också 🤔

(null)
Alla redo inför att föreställningen ska börja!

(null)
Coola F-1:or längst fram på scenen 😁

(null)
Precis innan vi skulle gå hem, så underbar ❤️

(null)
Krispig, knölig och något hal promenad hem. 

Lilly 5 år!!!

Idag har vi firat Lilly som äntligen fyllde år!!! Som hon har längtat, frågat och räknat dagarna tills denna dag!

Hon ville ha en "Elsa-tårta" men en med ljusblå grädde, glitter och strössel kunde också funka.
När vi lämnat på dagis så åkte vi till Svenstavik för att inhandla lite tårtdekoration och annat. 
Väl hemma igen åt vi lunch, Minnah lades i vagnen för att sova och jag monterade ihop tårtan som Lilly dekorerade så fort hon kom hem från dagis. 

Hon öppnade sina presenter först, lera/play-dough, som hon önskat sig, hon blev väldigt glad! Lektes med det ända fram tills middagen sen. 

Efter middagen som bestod av Tacos, Lillys val, kikade barnen på barnprogram en liten stund innan det var dags att sova. 

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Nu ikväll svängde jag ihop en långpannekaka tills i morgon kväll då skolan ska ha en föreställning och sälja fika. 

Nu slappar vi bara i soffan när alla barn utom Casper och Jonna har lagt sig. 

Måndag... intensivt... ny dag i morgon...

Vi var alla uppe och vakna i god tid, gröten hann svalna och alla kom iväg till bussen utan större problem. 

Theo och Louie däremot har bara varit ett enda stort problem idag, i alla fall verkar det som att de haft problem, främst med att hålla sig lugna och lyssna! Visst vet jag ju att barn inte sitter på en stol som små ljus hela dagarna men de måste ju inte heller överrösta alla och vara i konstant rörelse hela dagen! Tjafs och lek om vart annat och när jag skriver lek så är det ingen vanlig lek jag menar utan klättra på möbler, brottas i överslafen på våningssängen, springa i soffan osv... detta har i din tur lett till att vi inte fått föra annat än att påminna och tjata, varit mer eller mindre arga och irriterade hela dagen... i morgon är en ny dag. 

Lilly har hållit sig ganska lugn, som hon oftast göra, dock är hon ju så spännd på morgondagen som är hennes efterlängtade födelsedag så det har ju varit mycket prat om det istället. 

Matlista och handlingslista för kommande 5 veckor har vi i alla fall hunnit knåpa ihop, och sen har jag ringt samsung support ännu en gång pga tvättmaskinen. En tekniker var här förra veckan och bytte trumma och nu låter den ännu mer, har justerat fötter på den och justerat men den väsnas ändå så har vi tur så får vi en ny och en som inte låter mer än nödvändigt. Han som var här ställde ju in den och kalibrerade den när han var klar, bara att han ställde den ca 10 ca längre ut från väggen än vad vi önskade vilket gör att vi måste justera fötterna på den igen och idag fick jag den lite lite tystare och mer stabil men jag känner ändå att något är fel. 

Till lunch åt vi rester och till middag åt vi gnocchi med broccoli och räkor. 
Jonna har ni ikväll bakat franska, skurna pepparkakor som hon ska sälja med klassen i helgen och jag har bakat tårtbotten till Lillys tårta som hon ska ha i morgon. Hon önskade sig en "Elsatårta" egentligen och visst hade jag kunnat göra en med lite planering men eftersom jag fortfarande inte är frisk, Göran är sjuk och vi har en rätt ny bebis så kändes det lite väl. Jag förklarar att en sån tårta kostar mycket pengar och att om vi ska köpa en sån så kan vi inte köpa presenter och då valde hon presenter men vill ändå gärna ha en blå tårta med blått strössel så vi ska se vad vi kan ordna. 

När barnen lagt sig och sista kakorna gräddades klart så somnade Noah i min fan efter att ha fått på sig ny blöja, pyjamas och ätit sig mer än mätt och belåten, så jag lade ner honom i vagnen och innan vi satte oss tillrätta i soffan så ställde jag in barnvakten här i sovrummet. Han har sovit sen dess, ca 3 timmar och nu ska jag ta mitt värkande huvud och lägga mig, han grymtar lite och kommer säkert vakna snart men sova ska vi i alla fall. 
Tog nyss en snabb dusch också, och så medicin på det. Tänkte förresten att om vi ev ska till Svenstavik i morgon så ska jag ta med mig inhalatorn med pulmicort och fråga om de kan se huruvida den funkar eller inte, känns ju som jag skrev tidigare som att det inte kommer något ut den 🤔. 

Natti natt 💕

(null)
Lite Noahmys i soffan efter lunch...

(null)
Hilma passar på att mysa också, här var bara en kort stund innan jag bäddade ner honom i vagnen ❤️


Söndag, snö och vinter...

Theo som 9 gånger av 10 är vaken först sov ju borta idag, vilket innebar att vi inte blev väckta förrän 07.22 i morse! Göran klev upp och lät mig ligga kvar. Egentligen skulle han ha jobbat idag men när han kom hem igår så lät han hemsk! Snorig som attan och fortfarande hostig. 

Jag och Noah låg som sagt kvar i sängen och 09.30 ca klev jag upp för då började Tyra stöka omkring, ner på golvet och upp i sängen så jag chansade på att hon behövde gå ut och jag behövde verkligen inte ligga i sängen längre än jag gjort. 
Tog på mig morgonrocken, kissade, på med jacka och skor och sen ut, men jag fick vända på bron och Göran hämtade stövlarna till mig istället för de låga skor jag hade tagit på mig. Det hade snöat, minst 10 cm! 
Måste ha sett roligt ut när jag gick i djupsnö med Caspers megastora stövlar, morgonrock, jacka och mössa  och så en liten hund som fick skutta sig fram genom snön. 

När jag kom in igen så lagade Göran frunch, fanns inte riktigt någonting hemma för att äta frukost, inget bröd och inget mjöl så vi kunde inte baka scones som var första tanken. Visst hade vi kunnat koka gröt men det kändes inte så  spännande en söndag... så vi åt köttbullar, pastaskruvar och kokta grönsaker istället. 

Göran gick ut direkt efter frukosten för att skotta, barnen fick vänta en stund då han ville hinna en del innan de kom ut och började trampa ner snön. Theo kom hem från farmor när jag precis var klar med disken, han hade fått lov av pappan att klä på sig och stanna ute. Lilly var snabbt på och ville också gå ut och snart var alla ute, det skulle bäras bortvisa ställas undan utemöbler och leksaker till sandlådan så det fanns en del små saker som skulle ordnas med. 

Jag stannade inne, inte helt frivilligt men Noah sov, Minnah skulle ut och sova. Precis när jag lagt Minnah i vagnen vaknade Noah och ville ha ny blöja och sen var det bara att sätta sig och amma. 
Jag lekte frisör en sväng också och sen var det dags för alla mina snömonster att komma in igen. 
Göran åkte och tankade bilen, barnen åt frukt, innan Meja, Melvin, Hilma och Towe fick äta lite fil då de skulle iväg och spela lite fotboll i Klövsjö. När de åkt strax efter 15.00 började jag att förbereda lasagnen som vi skulle ha till middag. 

Lasagnen stod i ugnen, Noah vaknade, ville ha ny blöja och tutte, Jonna skalade morötter och sen gick jag ner i källaren för att elda under tiden som Göran dukade och började servera mat till barnen som fortfarande svar hemma. 

Fotbollsbarnen kom hem precis när jag stökat undan i köket, Göran tog barnen och tandborstningen, Ninni skulle duscha och sen lyssnade de på musik och dansade. 
Towe och Melvin gick och duschade först under tiden som Meja och Hilma åt och sen byttes de av. 
Jag trimmade till Ninnis sidecut också innan hon skulle sova. 

Jonna satt och nattade de små så att jag fick hinna klippa pappan i huset, verkligen på tiden! Towe och Melvin underhöll Minnah i vårt rum under tiden. 
När pappan även tagit sig en dusch efter att barnen typ gjort slut på varmvattnet så var det även dag för Minnah att sova och då passade Noah på att vakna, passande för att byta blöja och då på sig pyjamas och sen äta lite. 
Det låter som att Noah nästan aldrig är vaken och det stämmer nästan men inte helt, han är så gott som alltid vaken en liten stund efter han ätit och sen äter han igen och somnar därefter. På kvällen är han oftast vaken lite längre innan han somnar för natten. 2 kvällar i rad nu har jag lagt honom i vagnen efter att hon sovit på soffan och han har fortsatt sova där någon timma innan han vaknat för att äta igen. Nästa steg blir att lägga honom i vagnen direkt när han somnar på kvällen, men det lär ta någon vecka till kan jag tro. 

Men nu är det hög tid att lägga sig, har fått sova lite bättre nu de 2 senaste nätterna men hostar fortfarande en del. Är dock lite osäker på om pulmicorten som jag fick fungerar, alltså själva inhalatorn... när jag tar bricanylen så känner jag ganska tydligt att något kommer ur den när jag inhalerar men inte av pulmicorten, känns bara som luft 🤔. 

(null)
Snusande Noah i skenet av tv:n...

(null)
Kort kvällspromenad med Tyra och var bara tvungen att ta lite bilder av vintern som kommit till oss de senaste dagarna 😍
(null)

(null)
Så vackert ❤️
 
Denna söndag har för övrigt varit en av de bättre, som ni vet så brukar söndagar inte alls innebära bra dagar för mig men ibland så händer det 🤗Fredag med middag borta och sen en lugn lördag...

Hann inte skriva igår ikväll som jag hade tänkt... det blev sent och jag blev trött. 

Ninni åkte till Pontus em stund efter frukost och Lilly till farmor. 
Strax innan 14.00 hade jag packat in mig, Louie och Noah i bilen och åkte mot Svenstavik, Minnah sov ute i vagnen så hon fick stanna hemma med Theo och Göran. 

I Svenstavik hämtade jag först upp Jonna och Meja vid Ica, var in på apoteket och frågade efter någon slemlösande hostmedicin men man får knappt ta någonting sånt när man ammar...
Sen åkte vi vidare till Dollarstore där vi handlade lite fort till helgen, därav turen till Svenstavik över huvud taget, jag var godissugen 😅. 
Ninni var också där, spontan tripp för Pontus familj också. 
Innan vi åkte hem så blev det en tur tillbaka till Ica för att köpa natchochips till svärmor, jag passade på att handla mjölk och annat på en en gång. 
Tanka var vi också tvungna att göra men sen var vi äntligen påväg hem igen! 

Vi hann bara vara hemma en liten stund innan det var dags att gå till grannkvarteret för middag med svärmor och svärfar 💕
När vi kom hem därifrån var det ganska sent och när barnen kommit i säng och somnat så var vi alla trötta. 
Jag satt och somnade i soffan och 22.30 började jag göra mig klar för sängen men kom hela tiden på små saker som skulle göras så 1 timma senare lade jag mig. 

Idag var jag ganska pigg vid 05.30 då det var dags för Göran att kliva upp, han skulle befinna sig på plats i stan vid 08.00 för att jobba. 
Jag fick en rad med hostattacker när jag lade mig igen, Noah ville äta. Men somnade så småningom om när jag strax efter 08.00 klev upp igen så var flera av barnen vakna. 

Fixade så småningom frukost, smörgåsar och oboy när det är helg. 
Men först fick jag lov att bädda ur vår säng då Louie meddelade att han "råkat kissa i den" och så passade jag på att ta örngotten till att dammtorka alla hyllor och tavlor med innan de åkte in i tvättmaskinen.  

Casper skjutsade Towe och Lilly till Alfred och Ingrid samtidigt som han körde iväg med insamlingen. 
Vid 13.00 kom Lotta och hämtade Ninni som skulle leka med Pontus även idag, hon kunde hämta upp henne när hon ändå var påväg hem. 
Minnah lade jag ute i vagnen vid 12.00 och Casper tog med sig Isak och åkte en sväng till Sveg för att köpa en motor...

Jag tog med mig Jonna och Meja in i vårt sovrum och så fick vi igenom och bytte kläder i Minnahs korgar så att hon äntligen får en större storlek. 
De kläder hon växt ur ska säljas för en symbolisk slant samtidigt som jag kommer behöva köpa lite kläder till Noah, vi hann ju göra oss av med alla små kläder innan han kom på tal. 

Till middag blev det stekt kyckling i tärningar, kryddat med salt, peppar, vitlök, pesto och färska babyplommontomater och paste pennor. Det sa slurp så var nästan allt slut. 

När middagen knappt var undandukad så klippte jag till Jonnas gardinlugg som de fixade själva på varandra när hon var på läger förra helgen... 🙈. 
Sen tog jag och klippte till Theo och Louie på samma gång, snaggade sidorna så att de inte ser ut som bollar. 
Precis när jag var klar med det var det dags att hämta hem barnen från kompisar. 
Theo har förresten varit hon farmor större delen av dagen, han och Hilma ska sova där i natt. 

Innan jag nattade de små, som nyss somnat, så tog jag en vända med dammsugaren under tiden som Jonna gjorde dem klara för sängen. 
Nu ska Jonna och Meja upp och kika på film och så tror jag Towe och Melvin kanske ska ut och kika på film och äta sitt lördagsgodis. 

Älsklingen har nog nyss slutat jobba och är påväg hem, kanske att vi orkar ha lite lördagsmys i soffan med godis och chips när han kommer hem... får väl se om jag sitter och hänger med huvudet eller orkar hålla mig vaken. 

I det hela så har dagen varit lugn och skön, jag har hunnit få lite gjort, bäddat rent i sängen gjorde jag innan dammsugningen, så det är också klart. 
Önskar jag hade en hela dag för att städa hela huset, eller kanske en hel vecka till att fixa och dona med alla små saker som ska göras/byggas om/flyttas som man aldrig hinner göra. Man blir liksom aldrig riktigt klar... 
Men nu är jag i alla fall klar med detta inlägg, hoppas i morgon också blir en bra dag 😊, fastän det är söndag...

(null)

(null)Kyrkistorsdag och middagsgäster...

Igår var det torsdag, vilket innebär kyrkis, som är trevligt 😊. Förra veckan missade vi pga besök på BVC och tandläkare. Veckan innan det var vi där och då var lille vediska fortfarande i magen. 

Jag var ensam hemma då Göran jobbat natten, han slutar då oftast 09.00 och idag skulle han även lämna in bilen för att byta en kabel. Ett sånt produktionsfel som de upptäckt och som byts på alla bilar av "samma produktion" typ...
Noah sov länge och Jonna var klar tidigt innan hon skulle på skolan så hon hjälpte Lilly och Louie på med kläder redan då. 
Vi blev så småningom klara och åkte till dagis, Tyra fick också åka med. 
Jag var lite osäker först om vi skulle på kyrkis då Minnah fortfarande är snorig och hade på gränsen till feber, ville avvakta och se vilka och hur många som skulle dit. 
När vi lämnat på dagis och kommit hem satt Minnah och Noah i bilen när jag gick en kort sväng med Tyra så hon fick kissa. Fick svar av de som skulle på kyrkis godkände att vi fick komma dit, fanns fler barn som var lite snoriga. Så jag lämnade Tyra inne och sen åkte vi igen. 

Kyrkis var trevligt, Maja och Mason följde med oss hem, passade Minnah och Noah närvjag lite senare hämtade på dagis och sen blev de kvar på middag. 
Göran som kom hem vid 12.00 tiden (gissar jag) skulle vara chaufför till Isak och hade åkt när vi kom hem och kom hem senare på kvällen. 

Efter middagen lekte barnen lite mer, jag stökade undan i köket och sen åkte Maja och Mason hem strax innan barnen skulle sova. 

Bäddade rent Louies säng innan nattning, hann elda någon gång under kvällen också och sen såg jag och Jonna på "Anne" men jag somnade hela tiden så hon lade sig vid 22.00 ca. 

Väga och mäta hemma, fantastiska barn ❤️

Frukost och att få iväg barn till skolan gick bättre än senaste dagarna, Casper åkte iväg för att jobba/praktisera strax innan 07.00 och Göran åkte strax efter, han ska jobba ett helt dygn. 

Jonna var hemma från skolan idag pga att hon opererade bort tanden igår, skönt att ta det lugnt när man har ont + att hon håller på att bli förkyld. 
Jonna hjälpte mig att göra klart Lilly och Louie för dagis och sen var hon hemma med Minnah och Noah när jag skjutsade iväg dem. Jag passade på att handla på vägen hem. 

Strax efter att jag kommit hem kom sköterskan från BVC på hembesök, skönt att slippa åka för att väga och mäta, sen ville hon gärna hälsa på för att se hur vi bor och har det. 
Noah hade gått upp i vikt bra och jag fick välja om jag ville slippa tiden för vägning nästa vecka, ska dit på läkarkontrollen veckan därpå. 

Efter BVC-besöket så värmde jag lunch till Minnah som åt under tiden som jag gjorde lunch till mig och Jonna, vi fick keso med frukost och sen en smoothie med yoghurt, jordgubbar och banan. 
När Minnah sen ätit klart gjorde vi henne klar för att sova ute i vagnen, hängde tvätt och ställde ut vagnen innan vi satte oss i soffan och fortsatte kika på " Anne på Grönkulla" och åt vår lunch och jag ammade Noah som också fick en ny blöja i samma veva. 

Klockan 14.00 var det dags att hämta på dagis/förskolan (har fortfarande ringde bestämt om jag ska fortsätta skriva dagis eller börja med endast förskola, vi säger alltid dagis). 
Jonna fixade skålar med frukt under tiden, då det fanns klart när de kom hem, jag tog in Minnah på samma gång, hon vaknade precis när vi klev ur bilen. 

Skolbarnen kom hem vid 15.00, de tog frukt, packade ur väskor och gjorde eventuella läxor. 
Svärmor kom förbi en snabbis, frågade om vi vill äta där på fredag, vi pratade om det härom dagen och fredag blir en bra dag. 
Strax efter 16.00 började jag med middagen, Meja hade nyss bakat en kladdkaka. Jag bad henne plocka ur diskmaskinen och sen börja fylla på med disken som blivit efter baket. Efter det skalade hon morötter. 

När jag precis gjort klart köttfärssåsen och den bara skulle stå och puttra i väntan på pastan, så ringde Göran. Casper behövde hjälp, hade fått punktering på vägen hem och så krånglade bromsarna. Han bad mig ta papper och penna för att skriva upp det jag behövde ta med från garaget. 
Jag startade bilen och packade in däck, domkraft, verktyg mm innan jag gick in och packade ner Noah i bebyskyddet och sen åkte vi. 
Jonna, Meja och Hilma fick ta över matlagningen , pastan skulle kokas, morötter skulle rivas och bordet skulle dukas. Jag bad dem även att äta när maten var klar, inte vänta på mig. 

Jag var borta en knapp timma ungefär, Hilma var ute med hunden, barnen lyssnade på musik och dansade, Melvin och Towe fixade köket och Jonna hade sett till att barnen fått av sig kläder, borstat tänderna och att rummet var städat. 

Jag ammade Noah, länge sen han åt, innan Meja bytte blöja på honom, Jonna bytte på Minnah och jag tog med barnen in på rummet och ni sitter jag och nattar dem, de lyssnar på saga. Äta ska jag göra sen när de somnat, Casper är i garaget och fixar med bilen så han lär ju också äta senare. 

En händelserik dag men utan större problem, ganska lugn och sansad ändå, en bättre dag med andra ord ❤️. 

(null)
Älskar alla mina barn otroligt mycket men jag måste ge lite extra till Casper just idag. Han är en så fin människa, som kan så mycket och han är ju så gott som vuxen nu! Tiden går så fort!
Jag blir så förundrad över vad han blivit, från att ha varit en liten bebis, till en glad skitunge som ältad älskar bilar och speciellt av märket Volvo. Han har egentligen alltid älskat alla fordon, kört cross, gokart, fyrhjuling, moped, EPA, så klart cyklat massor, och nu har han körkort! 
Han meckar med sina egna bilar, köper, säljer, lagar, fixar och donar. 
Han går sista året på gymnasiet, skola 2 dagar/vecka och sen jobb/praktik resterande 3 dagar. Han trivs bra och är duktig och omtyckt. 
Han kan bli grinig när saker och ting strular eller går sönder, men han ger sig sällan utan ger sig på problemet och fixar. 
Som nu ikväll, byta däck är väl egentligen ingen "konst" men för honom ser det ut som enklaste grejen och jag blir så stolt! Känslan att se honom fixa och greja går inte att beskriva, hjärtat blir alldeles varmt och lyckligt ❤️. 
Du är en helt fantastisk människa Casper och du är otroligt duktig 🤗. Du är dig själv och är omtyckt av så många, du försöker inte göra dig till eller vara någon annan. 
Tack för att DU är DU och att jag får vara din mamma ❤️

Hc, medicin och lite serietittande.

Idag delade vi på oss, Göran följde med Jonna till stan och specialisttandläkaren för att operera bort en tand och han tog även med sig Minnah. 
Jag lämnade Lilly och Louie på förskolan innan jag och Noah åkte mot Svenstavik för ett besök på Hälsocentralen.
Jag slutade ha frossa framåt kvällen igår och hade inte det på hela natten heller, feber hade jag fortfarande men kände mig varken för varm eller för kall. Tog en dos hostmedicin innan jag lade mig och faktiskt så sov jag rätt bra efter det. 

På hälsocentralen tog de en sänka som var något hög, bröstet ömmade fortfarande enen var bättre och nu är det nästan helt bra igen. Jag hade en temp på 38,5 innan jag åkte hemifrån. 
Jag fick träffa läkare som lyssnade på mina lungor, långa djupa andetag, jag hostade vid varenda ett! Men hon kunde höra att jag lät trång i luftrören och arg det pep lite, så snarare astmasymtom än lunginflammation. 
Fick utskrivet 2 astmamediciner sin jag ska ta nu tills "förkylningen" går över men om det inte blir bättre eller till och med blir sämre så ska jag höra av mig igen. 

Ett stopp på apoteket och sen åkte vi hem. 
Väl hemma en kort promenad med Tyra så hon fick kissa och sen om och äta lunch innan jag slog mig ner med Noah i soffan, ammade (bytte blöjan innan) och kikade på serien "Anne på Grönkulla", riktigt bra tycker jag, gammaldags men bra. 

Göran, Jonna och Minnah kom hem strax innan 14.00, Göran hämtade på dagis och jag kikade vidare på serien. 
Sen lagade jag fiskgratäng till middag. 

Efter middag och disk tog jag en dusch, vek och sorterade en del tvätt innan vi fixade fika och kikade lite på tv. Så klart så slumrade jag till allt mer och mer och nu ska vi lägga oss, ska bara ta mina mediciner först. 

Men i det stora hela så mår jag böttre idag än i går och det känns som att det börjar gå åt rätt håll, och det är ju skönt 😊

Inte så pigg...

Idag rann det till massor av mjölk och brösten blev riktigt spända när Noah tog sin långa tupplur mitt på dagen. Som resultat av det sitter jag nu här men (minst) 39,4 graders feber och en rosa strimma på mitt vänstra bröst som ömmar lite. Det är inte så att mjölken blir tjock utan det blir bara ömt och feber. 9ggr av 10 blir det lika efter ca 10 dagar och min teori är att det är både pga mycket mjölk och att såret i livmodern läker. 

Ska på HC i morgon för att kolla upp hostan, hoppas att febern ger sig lite under natten, får se om jag tar Alvedon innan jag lägger mig eller inte. 

Febern började stiga strax innan middagen, sitter nu inlindad i min yllefilt och fryser inte för tillfället. Ska dricka lagom varmt honungste snart och se om jag orkar sitta uppe och kika lite tv, lägger jag mig så lär jag ändå inte kunna sova pga hostan... halvsov en stund vid 19.00 när jag satt i fåtöljen i sovrummet och ammade lille skrutt, nu har han fått ny blöja och ammar igen, sover på mitt bröst/mage ❤️

(null)
Denna bild är från igår kväll 😍

Farsdag 2019❤️

(null)

Han där, han längst bak i mitten
Han som är far till alla våra 12 underbara barn Han som fångade mitt hjärta för 19 år sen
Han som alltid finns där
Han som kan verka hård på utsidan men som är mjuk som den gosigaste nallebjörn. 
Han som kan reta oss till förbannelse
Han som kan stötta, trösta och lugna
❤️HAN ÄR VÅR ❤️
Grattis på FARSDAG älskade du
För oss är du den BÄSTA pappan/mannen som finns
❤️❤️❤️

(null)
Noah som ännu inte är med på någon familjebild får en egen bild. 

(null)
Och det är tyvärr väldigt svårt att få dig att fastna på bild utan en massa knas
🤪

(null)
 Vi firade egentligen inte dagen på något speciellt sätt, hade velat ha tid och ork att fira mer men jag bakade i alla fall en av dina favoritkakor till dig ❤️
(Ogräddad på bilden)


Han ska heta...

(null)
NOAH 

Noah är ett namn som jag för flera år sen började tycka om, lika med Noel men de påminner ju lite om varandra. 
Har för mig att Göran inte var lika förtjust i namnen då så jag föreslog dem aldrig nu... men tänk så glad jag blev när han kom med sitt förslag 😀. 
Det blir alltså så att han får heta 
Helmut Noah Meyer 
❤️❤️❤️

Nu ska jag bara vänja mig vid att kalla honom vid namn istället för "Lillebror" som jag kallat honom hittills. Även Minnah har hunnit börja kalla honom för Bror, men lärde sig idag att säga Noah. 

(null)
Vår nr 12
Pojke nr 5
❤️Lille Noah❤️

Minnah 2 år och lillebror 1 vecka!

Idag har vi först och främst firat Minnah som fyller 2 år! 
Hon har säkert undrar varför alla sagt "grattis på födelsedagen" till henne och frågat "fyller du år Minnah!?" flera gånger under dagen. 
Kanske hon förstod lite mer när vi firade med lite glass, sockerkaka och pepparkakor när skolbarnen kommit hem och så fick hon lite paket.
Hoppas du tycker dig ha haft en fin födelsedag även om vi aldrig firar så överdådigt i denna familj, lite lagom är bäst tänker vi ❤️❤️❤️

(null)

(null)

(null)
Fina, älskade, gosiga, tjuriga du ❤️

(null)


Tänk också att lillebror blev en vecka idag, trodde aldrig att han skulle vänta ända in i November med att komma ut men tydligen så ville han det.
Han sover fortfarande större delen av dagen, men så är det ju i början, inget konstigt med det. 

För övrigt så fortsätter min hosta, det piper i halsen och killas, känns lite trångt men har inga problem att andas, bara att det retar och triggar hostan. Vissa dagar, som idag, så är hostan sån att jag får ont i huvudet, har även lite feber, tempen ligger runt 38 grader. 
Jag försöker att inte ta värktabletter i onödan men både igår och idag har jag tagit Alvedon på eftermiddagen, dels för febern och den värk jag får i kroppen och så som idag för att huvudet gör ont och påfrestas av alla ljud, som oftast blir fler och högre vid middagsbordet. 
Har legat och vilat när Minnah sovit efter lunch bpde idag och igår, men hälften av tiden går ju åt till hostan så sömnen uteblir nästan helt men lite vila får jag ju ändå. 

De små barnen har just somnat, Minnah har nyss lagt sig, Jonna är på läger och Towe sover hos kompis. 
Meja, Hilma och Melvin ska gå ut til tjejernas rum och ha filmkväll med lite chips och choklad, Casper är fortfarande i garaget och lillebror ska nog äta igen strax. 
Meja har varit så duktig med honom idag, bytt bajsblöjor och passat honom när jag lagat mat. Hon blev så glad när navelplutten lossnade för jag sa att hon fick byta blöjor efter det, lätt att man kanske hakar i den och gör illa honom annars. 

Ja det var lite uppdatering från idag, vi har även skickat in papper till Skatteverket där vi valt namn till lillebror, men skriver om det i ett annat inlägg, så ni får vänta en stund till på att få veta. 😊


BVC och tandläkaren...

Idag var det dags för första besöket på BVC för vägning och mätning och det gick bra, han har nu gått om sin födelsevikt. Han gick ner 190g på bb och har nu ökat 275 g sen dess och väger nu 3855g. 
Minnah hade ingen brist alls på energi och lekte, åkte rutchkana och ritade på whiteboardtavlan för barnen. Pappan hade fullt upp med att hålla koll så hon inte sprang iväg åt fel håll. 

Efter BVC var det dags för Minnahs första tandläkarbesök, dagen innan sin 2-års dag till och med. 
I väntan på tandläkaren så vet det mamman som hade fullt upp med att koll på Minnah, hon sprang överallt och ingenstans och korridoren var tydligen mycket roligare än både böcker och leksaker. Hon red på axlar och vi kikade på tavlor. 
När vi väl fått komma in på ett rum så hade hon inga större problem med att visa sina tänder, vi hade övat lite framför spegeln medan vi väntade, kan ju kanske vara lite svårt för en 2-åring att veta varför en främmande människa vill se deras tänder. 

Sen blev det ett kort stopp på Dollarstore för att handla någon liten present till födelsedagsbarnet samt en badbalja till lillebror.
Sist en korv på OKQ8 innan hemfärd. 

Minnah lyckades somna i bilen på vägen hem så det blev inte så lång sovstund idag, hon klarade det ändå rätt bra resten av dagen men fick lägga sig 1 timma tidigare nu ikväll. 

Jag hostar och kraxar fortfarande och har lite feber från och till så jag gick och lade mig på sängen fram på eftermiddagen för att få lite vila för både kropp och knopp. Älsklingen fixade middagen ❤️. 

Klockan är nu strax 20.30, de små sover sen en stund, de 4 mellersta gick precis och lade sig, Jonna duschar och Casper är i garaget. Lillebror ligger här bredvid mig i soffan, nyäten  men är lite halvt vaken. 
Han tog förresten nappen för fösta gången idag, hade med den i bilen, har testat en gång för någon dag sen men då spottade han bara ut den. 

När de små skulle sova så passade vi på att vika och sortera en del tvätt som tvättats och hängt på tork under veckan, skönt att få bort det så man kan tvätta mer under helgen. 

I förrgår efter skolan så plockade vi fram vinterkläder till alla barnen också (skrev jag kanske det tidigare 🤔) lite väl i sista stund men det har varit lite struligt på slutet då vi först väntat och väntat på lillebror och sen när han väl kom så kom även kylan. 
Lådorna står dock kvar i hallen men vi ska bära upp dem i helgen samt ta ner andra lådor och byta ur storlek till Theo, Louie och Minnah, i alla fall Minnah! 

Idag fick vi en säck ved levererat precis när vi kom hem, Göran gick ut och slängde in den veden direkt, kommer en säck till i morgon (1,5m3) som barnen ska få hjälpa till att ta reda på. 

Igår åt vi chili con carne till middag och idag kebab med strips, i morgon vet jag inte alls vad det blir. Har ju en lista och ibland följer vi den och ibland så plockar vi rötter från andra veckor och dagar på listan. 

Ja men det var ju lite om idag, blev väldigt hattigt men bättre än inget 😅

(null)
Jo men just ja, lekte en stund med Minnah inne på rummet också, byggde torn och klädde på dockan. 

(null)

(null)
Korven som nyss låg på soffan, har ätit under tiden som jag skrev klart och nu tryckte han precis ur sig ett lass skit. Han måste ju strax vara redo att sova då tänker jag efter att ha avklarat behovet "äta" och "skita", bara sova kvar 😅❤️

Nr 12 är nu här!!!

Nu är han äntligen här!!! 
Vårt 12:e barn, pojke nr 5 ❤️

Han föddes fredag den 1 November kl 18.00 på självaste Alla Helgons Afton. 
Han vägde 3370g, var 53cm lång och hade ett hattmått på 36cm. 
Han var hela 15 dagar sen och föddes i vecka 42+0, har som längst gått över 8 dagar tidigare så detta blev verkligen personligt rekord! 

(null)
Tog denna bild sent kvällen innan. 

(null)
Här är han ca 3 timmar efter att han kom ut till oss ❤️

(null)
Små underbara fossingar 🥰

(null)
Här är strax innan han blev 2 dygn och vi fick åka hem ❤️. 

Jag ska så klart skriva ihop en förlossningsberättelser och dela med mig av också men det får blir en annan dag. Har fortfarande kvar min jobbiga hosta och har fått lite feber i samband med att mjölken rinner till och att kroppen börjar läka så jag mår inte på topp. Men vi är verkligen glada att han ÄNTLIGEN är här och det är otroligt mysigt att få snusa bebis igen ❤️. 
Vi har inte bestämt oss för något namn ännu heller men har några förslag, det blir ju som svårare för varje gång och jag tycker att pojknamn är svårast på något vis. 

Men jag återkommer så småningom med förlossningsberättelser samt lite kortare inlägg om dagarna som går, ska i alla fall försöka 😅
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus