Philadelphiabullar

Dessa bullar är väldigt goda och går snabbt att göra om man inte har tid att göra vanliga bullar :).
Det finns flera olika recept på denna men detta är det recept som jag tycker blir bäst.
 
Man kan om man vill och har tid jäsa degen i 30-40 minuter i bunken också innan man trycker ut den i långpannan, har inte testat själv ännu men jag tror det kan bli lite luftigare då.
 
Fyllningen blir det ganska mycket av så gör gärna fler hål än de 20 som står i receptet, jag brukar göra ca 40. Eller så gör man 20 hål och gör dem ganska stora.
Läste också nyss någon som spritsat/klickat ut fyllningen på ett fat/bricka och ställt i frysen under tiden man gör degen och jäser den, då är det bara att lägga en frusen klick i varje hål, väldigt smart tycker jag.
 
Sen så kan man om man vill, jag gjorde det sist, rulla enskilda bollar av degen och lägga i formar och då ha en klick med fyllning i varje boll. Jag gjorde 30 st och de fick plats på samma plåt.
 
 (lite för många hål på denna ;/)
Ingredienser
  • 5 dl mjölk
  • 150 gram rumsvarmt smör
  • 1 pkt jäst
  • 1 dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk kardemumma
  • 10-12 dl vetemjöl

Fyllning :

  • 150 gram rumsvarmt smör
  • 200 gram philadelphiaost
  • 3 dl florsocker
  • 2 msk vaniljsocker

 

  1. Ljumma mjölken och rör ut jästen med. Tillsätt smöret, sockret, saltet, kardemumman och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig. 
  2. Klä en långpanna med bakplåtspapper och tryck ut degen på plåten. Låt jäsa 30 minuter. 
  3. Gör 20 små hål jämnt fördelat över degen. Rör ihop ingredienserna till fyllningen. Fyll varje hål och tryck ner. Pensla hela ytan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. 
  4. Grädda i 200 grader i ca 15-20 min. 
  5. Skär i fyrkanter mellan hålen
 
(lånad bild då jag inte hade någon själv då kakan är uppskuren)

Hål i örat utan ett knyst :O!

Idag var vi en snabbis till stan och bytte. Caspers pjäxor, köpte välling, toapapper, blöjor och hushållspapper. 

Theo är ju 7 månader om några dagar och det var dags att ringa min fina vän Imma och se ifall hon kunde fixa ett fint örhänge även till honom. Hon var hemma och vi fick komma direkt. 

Theo var så otroligt duktig, protesterade ingenting trots att jag höll i huvudet och när pistolen small sa han inte ett knyst!
Han vred på huvudet, såg lite frågande på Imma och sen gav han henne världens smile!
Snacka om att vi tappade hakan! De andra har ju faktiskt blivit ledsna om än väldigt kort stund men det här var ju otroligt!!! Pistolen smäller ju ganska högt också så de brukar ju i alla fall sprätta med i h bli lite rädda!
Vi bara gapade och började sen skratta av förvåning :). 

Så här nöjd och glad var han när vi efter det väldigt korta besöket kom till bilen. 
Med sin fina guldpärla i örat :). 

Varför vi hade så bråttom berodde på att vi var tvugna att passa Mejas tid hos tandläkaren kl 11.20.
Vi hann, blev dock 10 minuter sen men det hade jag ringt om. 

Medan Göran och Meja gick till tandläkaren för att dra en tand (Mejas högra övre hörntand) så gick jag med Towe, Ninni och Theo till BVC för att väga vår bebis som börjar bli stor. 
8095g vägde han, längd vet jag inte då jag var själv (lunchtid) och kunde inte mäta. 
Har förresten äntligen bytt ut Theos kläder mot stl 74 nu också (igår) så nu slipper han för korta ärmar ;). 

Nu ska jag sova. God natt ❤️ 


Ninnis första klipp!

Ninni ville också klippa sig härom dagen då jag klippte Hilma och det var väl dags med tanke på luggen som hängde i ögonen. Jag hade tänkt låta den växa så hon kunde ha tofs och hårspänne men nu blev det inte så... kapade även en dryg dm av håret bak i nacken också, underhåret var mycket längre än det övre...
 
Ingen jättebra före bild men före är den i alla fall ;
 
Ta ur tummen!
 
Blev så lik Meja när hon var liten!
 
Bak!
 
Ingen är nöjdare än Ninni själv :)
 
 
 
 

Skottat snö!

När vi var i Umeå så snöade det en del, inte så jättemycket men dryga 5 cm nysnö låg på backen i alla fall, men inget som vi tog reda på direkt. Göran får inte anstränga sig eller lyfta tungt första veckan så det var på min lott att skotta.
 
Vi kom hem onsdag kväll och på fredag förmiddag gick jag ut och skottade, då hade det kommit massor med snö, det låg ca 20 cm så gott som orörd snö på hela gårdsplanen och kanten vid vägen var minst 30 cm och ganska hårt och tung.
 
Jag vet ute i ca 1,5 timma och skottade och jag vet helt blöt när jag kom in!
 
Sen ringde jag Ulf som skottar på kvarteren, frågade ifall han hade möjlighet att köra in på gårn och skotta en hög om jag skottade resterande till en sträng i mitten? Det var kanske 6-7 meter som var oskottat men ack så mycket snö så det var jag och skottade ihop strax innan middagen. Ulf lovade att skotta tidigt på lördag morgon.
 
Barnen blev mycket glada på lördagen när vi gick ut! En kompakt och bra snöhög att kunna åka både pulka, madrass och stjärtlapp ner för :).
 
Synd bara att dt nu har töat ordentligt i två dagar så det är massor med vatten och snöhögarna/snökanterna har sjuknit till hälften och snögubben den har rasat ihop.
 
På lördagen då vi gick ut så skottade jag svängen som Göran skottat upp tidigare runt sandlådan så att vi kan göra med bil och släp när vi fyller på med ved som vi också gjorde under tiden vi var ute.
 
Göran som har lite "semester" var ganska sugen på att hjälpa till även om det säkert vars skönt att slippa för en gång skull då det med skottning och ta in ved är lite mer hans område, och hjälper jag gärna till när jag får ;P.
 
 
 
 
 
 
 
 
Rätt stor tomt och mycket att skotta!!! 
Måste säga att jag faktiskt gjorde det bra även om jag hade ont i hela kroppen efter all skottning! Nästa gång ska jag inte lyssna på Göran och vänta som han sa, bättre att göra flera ggr när det är ett tunnare lager istället!
 
En puppa/snopp skulle tydligen monteras på snögubben också ;P
 
 
Stolta barn!
 

Melvin friserade Hilma :/...

Under Hilma och Melvins vistelse hos Görans mormor i Hogdal så hittade de undangömda saxar (som hon inte ens visste att hon hade), gömde sig bakom soffan, klippte strumpor och en pyjamas samt lite i Melvins lugg och en hel del på Hilmas fina hår!
 
Jag som tyckte att det var så bra att Hilmas hår hunnit växa en bra bit, hon har ju längtat efter att kunna ha flätor. Luggen som delvis råkade snudda en sax för knapp ett år sen hade också äntligen vuxit så passa att den inte längre hängde i ögonen...
 
 
Ja det var ju inte så mycket att göra något åt mer än att försöka jämna till lite, nu är det bara att vänta på att det ska växa igen...
 
 
Melvin han fick som ett litet "straff" att klippa sig riktigt kort, det var han som klippt det mesta av Hilmas hår och eftersom han är rädd om sitt eget så fick han smaka på sin egen medicin... men man kan ju inte direkt säga att han blev ledsen ;P... Han är rätt nöjd med sin nya frilla!
 
 
 
 

Resan till Ume!

Vi påbörjade resan mot Umeå vid 06.30 på morgonen tisdag den 18 februari.
 
Måndagen var lite lagom hektisk med packande och lämning av barn, samt att pappa kom förbi där på eftermiddagen precis när jag skulle till Svensta och lämna Towe och Meja som skulle vara hos momma.
Melvin och Hilma åkte till Hogdal redan på söndag kväll och skulle sova hos Görans mormor. Resterande, dvs Casper, Jonna och Ninni skulle vara hos farmor och de lämnades av sist av alla, lite vemodigt då Ninni hade ganska hög feber...
Theo hade vi med oss.
 
När jag lämnade av barnen i Svensta så hämtade jag även upp Mikaela som vill hänga med till Umeå för att göra en snabbvisit hos några vänner.
 
På väg ut ur byn, näst intill bar väg...
 
Närmare Ånge så snöade det ganska ordentligt... snön kom även här i Rätan lite senare...
 
Intar högakustenbron...
 
Älsklingen i sitt lurviga skägg ♥
 
Vi var framme i Umeå ganska precis 11.30, vi parkerade utanför patienthotellet och satt kvar i bilen en stund, matade Theo och funderade på om vi skulle vänta i bilen tills klockan blev 14.00 då Göran hade tid eller gå in tidigare?
Vi gick in tidigare!
 
I väntrummet som låg i samma rum som matsalen hade vi utsikt, här ser vi bl.a. helikopterplattan...
 
Ganska dålig planering och jobbigt för Göran att sitta i väntrummet mitt i lunchtid då han inte fått äta något sen 07.00 på morgonen. Vi hade frukosten med oss i bilen.
 
Vi var ju som sagt lite tidigare men han fick komma in och ta prover och blev också inskrivbeen redan vid 13.00... sen satt vi med honom och väntade tills klockan blev 15.15, då var det dags att gå och duscha inför operationen.
 
Kanske ska förklara vad det var för operation han gjorde också!? Ett hål i hjärtat som orsakade rundgång med kraftiga hjärtklappningar som följd, skulle lagas. Detta gjordes med en sorts laser vad jag förstår och vägen in i hjärtat togs via ljumsken.
Operationen beräknades ta 2-3 timmar...
 
Jag, Mikaela och Theo gick till hotellet och tog en sanabb titt på hotellrummet samt några tuggor av smörgåsen som var kvar, sen gav vi oss ner på stan.
 
 
 
 
 
Mycket fint var det måste jag säga och duscha hade de med :), var inte så säker på det då det inte stod på hemsidan.
 
Nere på stan gick vi i några affärer, jag köpte lite naturgodis samt en yoghurt. Var egentligen på jakt efter något att äta, klockan var ju typ 16.00 och jag hade inte ätit annat än några tuggor smörgås efter 07.00!
Det slutade med hämtmat i form av buffé på Kinarestaurang, som för övrigt hann bli kall under promenaden hem... men det var gott ändå.
 
Detta mästerverk fanns på torget...
 
Jag och Mikaela på gångvägen/bron över trafiken.
 
Vi skrattade nästan ihjäl oss åt tanken om man skulle hoppa fram och skrämma någon som cyklade ner mot stan! Men såklart var detta bara en tanke då handling mest troligt skulle få hemska konsekvenser! Men tänk minen på den som möter oss! 
Nej men allvarligt, många sitter nog och skakar på huvudet när jag skriver så men som sagt bara en tanke, endast!
 
 
Mikaela plockade upp Theo ur vagnen när vi kommit till hissen på hotellet, vi bodde i rum 630 på våning 6.
 
Utsikten genom fönstret.
 
Väl på rummet så sa Mikaela hej då och lämnade oss för att ta bussen till sina vänner. Theo lekte på en filt på golvet och jag sneglade på tv:n och åt av den mindre varma men ändå goda maten, jag var rätt så hungrig, klockan var nu 18.30 ca...
 
Jag och Theo fördrev tiden med en dusch, det var skönt efter några timmar på stan i blöta skor, dock inte kalla då de var äkte ull i dem. Shepherd är bra grejer!
 
Vid 20.00 tiden ringde Göran och meddelade att operationen var klar, den hade dragit ut på tiden och tagit 4 timmar, men det är ju bättre att det görs riktigt på en gång än att man avbryter.
Jag frågade ifall vi möjligtvis kunde få komma och hälsa på en stund, och det fick vi, var tvugna att fråga sköterskan först bara.
 
Orkade inte släpa vagnen så vi tog sjalen :)
 
När vi kom in på rummet låg han där vår älskling, raklång på sängen i bara skjortan och täcket, han fick inte lov att lyfta på huvudet första timman och inte gå på de tre första...
 
Vi pratade lite, ringde och hörde hur det var med barnen och sen var det äntligen dags för honom att få sitta efter att ha legat i dryga 5 timmar, och det bästa av allt var ju att han skulle få äta!!!
 
Jag och Theo sa godnatt och knatade tillbaka till hotellet där vi bäddade ner oss i sängen.
 
Theo somnade gott och denna natt fick han för ovanlighetens skull dela säng med sin mamma trots att vi hade liggdelen på vagnen som han kunnat lega i, den var bäddad med både kudde och täcke.
 
Jag ringde och pratade lite med mamma och sen Mikaela, tror jag pratade med Tina också en sväng.
Mikaela och jag bestämde som vi tidigare sagt att hon skulle komma till hotellet nästa morgon så skulle vi tillsammans gå till sjukhuset efter att vi checkat ut.
 
Vi sa godnatt ♥
 
Jag kan ju inte påstå att natten var den bästa då Theo var lite snorig och lite febrig tror jag, han vaknade minst 1 gång/timma och ville tutta, sen var sängen för hård också så jag längtade faktiskt hem till vår säng.
Frukosten däremot klagade jag inte på.
 
Mums!
 
Egentligen skulle jag ju vänta på Mikaela men hon kom ju aldrig så vid 08.30 hade jag packat ihop och vi lämnade rummet, checkade ut och åt frukost innan vi sen traskade över till sjukhuset.
 
Göran var så gott som klar när vi kom, satt bara och väntade på att få nålarna i arm,en bortplockade och få träffa läkaren för utskrivning.
Klockan 9.30 var vi redo att åka men det fattades något/någon... Mikaela hade vi inte sett skymten av och hon svarade inte när vi ringde heller...
Det var ganska nära att hon blev kvar i Umeå... Hon har sin pappa att tacka, han ringde och telefonterrade henne under tiden vi var på apoteket och tullslut vaknade hon och svarade. Varpå hennes far sa "Hur känns det att ha blivit kvar i Umeå då!?" Mikaela kastade på luren i panik och ringde upp mig och vi gick med på att hämta upp henne innan hemfärd...
 
Detta kanske låter elakt men denna lilla gulliga männsika vid namn Mikaela som är min kusin, är ganska dålig på att passa tider och är alltid ute i sista minut så någon gång måste hon ju få lära sig sin läxa! Och det går ju faktiskt bussar ;P
 
Högakustenbron på väg hem!
 
Vi stannade i Ö-vik för en bit mat och sen fortsatte vi hem, med ett litet stopp på Biltema samt en parkeringsficka för att ge Theo lite tutte.
 
Vi var hemma strax efter 17.00, då packade vi ur bilen, gick in för att elda innan vi hämtade hem de barn som sovit hos farmor, resterande 4 hämtade vi hem på torsdag förmiddag.
 
En resa med ett avbrott i vardagen, jobbigare än jag trodde att vara ifrån barnen, tror det mest var för att de var så utspridda och inte var hemma. Ninni var det lite extra synd om då hon hade väldigt hög feber natten mellan måndag och tisdag och hela tisdagen, åt nästan inget och var ledsen... Men jag tröstar mig med att hon ändå inte var missnöjd över att vara hos farmor, hon saknade inte oss och hon hade inte varit friskare om vi varit hemma och det hade absolut inte varit bättre att ha henne med.
 
Nu är vi som sagt hemma igen och livet flyter på som vanligt, alla är så gott som friska och det är fullt ös. I morgon är helgen slut och det är en vecka till i skolan innan em vecka med lov väntar.
 
Nu ska jag sova... puss å godnatt!
 

Firat Märtisen!

Dagen har vi spenderat i Brånan jag och alla barn utom 2. Towe var för krasslig för att följa och Casper blir bara rastlös. 

Vi har firat fina. Märta som om knappa 8 timmar fyller hela 2 år!!!

STORT GRATTIS TILL MOSTERS ÄLSKADE LILLA MÄRTIS ❤️
Jag älskar dig!!!


Det bjöds på massor av gott fika och sist men inte minst tacos till middag!
Tack för idag alla inblandade
❤️

Nu ligger jag här, ensam i vår stora säng och längtar efter älsklingen...
Han suckade och klagade över att jag även ikväll satt i och slumrade i soffan...
Jag gick och lade mig och 17 minuter senare snarkar han från soffan...
Jag känner mig lite ledsen, jag vill inte vara trött, behöver sova...
Önskar bara att han låg här med mig, mysa tillsammans och somna i varandras armar ❤️

Men nu ligger jag är, ensam och längtar...


God natt alla fina ❤️, i morgon är en ny dag...



Alla hjärtans dag!



Idag har vi firat alla hjärtans dag lite smått. Bakat lite chokladmuffins då vi fick finbesök av Stina med familj idag ❤️!!!
Svärmor kon kom förbi med rosor och gelehjärtan ❤️.

Började dagen med frukost, följt av sorgmusik till 09.00 och sen städning i dryga timman innan lunch, lägga barn, duscha, baka muffins, besök, laga middag, äta middag, tjata på små trötta barn att städa innan de fick krypa ner i sina sängar och somnade bums. 

Har nu försökt se fil med älsklingen men vi båda men framför allt jag hade väldigt svårt att hålla ögonen öppna och satt och nickade mest hela tiden...
Får nog kika på filmen igen en annan dag för jag minns inte mycket alls 😝.

Nu krypa till kojs i och sova, i morgon ska vi till Brööönan (Brånan) på kalas :). 

Puss å kram, hoppas alla haft en extra fin dag idag ❤️.




Härliga vaniljrutor

Smuldeg:
500 g smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver

Fyllning:
4 ägg
3 dl strösocker
2 dl kesella eller kvarg
5 dl crème fraiche
1 msk vaniljsocker

Arbeta snabbt ihop smuldegen och tryck ut hälften av den i en långpanna (ca 30x40 cm). Jag hade bakplåtspapper i botten. 
Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred den över kakan och smula sen över resten av smuldegen ovanpå. 
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min i 200 grader. 


Jag har inte gjort helt fler detta recept då det stod fel i receptet som jag först fick tag i, därav hade jag inget socker i fyllningen. 

I stället hade jag hört tips om att antingen tillsätta/byta ut 1/2 dl av sockret till lika mycket marsanpulver eller använda kesella/kvarg med vaniljsmak och utesluta lite av sockret. Detta för att få ännu mer vaniljsmak, för mycket vaniljsocker i fyllningen kan ge dålig bismak. 

Jag hade sammanfattningsvis inget strösocker i fyllningen men 3 dl vaniljkvarg och 4 dl crème fraiche. 

Sega kolahavrerutor

5 dl havregryn
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl råsocker (jag tog farinsocker)
1,5 tsk bakpulver
3/4 dl sirap
125 g smält smör
1 ägg
Choklad till garnering

Blanda torra ingredienser. Blanda i sirapen i det smälta smöret och häll sedan över det torra, tillsätt ägg och blanda till en smet. Tryck ut till en 20x20 cm stor kaka (20x30 gjorde jag) grädda i 180 grader i 15-20 minuter. 
Låt svalna lite innan du skär i rutor, garnera sedan med smält choklad. 




Tatujejingaj!!!

Meja fick ett häfte med tatueringar av farmor igår och hon frågade ifall hon fick sätta någon på Hilma och jag svarade att de kunde börja med en...





Det råååkade bli några fler och kanske det är så att de flesta inte hamnade på det mest optimala stället...
Fördelen är att man inte måste kavla upp och dra i kläderna för att visa dem för någon ;P

Tur det bara är gnuggisar!!! :D

Gudstjänst...

I förmiddags var vi på gudstjänst här i Rätans fina kyrka. Meja och Melvin var inbjudna för att få sina exemplar av Barnens bibel, Meja skulle ha fått sin förra året men det blev inte av att någon i den årskullen fick då. 

Jonna och Meja är med i barnkören och skulle samlas 10.00, jag, Melvin och Theo skulle komma vid 11.00... Men vi blev några minuter sena och hade med oss Hilma och Towe också. 

Det gick fint i kyrkan, lite rastlösa framemot slutet bara...


Rätans barnkör hade även bjudit in Bergs "ton-åringarnas" kör och de sjöng alla jättefint!

Lite smått suddig närmare bild...

Efter gudstjänsten bjöds det på fika i församlingshemmet och barnen skötte sig jättefint även där. Tänk vilken lycka jag faktiskt känner när man har med sig så många av barnen ut på någonting och de sköter sig så gott som exemplariskt <3!!!

Vid 13.00 tiden traskade vi hemåt igen, Theo somnade gott i vagnen och Ninni som var hemma var redo att läggas ut i vagnen när vi kom hem. 

Göran och Casper hade under tiden vi varit borta sorterat och gjort i ordning i lilla garderoben i hallen för alla spel som varit i ekskåpet, det var två fulla IKEA kassar! Dukar och gardiner som låg i skåpet lades i en av kassarna och bars upp i en av skrubbarna. 

Hela köksbordet var lastat med grejer som vi sorterade och gick igenom. Sen sorterade vi ur sista lilla IKEA kasse. Som var fylld med lite av varje, sen lades det fint på plats i vår nya mindre skänk. 
En hylla kom upp ovanför nu ikväll och det blev väldigt fint tycker jag!
Ska försöka fixa bild i morgon :)


Lördagkväll...

Idag har vi varit ute flera timmar efter senare frukost (som oftast på helgerna), det var +2 grader och riktigt härligt väder!
Vi hade lite snöbollskrig, Göran skottade hela gården, det var tung snö och han var helt genomsvettig då han var klar!
Casper fick igång fyrhjulingen idag också och körde en stund, både Ninni och Towe ville åka med honom och det fick de turas om att göra. Ninni ville kliva av rätt snabbt varje gång men Towe hon kunde åka hur länge som helst, hon har alltid gillat allt med motorer!
 
När vi kom in blev det lite slappt innan vi bar ut stora ekskåpet till bilen, det körde vi sedan till Klövsjö och hem till oss fick en annan skänk flytta... (bilder kanske kommer sen).
 
Sen blev det direkt hem lasta ur skåp, laga middag som blev ganska sen den också idag och sen duka av, natta Ninni för att sen mysa i soffan framför Melodifestivalen del 2.
 
Kakbuffè för barnen, synd de var så snabba att hugga in på godsakerna så jag inte hann få någon bra bild...

Melodifestivalen blev slut, 3 barn till nattades innan jag dukade fram lite pyssel för Jonna och Meja i köket...
 
De fick dessa av oss i julklapp men det har inte blivit något passande tillfälle förrän nu, kanske inte så passande nu heller med tanke på att klockan var 22.20 ca heller men det är ju söndag i morgon och småsyskonen sover. Man får passa på då så kan de inte klättra, riva och råka förstöra ;P
 
Jag lämnade flickorna i köket och nattade Theo som var himla trött ikväll och det förstår jag då det blev lite senare än vanligt...
 
Nu ska jag också fika lite innan flickorna får packa ihop i köket och jag får krypa ner i sängen och sova...
 
Puss å hej!
 
 
 
 
 
 
 

Bakdag!

Igår var det fredag och jag ägnade större delen av dagen till att baka, tänkte att man kan ju baka helgmys i stället för att köpa en massa godis och chips!
 
Hallongrottor fast med blåbär direkt från frysen, mommas recept.

Vaniljrutor, aldrig testat förut och trots att jag missade (pga fel i receptet) 3 dl socker till fyllningen så blev de jättegoda!
 
Choklad chip cookies!


Samt muffins fyllda med philadelphiakräm och mango, det skulle vara hallon egentligen men mango blev ganska bra det också.
 
Jag fick hjälp av både Towe och Ninni som slickade hej vilt på vispar, skedar och slickepottar så jag fick byta mest hela tiden men vad gör väl det en dag då man är på rätt så bra humör!? De vill ju bara hjälpa till och de rörde inte så mycket annat :).
 
Dessvärre fick myset vänta tills idag (lördag) då alla barnen var på tok för trötta för att sitta uppe...
Meja sov hos farmor, Tony sov här, han och Casper spelade dator och Jonna hon fick sitta uppe med mig och vi spelade spel.
Pappan var på bandy men när han kom hem så fikade vi och spelade mer spel.
 

Kyrkis!

I torsdags var vi på kyrkis i vanlig ordning, skoj att få lite avbrott från vardagen, det är så underbart att vi har finaste Karin att umgås med på torsdagar!
 
Jag hade bjudit med mig en ganska så nyfunnen vän från Klövsjö och hennes dotter, denna vän heter som jag Kim och det är ju ganska roligt i sig då jag inte tror att jag någonsin träffat på en tjej med samma namn som jag förut... eller i alla fall så var det väldigt länge sen i så fall :)
 
Det var bara Towe och Ninni som inte var bebisar där idag och de lekte på bra samtidigt som de rev ut alla pussel de kunde hitta och mammorna fick hjälpa till att städa senare...
 
Vi åt mat och Karin bjöd på stuvad vitkål som är HUR GOTT SOM HELST! men jag har aldrig testat göra det själv... men jag måste nog göra det.
 
Till efterrätt bjöd jag på biskvier, nougatkakor och sega kolahavrerutor, Ninni var väldigt fin när hon fikat klart och druckit ett helt glas saft genom en kaka, doppa suga, doppa, suga osv...
 
Genomblöt body också, tur att vi hade en torr i väskan :)
 
En väldigt bra dag i helhet och dessa dagar blir man så glad och somnar gott om kvällen!
 
Puss på er!

Hårtips! Balsam och inpackning...

Balsam appliceras ej i hårbotten utan i hårets längder samt ev stryka lätt över det bakåtliggande håret på huvudet. 
Låt balsamet sitta i under tiden dû tvättar dig och duschar klart, skölj ur balsamer det sista du gör och inte för mycket samtidigt som du inte ska skölja för lite...

Känner du att du har väldigt torrt och slitet hår och vill använda inpkckning så ta det istället för balsam och vid varje tvätt. Byt helt enkelt ut balsamet mot inpackning och använd precis likadant, och håret får det lilla extra varje gång!





6 månader och sitter själv!

I torsdags den 30/1 blev ju dessa två killar hela 6 månader!!!
Det har jag ju redan gjort ett kort inlägg om men det gör ju inget om jag nämner det igen ;)
 
 
Tänk att det redan gått så lång tid som det ändå är, sen vi låg där på BB och undrade vem av oss som skulle föda först!

Liam var den som kom först, hela 1 timma och 18 minuter innan Theo men på samma dygn i alla fall.
 
Dagen till ära så var familjen Nilsson Mattsson här och hälsade på, de kom på förmiddagen så att Angelica och Liam kunde följa oss på kyrkis och så stannade de på middag och åkte vid läggdags, så som det brukar bli när vi umgås :).
 
 
Testade för skojs skull tidigare förra veckan om Theo kanske kunde sitta själv utan stöd och se det kunde han! Inte så pass att man kan lämna honom hur som helst och efter ett tag blir han ju trött i ryggen och vill ligga men han kan ju! Dröjer nog inte så länge innan tiden sprungit iväg igen och han kryper och racar omkring här på golvet bland sina älskade syskon!

Alla syskonen älskar verkligen sin lillebror! De bråkar fortfarande om vem som ska hålla honom men turas om även om det suras lite här och där då de behöver vänta på sin tur.
Han får gärna vara med och kika när de leker, sitta med dem i soffan och ligger han på golvet så är det alltid någon där med honom efter en stund, speciellt Towe vill vara i närheten så gott som jämt ♥.

Han är fortfarande en väldigt nöjd kille som sällan gnäller och om han gör det så är han trött eller hungrig, ev behöver en ny blöja.
 
Hans rutiner var ju en aning obefintliga, eller lite fel i dygnet efter julen men nu har det ordnat upp sig igen. Han sover till 07.00-08.00 på morgonen, äter och leker lite, sover igen vid 09.00 tiden, men bara en lite stund och sen sover han igen efter lunch då Ninni ska sova. Han har även en liten power vila vid 17.00 tiden på eftermiddagen och somnar någon gång mellan 21.00-22.00 och sover för natten.
Detta är ungefärliga tider som det brukar se ut och det kan ju så klart skilja lite mellan olika dagar...
 
Han har även de senaste dagarna fått börja smaka lite annat än bröstmjölk, jag har alltså hittills helammat honom och det känns lite vemodigt att han ska börja äta riktig mat! Vet inte varför men det är nog för att man verkligen inser att han börjar bli stor!
 
Hittills har vi testat lite gröt samt majs och potatispuré, han gillar dem båda men har bara fått 1-2 msk åt gången och bara de senaste 2-3 dagarna ungefär. Har även testat med välling två ggr men ikväll valde han att gnälla efter bröstet i stället :)...
 
Sist vi vägde och mätte var den 16/1 och då var han 7525g och 67 cm lång, det är redan dags att byta till stl 74! Jag ska bara få fingrarna ur och göra det också ;)...
 
Han älskar att gosa med sötnos också, Kissen håller sig ifrån Theo men sötnos kommer gärna nära och tycker om att bli klappad, han är faktiskt väldigt försiktig och känner mest på henne med öppna händer... Än så länge!
 
Vår älskade lilla fina, goa, söta Theo! Han ser ut som en liten gubbe med sin markanta näsa, speciellt om han skjuter ut underkäken lite också som han gör ibland, samtidigt som han fortfarande är tandlös!
Älskade lilla vän ♥ tänk va fantastiskt att kärleken bara fortsätter att växa, för varje barn man får så kommer ännu mer kärlek, inte så att jag älskar något barn mer än det andra utan mer kärlek att sprida till ännu ett barn! bara tanken på det gör mig varm och lycklig i hela kroppen!
 
Älskar verkligen min stora lilla familj med mina 8 små trollungar ♥

Måndag och varmgrader...

Idag var det måndag och ny vecka.
Ninni vaknade tidigt i morse, någon gång vid 03.00 och eftersom jag ammade Theo som också vaknade mycket tidigare än vanligt så fick Göran ta henne... hon somnade inte om och man kan säga att hon nästan gnällde öronen av mig hela förmiddagen! Göran som igen timmarna som han varit vaken ända fram till lunch...
Det är för det mesta jag som tar Ninni om hon vaknar och om hon inte kommer till ro och somnar så lägger jag henne i sin säng och sitter ev med henne en liten stund tills hon somnar... hon har aldrig kunnat sova bra tillsammans med oss...
 
I alla fall så klev Göran upp, vi åt lunch och vi gick ut.
Det var några varmgrader ute idag och solen var framme, väldigt skönt med andra ord och barnen blev härligt blöta!
Ninni och Theo fick börja med att sova och när de vaknade så var det dags att gå in. Oftast brukar Ninni hinna får vara ute och leka lite hon också men så fick det inte bli idag då alla andra var blöta och började frysa..
 
Jonna och Casper kom hem en stund efter att vi gick ut så de hann också vara ute och åka lite skidor, leka och Casper testade få igång sin lilla fyrhjuling.
Jonnas kompis Elin följde med hit direkt efter skolan och stannade till 16.30, de lekte på bra ute, gjorde läxor när de kom in och avslutade med att spela lite kort i köket, mitt i röran bland alla syskon och matlagning ;P
 
Till middag blev det något som jag inte tror äts så mycket idag, i alla fall inte bland den yngre generationen...

Bruna bönor och idag blev det korv till även om det är godare med fläsk.
 
Jonna och Casper var iväg och åkte skridskor melklan 17.30 och 19.00 och sen var det snart dags att natta barn som somnade riktigt snällt ikväll.
Även lille Theo somnade lite tidigare än vanligt, vid 20.30 tiden redan, brukar somna ungefär en timma senare.
 
Har kikat på "Familjen Annorlunda" och serien "Tjockare än vatten".
Barnen får se familjen annorlunda någon dag efter skola och dagis i stället, de orkar inte hålla sig lugna och vakna så sent som till 21.00 och morgondagen blir lidande...
 
Nu ska jag fixa lite med tvätten, bosta tänder och sist krypa ner i sängen...

Chokladbiskvier!

 
 
Botten:
 
600 g mandelmassa (450 g)
3 dl strösocker (1,5 dl)
4 äggvitor (3 st)
 
(Det som står innanför parenteserna är ett alternativt recept som blir minst lika bra, kan inte bestämma mig för vilket som blir bäst ;P)
 
Vispa upp äggvitorna till ett löst skum, tillsätt socker och vispa lite till, riv mandelmassan och tillsätt den, vispa ordentligt tills det är en jämn och fin smet. 
Klicka eller spritsa ut på bakplåtspappersklädd plåt (ca 1-1,5 msk stora) och grädda mitt i ugnen i 175 grader i 15-20 minuter, tills de fått en fin gyllene färg. 
Låt kallna på plåt och ta försiktigt lös bottnarna med hjälp av en kniv.
Tänk på att inte klicka ut dem för nära varandra, 20 st/plåt blir ganska lagom. 
 
TIPS! Spritsa/klicka ut smeten en plåt åt gången precis innan gräddning, om smeten hinner få en fast hinna så får biskvierna stora sprickor och de kan inte svälla som de ska i ugnen. 
 
 
Smörkräm:
 
500 g smör
4 dl florsocker
4 tsk vaniljsocker
3-4 msk kakao (ta mindre först och smaka av, tillsätt lite eftersom)
4 äggulor (3 funkar också)
 
Rör eller vispa ihop alla ingredienserna som gärna får vara rumsvarma, tillsätt gärna äggulorna sist. 
 
Klicka eller spritsa ut en rejäl klick smörkräm på bottnarna, ta sedan en smörkniv och dra krämen ut mot kanterna så de får en jämn och lite toppig form. Doppa sedan i choklad. 
 
Vissa menar att man ska frysa mellan momenten smörkräm och doppa men med tanke på att choklad är ganska känsligt så gör jag som konditorerna och kör rumstempererat. 
Blockchoklad har kanske inte bästa kvalitén och smaken men det är smidigt!
 
 
Chokladdopp:
Ca 500 g choklad ( jag använde Fazer dekor block choklad, den är mindre känslig)
1 msk rapsolja (eller liknande olja)
 
Hacka chokladen fint, smält hälften av chokladen i en skål (glas eller rostfritt) över vattenbad tillsammans med oljan (koka upp vattnet i kastrullen och ta den från värmen innan. Sätter dit skålen) tillsätt sedan resten av chokladen och ta av skålen från värmen, rör tills all choklad är smält och doppa! Jag håller biskvierna mellan tummen och pekfingret, doppar, låter överflödig choklad rinna av och sen tillbaka till en plåt för att stelna. Blir det choklad över när alla är doppade så doppar jag ingen. 
 
Skulle chokladen svalna för mycket så värm den försiktigt över vattenbaserad igen. VIKTIGT! Vattnet ska inte koka under tiden, oftast räcker det att ställa tillbaka skålen över kastrullen med vattnet som du kokade upp tidigare. 
 
Nyspritsade och redo för ugnen. Spritsar som macarons, håll spriten/tyllen strax ovanför papperet, kläm tills du har lagom storlek, släpp och lyft. 
 
Perfekt gräddade!
 
Smörkräm på...

Redo att doppas...

Klart!

Lycka till!
TIPS! Om du inte vill göra så många första gången så dela satsen i antalet äggvitor (3 eller 4) och gör en liten sats :)

 

En dag hos syster i Brånan...

Igår var vi i Brånan hela dagen, Märta lekte med 7 av sina kusiner och mamma Tina fick chansen att laga mat utan en Märtis som hänger i byxan 😜.

Vi klädde på oss och åkte direkt på morgonen, även om vi inte kom iväg förrän 09.30 då barnen faktiskt som till efter 08.00! Jag hade bestämt med Tina att vi skulle äta frukost med dem. 

Efter sen frukost var det snart dags för Ninni och Märta att sova, då smet jag och Theo iväg en sväng, Helena ville bli klippt 😊. 
Innan vi åkte tillbaka så hämtade jag upp mamma och så blev det en snabb sväng på ICA. 

När vi kom tillbaka så fikade vi

Delicatobollarna och dammsugarna/punchrullarna är köpta men biskvierna gjorde jag i fredags 😀.


Barnen hade kikat på måndagens avsnitt av Familjen Annorlunda. 

Sen blev det mer lek, jag diskade (innan fikat), det lagades mat och gosades.

Towe verkligen älskar att busa och leka med Theo!

Theomys med moster ❤️

Jag fick musa med en av Lillans valpar som nu är 5 veckor gamla :)

Så småningom blev det dags att städa ihop och åka hem. 

Väl hemma var det bara att stoppa barnen i säng. 
Vi fick även besök av Ulrik och Mikaela, det var trevligt. 

Theo busade med gammelfarbror!

Idag har jag städat och bäddat rent alla sängar, en härlig känsla infinner sig när det är rent och fint 😀. 

Nä nu måste jag sova!!! Ögonen går i kors!

Puss å god natt!
 


ÆpœisA

Hårtips! Välja schampo och balsam

Välj inte schampo efter hur flaskan ser ut eller vilket som doftar godast, läs på flaskan och ta det som passar ditt hår!

Lockigt hår behöver fukt, de flesta hår behöver fukt, även fett hår då hårbotten överproducerar fett pga torr hårbotten. Sen finns det så klart undantag :). 

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus