Chokladbiskvier!

 
 
Botten:
 
600 g mandelmassa (450 g)
3 dl strösocker (1,5 dl)
4 äggvitor (3 st)
 
(Det som står innanför parenteserna är ett alternativt recept som blir minst lika bra, kan inte bestämma mig för vilket som blir bäst ;P)
 
Vispa upp äggvitorna till ett löst skum, tillsätt socker och vispa lite till, riv mandelmassan och tillsätt den, vispa ordentligt tills det är en jämn och fin smet. 
Klicka eller spritsa ut på bakplåtspappersklädd plåt (ca 1-1,5 msk stora) och grädda mitt i ugnen i 175 grader i 15-20 minuter, tills de fått en fin gyllene färg. 
Låt kallna på plåt och ta försiktigt lös bottnarna med hjälp av en kniv.
Tänk på att inte klicka ut dem för nära varandra, 20 st/plåt blir ganska lagom. 
 
TIPS! Spritsa/klicka ut smeten en plåt åt gången precis innan gräddning, om smeten hinner få en fast hinna så får biskvierna stora sprickor och de kan inte svälla som de ska i ugnen. 
 
 
Smörkräm:
 
500 g smör
4 dl florsocker
4 tsk vaniljsocker
3-4 msk kakao (ta mindre först och smaka av, tillsätt lite eftersom)
4 äggulor (3 funkar också)
 
Rör eller vispa ihop alla ingredienserna som gärna får vara rumsvarma, tillsätt gärna äggulorna sist. 
 
Klicka eller spritsa ut en rejäl klick smörkräm på bottnarna, ta sedan en smörkniv och dra krämen ut mot kanterna så de får en jämn och lite toppig form. Doppa sedan i choklad. 
 
Vissa menar att man ska frysa mellan momenten smörkräm och doppa men med tanke på att choklad är ganska känsligt så gör jag som konditorerna och kör rumstempererat. 
Blockchoklad har kanske inte bästa kvalitén och smaken men det är smidigt!
 
 
Chokladdopp:
Ca 500 g choklad ( jag använde Fazer dekor block choklad, den är mindre känslig)
1 msk rapsolja (eller liknande olja)
 
Hacka chokladen fint, smält hälften av chokladen i en skål (glas eller rostfritt) över vattenbad tillsammans med oljan (koka upp vattnet i kastrullen och ta den från värmen innan. Sätter dit skålen) tillsätt sedan resten av chokladen och ta av skålen från värmen, rör tills all choklad är smält och doppa! Jag håller biskvierna mellan tummen och pekfingret, doppar, låter överflödig choklad rinna av och sen tillbaka till en plåt för att stelna. Blir det choklad över när alla är doppade så doppar jag ingen. 
 
Skulle chokladen svalna för mycket så värm den försiktigt över vattenbaserad igen. VIKTIGT! Vattnet ska inte koka under tiden, oftast räcker det att ställa tillbaka skålen över kastrullen med vattnet som du kokade upp tidigare. 
 
Nyspritsade och redo för ugnen. Spritsar som macarons, håll spriten/tyllen strax ovanför papperet, kläm tills du har lagom storlek, släpp och lyft. 
 
Perfekt gräddade!
 
Smörkräm på...

Redo att doppas...

Klart!

Lycka till!
TIPS! Om du inte vill göra så många första gången så dela satsen i antalet äggvitor (3 eller 4) och gör en liten sats :)

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus